https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Izrazi solidarnost in sočutje z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola

23.02.2023 ob 11:00  

Akcija 40 dni brez alkohola (22. 2. – 8. 4. 2023) poteka že osemnajstič, tokrat z geslom »Beseda zdravi«. Z akcijo organizatorji opozarjajo, da prekomerno uživanje alkohola v Sloveniji povzroča veliko stisk zaradi skrhanih odnosov, nasilja, prometnih nesreč in bolezni. Vabijo k odgovornemu odnosu do alkohola doma, na cesti, pri delu in v družbi. Odziv na povabilo k 40-dnevni odpovedi alkoholu je znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola.


Z geslom „Beseda zdravi“ organizatorji spodbujajo, da prisluhnemo svojcem in otrokom alkoholikov ter jim izrazimo podporo in sočutje. Otroci iz družin alkoholikov se morajo spopasti s številnimi stiskami in zaznamovanostjo. Velikokrat so prikrajšani za občutke varnosti, ljubezni in čustvene stabilnosti, kar jih lahko zaznamuje tudi v odraslem življenju. 

Akcijo 40 dni brez alkohola soorganizirajo Slovenska karitas, Javna agencija RS za varnost prometa, NIJZ in Med.Over.Net s podporo pridruženih organizacij: Zavod Varna pot, Katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani (projekt Sporočilo v steklenici), Društvo Žarek upanja, Zavod Vse bo v redu, Zveza klubov zdravljenih alkoholikov, Društvo abstinent, Društvo UP in Društvo Nacoa.

»Zloraba alkohola v prometu je lani botrovala skoraj 1.600 prometnim nesrečam, kar je 5 odstotkov več kot v letu 2021. A še vedno je vsako izgubljeno življenje in vsaka poškodba zaradi prometne nesreče, ne glede na vzrok, tragično, saj bi bilo večino tovrstnih nesreč z odgovorno udeležbo v prometu mogoče preprečiti. Tudi zato nas žalosti povečanje števila hudo telesno poškodovanih udeležencev zaradi alkoholiziranih povzročiteljev v lanskem letu za 15 odstotkov. Agencija za varnost prometa vedno znova poudarja, da alkohol ni »krivec« za prometno nesrečo. Polno odgovornost nosi človek, ki se alkoholiziran poda v promet. Odnos do alkohola in drog se za otroka začne oblikovati v družini. Po ugotovitvah strokovnjakov postane skoraj polovica otrok, ki pričnejo piti v času osnovne šole, z alkoholom zasvojena, kar se lahko zgodi že po enem letu.« je o problematiki v cestnem prometu spregovorila mag. Simona Felser, v.d. direktorja Javne agencije RS za varnost prometa.

Sodelavka NIJZ, psihologinja Karmen Henigsman, ki deluje na področju alkohola, je izpostavila, da je registrirana poraba v letu 2021 znašala kar 10,62 l čistega alkohola. Številka je bila še leto prej nižja za skoraj liter čistega alkohola. “Kar 55 % odraslega prebivalstva vsaj enkrat letno pije čezmerno. To pomeni, da vsak drugi odrasli Slovenec, vsaj enkrat v letu tvega ali pa so pri njemu že prisotne, negativne posledice zaradi pitja alkoholnih pijač. To je namreč povezano z več kot 200 bolezenskimi stanji in poškodbami, hkrati pa povečuje stisko in rušilno vpliva na naše medosebne odnose. Na dan, zaradi razlogov, ki so neposredno povezani s pitjem alkoholnih pijač, umrejo 3 osebe.” V nadaljevanju je poudarila, da je stanje zaskrbljujoče tudi pri mladih, saj podatki kažejo, da vsak sedmi 15-letnik in vsak četrti 17-letnik posega po alkoholni pijači kar vsak teden. Ker govorimo o obdobju razvijajočih se možganov, ima lahko pitje alkoholnih pijač še več negativnih posledic na mlado telo.

* Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.02.2023 ob 18:32 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐰𝐰𝐰.𝐣𝐨𝐛𝐬𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐜𝐨𝐦

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.02.2023 ob 18:32 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐰𝐰𝐰.𝐣𝐨𝐛𝐬𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐜𝐨𝐦

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.02.2023 ob 19:18 Potrebuljček gost

      Ge bi se prijavo

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      23.02.2023 ob 19:56 miloš gost

      zaradi alkohola trpijo najbolj svojci alkoholika.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.02.2023 ob 4:14 ne gost

      zakaj pa je sploh še dovoljen? potemtakem naj dovolijo tudi ostale droge, zlasti konopljo, ki ne povzroča nobenih takih problemov.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      24.02.2023 ob 10:59 resnica gost

      Vsaki se lahko sam pozdravi glede alkohola,drog,in cigaretov,ker je vsak svojemi telesu gospodar,če kdo reče da to ni mogoče laže samemu sebi ,kje je volja tam je tudi rezultat.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      24.02.2023 ob 11:32 ......... gost

      Slabo je če si nagnjen k alkoholizmu, še slabše če ti pijanstvo prezentirajo politiki iz državnega zbora, tožilke in sodnice, ki ne vedo svojega priimka, lažejo javnosti, itd. In vsti ti delajo v službi naroda, pijani poslanci izvoljeni od naroda, sodnice, tožilke izvoljene od poslancev. Za razmislit.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.02.2023 ob 20:59 kliner gost

        +baje še dosti kokaina v parlamenti in potem taki solijo pamet nam in pa sploh ni čudno kakšnih neumnosti se domislijo ter sprejmejo, povsem psihodrogabolane.

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.