https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Naložba v stanovanje se najhitreje povrne v Murski Soboti

09.03.2023 ob 6:00  

V primerjavi osmih večjih slovenskih mest se naložba v stanovanje, če ga oddajate, najprej povrne v Murski Soboti, najkasneje pa v Kranju in Ljubljani.

Na portalu Finance.si so v osmih večjih slovenskih mestih, in sicer v Murski Soboti, Celju, Kopru, Mariboru, Novem mestu, Novi Gorici, Kranju in Ljubljani preverili, koliko povprečno stane 50 kvadratnih metrov veliko stanovanje, kakšne so najemnine in stroški ter v koliko letih se naložba povrne.

Kdaj se povrne naložba v stanovanje, če ga oddajate?

Izračunali so okvirno število let, v katerih se iz najemnin povrne strošek naložbe v stanovanje ter razmerje med letnimi zaslužki iz najemnin in stroški naložbe. Splošni izračuni so pokazali, da se nakup nepremičnine nikjer ne povrne prej kot v 30 letih. V Murski Soboti je ta doba 33 let, okvirni čas povračila je v Ljubljani najdaljši – dobrih 47 let, povračilne dobe v drugih mestih pa so vmes.

Če to prenesemo na razmerje med prihodki in stroški, pogojno lahko temu rečemo tudi donosnost, je ta v Murski Soboti dosegla 2,96 odstotka, v Ljubljani pa 2,12 odstotka. Lani je bila inflacija v Sloveniji 10,3-odstotna, pri naložbi sto tisoč evrov v zakladno menico je letna donosnost 2,215-odstotna. To je slabše kot lani. Razlogi za to so predvsem višji stroški obnove in vzdrževanja nepremičnine ter višji davek na dohodek iz nepremičnin.   

Preračun letnega prihodka iz najemnin in število let, v katerih se investicija povrne:

Kdaj se naložba poplača

Za osnovo so najprej izračunali, koliko mesečnih najemnin je potrebnih za plačilo nakupa stanovanja. Takšen nakup bi se v Murski Soboti povrnil že po 15 letih, najpozneje pa v Ljubljani, in sicer po dobrih 25 letih. Grobo rečeno, prvi lastnik bi dosegel okoli šest odstotni, drugi pa štiri odstotni donos. Vendar pa v resnici ni tako, saj stroški, ki jih mora pokriti lastnik stanovanja, to obdobje močno podaljšajo.

Takšna naložba se najprej povrne, enako kot pri prvem izračunu, v Murski Soboti, vendar se čas podaljša na skoraj 34 let, najpozneje pa se ob upoštevanju stroškov naložba povrne v Kranju, in sicer v 47 letih in pol, v Ljubljani je ta doba 47,1 leta.

Število let za povračilo investicije, brez stroškov in davkov

Pri izračunu so bili upoštevani stroški obnove stanovanja, stroški vzdrževanja, zavarovanja, davek iz najemnin in davek na premoženje. Niso pa bili upoštevani stroški financiranja in stroški, ki nastanejo pri sami transakciji.

Foto: Posnetek zaslona (Finance.si), arhiv Pomurec.com   

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.03.2023 ob 6:10 guest gost

      𝐞𝐚𝐬𝐢𝐥𝐲 𝟑𝟎𝟎𝟎𝟎 𝐃𝐨𝐥𝐥𝐚𝐫𝐬 𝐟𝐫𝐨𝐦 𝐭𝐡𝐢𝐬 𝐰𝐢𝐭𝐡𝐨𝐮𝐭 𝐡𝐚𝐯𝐢𝐧𝐠 𝐨𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞 𝐰𝐨𝐫𝐤𝐢𝐧𝐠 𝐬𝐤𝐢𝐥𝐥𝐬 . 𝐒𝐢𝐦𝐩𝐥𝐲 𝐠𝐢𝐯𝐞 𝐢𝐭 𝐚 𝐬𝐡𝐨𝐭 𝐨𝐧 𝐭𝐡𝐞 𝐚𝐜𝐜𝐨𝐦𝐩𝐚𝐧𝐲𝐢𝐧𝐠 𝐬𝐢𝐭𝐞… 𝐇𝐞𝐫𝐞 𝐢𝐬 𝐈 𝐬𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐝.…………>>> www.pay.hiring9.com

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.03.2023 ob 6:10 guest gost

      𝐞𝐚𝐬𝐢𝐥𝐲 𝟑𝟎𝟎𝟎𝟎 𝐃𝐨𝐥𝐥𝐚𝐫𝐬 𝐟𝐫𝐨𝐦 𝐭𝐡𝐢𝐬 𝐰𝐢𝐭𝐡𝐨𝐮𝐭 𝐡𝐚𝐯𝐢𝐧𝐠 𝐨𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞 𝐰𝐨𝐫𝐤𝐢𝐧𝐠 𝐬𝐤𝐢𝐥𝐥𝐬 . 𝐒𝐢𝐦𝐩𝐥𝐲 𝐠𝐢𝐯𝐞 𝐢𝐭 𝐚 𝐬𝐡𝐨𝐭 𝐨𝐧 𝐭𝐡𝐞 𝐚𝐜𝐜𝐨𝐦𝐩𝐚𝐧𝐲𝐢𝐧𝐠 𝐬𝐢𝐭𝐞… 𝐇𝐞𝐫𝐞 𝐢𝐬 𝐈 𝐬𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐝.………….>>> pay.hiring9.com

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.03.2023 ob 20:33 Renee gost

        I make over 13,000 a month working part-time. I listened to different humans telling me how a good deal of cash they may make online,N255 so I was determined to locate out. Well, it turned into all actual and it absolutely modified my life. Everybody must try this job now by just using this site......... 𝐖𝐰𝐰.𝐣𝐨𝐛𝐬𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.03.2023 ob 8:04 gost

      Vse to bogatijo obdavčiti in blagajno državno napolniti. Ker jo je Janez Janša izpraznil v samo 2 letih vladanja bolj kot vse vlade v 30 letih samostojne Slovenije. Itak so pa vsi ti bogtuni oligarhe njegovi prijatelji z kerimi zdaj igra golf in se šopiri po njihovih jahtah.

      12 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.03.2023 ob 12:02 123 gost

        Čudno, dvorec Rakičan se pa nikoli ne dovoli komentirati, no tam je SDS prasec na čelu

        7 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.03.2023 ob 18:27 B gost

        Naj vrnejo tisti, ki so se/nas zadolžili. JJ je največji "socialist"... Kruha in iger je dal...iz naših žepov. Levi, desni=isti. Kje so realisti???

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.03.2023 ob 9:01 gost

      Tebi pa jih niti ne dajo ker itak nimaš svoje glave za razmišljati ker ti jo upravlja Januš grozni. In samo kljun odpreš ko ti on dovoli.

      7 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.03.2023 ob 10:29 gost

      Ljudmila Novak najbolj dostojna političarka na desnici je Janeza Janšo označila za debila kerumi škodi puna luna. Kati iz njegovega besednjaka itak nič ne pride na platno pametnega ko je polna luna pa še ekstra debilne izjave servira.

      8 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.03.2023 ob 6:12 gost

        Gost 10.29 - Če misliš tako, potem pa si ti boljši od njega s tvojim debilnim komentarjem.

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      09.03.2023 ob 12:15 AAAAAAAAAAAAA gost

      Teoretično se ti naložba vrne, ka pa če maš budale pa prlej kak idejo iz stanovanja vse vničijo pa jih itak sterjati nemreš nika.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      09.03.2023 ob 17:11 gost

      Če boš imel zaprto tudi nebo več novo ampak strohnelo.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.