https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Dan, ko praznujejo moški

10.03.2023 ob 8:20  

10. marec je na koledarju zaznamovan kot praznik mučenikov - dan, ko praznujejo moški. Tradicionalno darilo za dan moških so suhe slive, trnje in klobasa. Ljudski pregovor pravi, če na štiridesetih mučencev piha, bo pihalo štirideset dni. 

 

 

Krščanski dan mučenikov izhaja iz začetka četrtega stoletja, ko sta si vladavino delila cesar Konstantin in cesar Licinij. Konstantin je krščanstvo takrat priznal za državno vero. Licinij je bil do kristjanov sprva strpen, po sporu s Konstantinom pa je v kristjanih videl svoje sovražnike. Izdal je odlok, s katerim je zahteval spreobrnitev kristjanov, v nasprotnem primeru jim je grozil s smrtjo.

Štirideset vojakov elitne legije se je temu uprlo, kajti za svojo vero so bili pripravljeni umreti. Kaznovali so jih s kruto smrtjo, ker je bila huda zima, so jim odvzeli oblačila, jih odpeljali do zmrznjenega ribnika ter jih vrgli vanj.

Licinij je dal vojakom še zadnjo možnost za spreobrnitev in je dal ob ribniku namestiti toplo kopel za tiste, ki bi se svoji veri odpovedali. Enega izmed vojakov je želja po življenju premamila, zato je iz ledenega ribnika skočil v toplo kopel. Nagla sprememba temperature pa je povzročila kap, zato je vojak vseeno umrl. Stražar, ki je stražil obsojene vojake, ni mogel opazovati njihovih muk in se je tudi sam pridružil pogumnim vojakom v ribniku, zaradi česar je mučenikov vseeno ostalo 40. 

V spomin na trpljenje vojakov se moški na ta dan tradicionalno prejmejo za darilo suhe slive, napičene na suhe veje s trnjem in klobasa, ki so opomin na to, da se mučeništvo v njihovem življenju še vedno dogaja.

* Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.03.2023 ob 9:12 NeSobocanec gost

      Kot da koga briga kaj za moške, vse je samo bravo ženske

      6 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.03.2023 ob 18:22 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐣𝐨𝐛𝐬𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐜𝐨𝐦

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.03.2023 ob 9:12 NeSobocanec gost

      Kot da koga briga kaj za moške, vse je samo bravo ženske

      6 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.03.2023 ob 10:04 gost

      Res eni sploh ne vejo kaj so v zgodovini pomenilo teh 40 mučenikov. Danes niti enega moškega ni na svetu da bi naredil kaj takega moralnega kot so to naredili tisti rimski vojaki keri so moralno sprejeli odločitev vsi za enega eden za vse.

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.03.2023 ob 10:56 resnica gost

      Mi moški smo postali večji mučeniki v današnjem času kot tisti ki so bili res mučeni,in to zaradi žensk in zakonodaje ,politike in družbe.Babe se ne smeš dotakniti ali govoriti šale več te obsodijo da si jo posilil,zakonodajo pa itak babe držijo v rokah,vpolitiki so večina babe,družba je pa pederska in lezbična in mi naj sedaj še kdo reče da ni tako tisti je 100% idiot.

      8 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      10.03.2023 ob 14:27 gost

      ,,,, resnica,,, res si kreten. Saj sploh ne veš kaj si napisal. Zakaj moški ni sposoben razumeti besedo,,,, Nej, pomeni Nej,,,,. Zato ker so enostavno kreteni kot ti pod vzdevkom resnica. Bolj bi ti pristajalno neresnica.

      14 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.03.2023 ob 13:09 resnica gost

      Gost - vem da te resnica boli kar sem napisal,ampak resnica je pa ko človek svoje probleme in svoje težave prenaša na druge,gost- rešuj svoje probleme in težave in ne boš imel časa reševati drugih,to ti manjka že celo življenje.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      11.03.2023 ob 14:28 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Vsi moški bomo umrli,zato,ne sekirat.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.