https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Moški pevski zbor Gančani praznoval 40 let

07.03.2023 ob 16:48  

V soboto, 4. marca 2023, je bilo v dvorani športno-rekreacijskega centra Gančani slovesno, saj je moški pevski zbor Gančani praznoval 40. obletnico. Program je povezovala Anja Mujdrica.


Moški pevski zbor Gančani je bil ustanovljen pred 40 leti, na pobudo takratnega beltinskega župnika Janka Škrabana. Domačin Franc Maučec je v sodelovanju z Andrejem Marošo zbral 15 članov, s katerimi so leta 1983 ustanovili zbor. Prvič so skupaj tistega leta zapeli februarja na pogrebu in mesec kasneje na prireditvi ob dnevu žena in tej tradiciji ostajajo zvesti vse do danes. 

Člani moškega pevskega zbora so vse od začetka svojega delovanja z veseljem prepevali tudi sakralne pesmi v cerkvah, na božično-novoletnih koncertih, proščenjih in ob zadnjih slovesih. Ob tem jih je vselej spremljal moto: Bogu v čast in ljudem v veselje. Poleg ljudskih in posvetnih pesmi zbor neguje tudi prirejeno pesem. V vseh teh letih so člani redno sodelovali na domačih prireditvah v občini in tujini. Svoje pevske sposobnosti pa so izkazovali na številnih območnih revijah. Ob 20-letnici so izdali tudi lastno kaseto z naslovom Gančki sodarji.  

Vedno so radi prepevali skupaj z drugimi zbori. Tako so peli z ljudskimi pevkami iz Gančan, v zadnjem času pa zelo radi prepevajo pesmi skupaj s Tamburaško skupino Beltinci, ki deluje pod okriljem Kulturno-umetniškega društva Beltinci. In prav ti so prireditev tudi polepšali s svojimi instrumentalnimi skladbami in pesmimi. Na cimbale je zaigrala Katjuša Peterka.

Pevcem so se zahvalili in čestitali Matej Žalig, predsednik KUD-a Dolinec Gančani, Nataša Brulc Šiftar, vodja Javnega sklada za kulturne dejavnosti, območna izpostava Murska Sobota je pevcem podelila jubilejne značke. Matija Tibaut je prejel častno značko za več kot 35 let petja. Marko Virag, župan Občine Beltinci, se je pevcem zahvalil za opravljanje kulturnega poslanstva. Janez Žižek, predsednik KS Gančani, se je v svojem nagovoru zahvalil vsem pevcem in zborovodji za ves trud in čas ter ohranjanje kulturne dediščine v vasi in širšem okolju. Ob tej priložnosti je pevcem v imenu Sveta KS Gančani izročil jubilejno priznanje.

Ob praznovanju visokega jubileja je bila dvorana športno-rekreacijskega centra Gančani napolnjena do zadnjega kotička. To je lahko odličen pokazatelj, da je pesem tista, ki ljudi že od nekdaj povezuje na poseben način.

Vir in foto: Matej Žalig

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.03.2023 ob 17:46 KUD Melinci gost

      Sprejmite tudi iskrene čestitke od KUD-a Melinci !Kdor poje, zlo ne misli , mu namen je vedno isti !

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.03.2023 ob 16:31 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐣𝐨𝐛𝐬𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐜𝐨𝐦

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.03.2023 ob 17:37 gost

      Starčeki ! nobenega podmladka nimajo , pa še polovica je uvoza ! malo so eni prenapihnjeni !!!

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.