https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Toliko bodo višji otroški dodatki in državne štipendije

01.03.2023 ob 8:45  

Meje dohodkov za letne pravice in zneski otroškega dodatka, državne štipendije in dodatkov k državni štipendiji se bodo s 1. marcem 2023 uskladili za 10,3 odstotka.

S 1. marcem se bodo uskladile meje dohodkov za letne pravice iz javnih sredstev, med katerimi so poleg otroškega dodatka tudi državna štipendija, znižano plačilo vrtca ter subvenciji malice in kosila. Nova meja za pridobitev otroških dodatkov in državne štipendije bo od 1. marca znašala povprečno 1218,08 evra mesečno na osebo. Najvišji otroški dodatek bo znašal 162,53 evra na mesec, najvišji osnovni znesek državne štipendije pa 258,87 evra, so sporočili z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Višji zneski otroškega dodatka, državne štipendije in dodatkov k državni štipendiji bodo samodejno izplačani aprila, zato ni treba oddajati nove vloge. Prav tako se bo s 1. marcem uskladila tudi subvencija študentske prehrane, in sicer s 3,5 evra na 3,86 evra.

Ministrstvo navaja tudi, da se bosta za 10,3 odstotka uskladila denarna socialna pomoč in na podlagi povišanja osnovnega zneska minimalnega dohodka tudi prag za upravičenost do denarne socialne pomoči.

Zaradi uskladitve osnovnega zneska minimalnega dohodka se bosta s 1. aprilom ustrezno zvišala dodeljena denarna socialna pomoč in varstveni dodatek. Prav tako se bodo zvišali zneski pogrebnine, posmrtnine in izredne denarne socialne pomoči ter prag za upravičenost do denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka in posmrtnine.

Osnovni znesek minimalnega dohodka (OZMD) v vrednosti 421,89 evra bo po uskladitvi znašal 465,34 evra. Največja višina varstvenega dodatka za samsko osebo, ki živi sama, pa bo znašala 218,71 evra. Pogrebnina bo po novem 930,68 evra, posmrtnina pa 465,34 evra.

Novi znesek OZMD se bo uporabljal s 1. aprilom, kar pomeni, da velja za vloge, vložene v mesecu marcu, oziroma odločanje po uradni dolžnosti za pravice, ki potečejo marca. V primeru že dodeljene pravice do denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka se višji zneski samodejno izplačajo marca, zato ni treba oddajati nove vloge, so še dodali na ministrstvu.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.03.2023 ob 8:58 gost

      Ko vidiš te nizke številke se začneš zavedati v kakšni bedi živijo mnogi sodržavljani. Elita pa si deli milijone za uspešnost v državnih podjetjih, deli si dobro plačana delovna mesta v javnem sektorju in nenazadnje si delijo sponzorske jakne in vstopnice v Planici. Za rajo pa 65 EUR vstopnine.

      32 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.03.2023 ob 15:10 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐉𝐨𝐛𝐬𝐑𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.03.2023 ob 15:10 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐉𝐨𝐛𝐬𝐑𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.03.2023 ob 16:59 Resnica gost

      Politika se dela norca iz otrok, kaj se le iz staršev to je isto kot če bi jaz politike peljal žejne čez vobo.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.