https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kako postati rejnik?

05.03.2023 ob 6:05  

Rejništvo je institucionalna dejavnost, ki skrbi za otroke, ki zaradi različnih razlogov ne morejo živeti v svoji biološki družini. Center za socialno delo Pomurje vabi k sodelovanju vse, ki želijo postati rejniki in želijo opravljati rejniško dejavnost, da jih obiščete na informativnih dnevih.

Kaj je rejništvo?

Rejništvo je posebna oblika varstva otrok, ki zaradi različnih razlogov ne morejo živeti v svoji matični družini. Center za socialno delo otroka, ki nima ustreznih pogojev doma, namesti v rejniško družino, ki poskrbi za varstvo in vzgojo otroka. Rejništvo naj bi bilo v osnovi kratkotrajno, dokler se razmere v domačem okolju otroka ne uredijo do takšne mere, da se bo lahko zopet vrnil domov. Otroci v rejništvu imajo praviloma stike s starši in drugimi svojci. Naloga rejniške družine je, da deluje kot družina, ki dopolnjuje biološko družino tam, kjer ta ne zmore.

Kdo lahko postane rejnik?

Najbolj pomembna lastnost, ki je potrebna za rejnika in rejnico je sposobnost, želja in smisel za delo z otroki in mladostniki. Treba se je zavedati, da je vsak otrok drugačen in da izkušnje dela s svojimi otroki niso dovolj za uspešno delo v rejništvu. Potrebno je usposabljanje, nenehno učenje in izobraževanje.

Potrebni so tudi določeni formalni pogoji, med katerimi so bistveni, da rejnik lahko postane polnoletna oseba, ki je državljanka Slovenije in je zaključila najmanj poklicno izobraževanje, ji ni bila odvzeta starševska skrb ter ni bila pravnomočno obsojena zaradi naklepnega kaznivega dejanja.

Oseba, ki želi postati rejnik ali rejnica poda vlogo na pristojnem centru za socialno delo, kjer se sproži postopek za pridobivanja dovoljenja za izvajanje rejniške dejavnosti. Center v okviru svojega postopka pripravi oceno primernosti kandidata in njegove družine, ki jo posreduje komisiji pri Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve  in enake možnosti. Če komisija oceni, da kandidat izpolnjuje vse pogoje za izvajanje rejniške dejavnosti, ga napoti na usposabljanje. Po zaključku usposabljanja kandidat pridobi dovoljenje za opravljanje rejniške dejavnosti.

Če vas zanima karkoli v zvezi z izvajanjem rejniške dejavnosti, se lahko oglasite pri krajevno pristojnem centru za socialno delo glede na stalno bivališče, kjer vam bodo posredovali vse potrebne informacije, lahko pa jih obiščete tudi na informativnih dnevih:

  • v sredo, 15. marca 2023, ob 16. uri, v enoti Gornja Radgona,
  • v sredo, 22. marca 2023, od 8. do 12. ure in od 13. do 17. ure, v enoti Lendava,
  • v sredo, 22. marca 2023, od 8. do 12. ure in od 13. do 17. ure, v enoti Murska Sobota in
  • v sredo, 5. aprila 2023, od 8. do 12. ure in od 13. do 17. ure, v enoti Ljutomer.

Rejnica oziroma rejnik je za posameznega otroka upravičen do mesečne rejnine, ki zajema oskrbnino in plačilo dela. Osnovna mesečna rejnina znaša 577,99 evra za otroka, starega do 18 let in 455,20 evra za osebo, staro od 18 do 26 let. V mesecu januarju je bilo v rejništvu skupno 763 otrok; 612 otrok do 18 leta in 151 oseb med 18 in 26 letom. Rejnikov, ki imajo nameščene otroke, je bilo 448, rejnikov, ki izvajajo rejniško dejavnost kot poklic pa 76.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.03.2023 ob 7:36 gost

      Zelo pohvalno ko se ne gdo za to odloči da pomaga tem otrokom. Ampak ni vse tako kot izgleda v javnosti. Poznam dva popolnoma različna rejnik. Prvi par zelo zgleden rejnik skoraj preveč zaščititniski do teh otrok pohvalno. Drugi par katastrofa ženska na psihični bazi moški prikriti alkoholik. Kajti ti otroci so prav zaradi ali alkohola ali stresnega okolja morali od doma. Ampak stroka je zelo slabo preverila v kakem stanju je ta drugo omenjena družina da njim je podelila to rejništvo. In to v škodo tem že ranjeni otrokom keri so morali od doma zaradi vse vrstnih zlorab.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.03.2023 ob 19:47 eva gost

        I make over 13,000 a month working part-time. I listened to different humans telling me how a good deal of cash they may make online, so I was determined to locate out. Well, it turned into all actual and it absolutely modified my life. Everybody must try this job now by just using this site———————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐉𝐨𝐛𝐬𝐑𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.03.2023 ob 13:57 kilonja gost

      DEBELUHAR NEJČI je lep primer slabe prakse rejništva, polom na celi črti .

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.03.2023 ob 14:52 gost

      Klonjaš,,,, ti si verjetno v štali gor zrasel zato si tako potegnjeni.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.