https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Vzgoja sadik za domači vrt

12.03.2023 ob 11:30  

Pomlad je tik pred vrati in ljubitelji vrtnarjenja se že pripravljajo na novo vrtnarsko sezono. Vzgoja lastne zelenjave ima zagotovo svoj čar, saj vrtičkarji v vrt vlagajo svoj čas in ljubezen, poleg tega pa poznajo izvor hrane, ki jo zaužijejo.


Februar je čas, ko lahko pričnete z vzgojo lastnih sadik. Čeprav je hitrejše in lažje, če sadike kupite, pa vam lastna vzgoja omogoča nadzor pri rasti rastline od semena do pridelka. Zelo pomembna je izbira kakovostnega substrata z dovolj hranili, ki spodbujajo rast sadik in izbira semen, ki naj bodo kakovostna domača ali kupljena ekološka. V prostoru, kjer boste vzgajali sadike, poskrbite za primerno temperaturo in osvetlitev. 

Za setev izberite primerne sadilne posode. Rastline, ki jih boste kasneje pikirali, sadite v večji kalilnik, za vzgojo rastlin, ki se ne pikirajo, pa izberite sadilne lončke. Semena vrtnin lahko sejete v plastične lončke ali setvene zaboje, v biorazgradljive šotne lončke, lahko pa uporabite tudi prazne rolice toaletnega papirja, jajčne škatle ali sami izdelate posodice iz časopisnega papirja. Pomembno je, da ima posoda na dnu luknjo, ki omogoča odtekanje odvečne vode. Prav tako ne pozabite na podstavek, v katerega bo odvečna voda odtekala.

Gojitveni plato ali lonček napolnite z ustreznim substratom. Substrat naj prekrije posodice, ki pa ne smejo biti premočno ali prerahlo napolnjene. S prstom naredite jamice, v katere položite seme in ga narahlo prekrijte s substratom. Koliko semen damo v lonček, je odvisno od posamezne vrtnine. Lončke ustrezno označite, da boste vedeli, v katerem je posejana določena vrtnina. Poskrbite, da bo substrat vlažen, vendar ne pretiravajte z močenjem, da vam semena ne splesnijo ali zgnijejo. Za vlaženje uporabite pršilko z nežnim curkom. 

Za uspešno rast in dober pridelek na vrtu potrebujete zdrave in močne sadike, zato so pomembni optimalno pogoji pri vzgoji sadik. Sadike spomladi vzgajamo v notranjih ogrevanih prostorih, da jim zagotovimo primerno toplo okolje. Poleg temperature je pomembna tudi svetloba. Rastline vzgajajte v prostoru s temperaturo med 18 in 22 °C in zagotovljeno dnevno svetlobo med 8 in 12 ur. 

Za uspešno vzklitje semen je potrebna nekoliko višja temperatura. Za uspešno kalitev semen kalilne posode pokrijte in jih postavite bližje radiatorju. Ko semena vzklijejo, jih odkrijte in postavite na svetlo mesto. Ob neprimerni osvetlitvi bodo stebla sadik dolga in šibka. Če ne morete zagotoviti dovolj dnevne svetlobe, si lahko pomagate z umetnim osvetljevanjem. 

Preden vrtnine sadite na prosto, jih za nekaj dni prestavite v rastlinjak ali primeren zunanji prostor, da se sadike privadijo na zunanje dejavnike. S presajanjem na vrt ne hitite, ampak počakajte, da bodo tla dovolj topla, saj lahko nizke temperature upočasnijo rast rastlin in zmanjšajo vaš pridelek.

FOTO: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.03.2023 ob 12:48 gost

      No Experience Needed, No Boss Over Your Shoulder C… Say Goodbye To Your Old Job! Limited Number O3 Of Spots Open… Find out how HERE…………….>>join.hiring9.com

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.