https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Danes se po ljudskem izročilu ptički ženijo

12.03.2023 ob 6:05  

Gregorjevo velja za praznik zaljubljencev, saj se po ljudskem izročilu na ta dan ptički ženijo, prav tako pa na ta dan pozdravljamo pomlad.

Gregorjevo naznanja pomlad in da je prišel čas, ko smo deležni več naravne svetlobe in ni več treba delati pri luči. Prav tako pa se po ljudskem izročilu na ta dan ptički ženijo, zato je praznik povezan tudi z zaljubljenci.

Na praznovanje gregorjevega vezanih več običajev

Na gregorjevo so se po starih običajih dekleta ozirala v nebo, saj je po ljudskem verovanju veljalo, da bo prva ptica, ki jo bo dekle videlo na ta dan, naznanila, kakšen bo njen mož. 

V krajih z dolgoletno obrtniško tradicijo je veljalo, da sv. Gregor »luč v vodo vrže«. Tako se je razvila tradicija spuščanja gregorčkov, pisanih barčic in hišic, razsvetljenih s svečami, ki jih spustijo po potokih in rekah na predvečer gregorjevega. 

Za gregorjevo so značilne tudi nekatere druge šege. V Prekmurju in Porabju so otroci koledovali, torej hodili od hiše do hiše in prosili za darove. Ti koledniški obhodi so nastali po ogrskem zgledu in so se ponekod ohranili do zadnje četrtine prejšnjega stoletja.

Približno do 2. svetovne vojne pa so šolarji v Beli krajini na gregorjevo hodili po hišah, preoblečeni v svatovski sprevod. Darovali so jim jajca in denar.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.03.2023 ob 10:08 AlexandraClubbe gost

      My last month paycheck was for 11000 dollars… All i did was simple online work from comfort at home for 3-4 hours/day that I got from this agency I discovered over the internet and they paid me for it 95 bucks every hour…. for more info visit any tab this site Thanks a lot ==>==>==>=>=>) Www.Coins71.com

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.03.2023 ob 12:05 AAAAAAAAAAAAA gost

      Tou je naš praznik nej pa blesavo valentinovo keroga so Amerikanci izumili ka boute narod lujplejo.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.03.2023 ob 12:49 gost

      No Experience Needed, No Boss Over Your Shoulder C… Say Goodbye To Your Old Job! Limited Number O3 Of Spots Open… Find out how HERE…………….>>join.hiring9.com

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.03.2023 ob 13:57 gost

      Temu se reče praznik zaljubljenih in ljubljenih ko se ptički ženijo. Ameriknci bi se morali po nas zgledovati ne mi po njih. Kajti pri nas je še vsaj 70 procentov naravno vse. Pri njih pa samo 20 procentov ali pa se to ne. Zato moramo bolj promovirati svoje običaje keri so,,, kjut,,, in imajo nek zgodovinski pomen ne neko umetno izmišljeno sranje brez pomena samo da je kao neki praznik prazen luft.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      12.03.2023 ob 13:59 gost

      Ge San včeraj prvič letos videl velikega ptiča štorklja. Hitro so priletele nazaj kajti ponavadi so priletele začetku aprila.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.