https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Boštjan Maček: »Vsakega priznanja in dosežka sem zelo vesel«

10.03.2023 ob 6:00  

Boštjan in Jasmina Maček sta za pomemben tekmovalni dosežek v športu prejela Bloudkovo plaketo. Tokrat smo se pogovarjali z Boštjanom, ki je v svoji bogati športni karieri zbral že številna odličja in priznanja, prav te dni pa se mudi na svetovnem pokalu v Katarju.

Boštjan pove, da mu je bila puška položena v zibelko. "Navdušil me je oče, ki je tudi tekmoval in mi pokazal prve osnove streljanja. Leta 1989 sem začel kot mladinec SD Štefan Kovač Murska Sobota," izpostavi in doda, da je že kot začetnik kazal talent in voljo do streljanja, "saj sem že leta 1990 zmagal mladinsko republiško prvenstvo v Ilirski Bistrici."

Jasmina in Boštjan Maček, sestra in brat, sta na strelskem svetovnem prvenstvu v Osijeku osvojila bronasto medaljo na mešani ekipni tekmi v trapu. S tem sta dosegla največji skupni uspeh v svoji dolgoletni strelski karieri in zgodovinsko prvo odličje na SP s puško šibrenico. Hkrati sta tudi lastnika slovenskega državnega kvalifikacijskega rekorda s 144 zadetimi letečimi tarčami, ki sta ga osvojila s 16. mestom na svetovnem pokalu v Acapulcu v Mehiki leta 2019. Vrhunska športnika sta visoko motivirana in odločena, da osvojita tudi olimpijsko kvoto za nastop na olimpijskih igrah v Parizu leta 2024.

Kot pove Boštjan, je bilo to zanj drugo Bloudkovo priznanje. "Najprej sem dobil za 1. mesto na evropskem prvenstvu 2018, zdaj pa s sestro Jasmino za 3. mesto na svetovnem prvenstvu v mešanih parih. Poleg tega sem bil petkrat strelec leta Strelske Zveze Slovenije, večkrat športnik Pomurja in občine Puconci, Pomurec leta 2012, prejel sem še nekatera druga priznanja. Vsakega priznanja in dosežka sem zelo vesel, težko bi se odločil, katera mi pomenijo največ."

Družinsko streljanje je zanj prednost, ker skozi obnavlja osnove streljanja in dodaja nove metode treninga. "Najprej, ko je začela Jasmina streljati, sem ji pomagal in še vedno se obrne name, če potrebuje kako pomoč, potem je začel sin Rene in na koncu še drugi sin Lan. Slabost je na tekmovanju, ker vsem trem pomagam in včasih imam premalo časa za pripravo na tekmo, pa tudi sinova sta preveč tekmovalna do mene in me hočeta premagati."

Železna volja

"Največjo železno voljo imam verjetno jaz. To je moja 34-ta sezona in še vedno se počutim odločen posegati po dobrih rezultati. Motivacija sta mi tudi oba sinova, ki pridno nabirata dobre rezultate, tako, da še ne razmišljam o koncu kariere," pove.

Streljanje glinastih golobov

Pri streljanju glinastih golobov je osnova puška, naboji, strelski jopič, zaščita sluha, očala, glinasti golobi in na koncu stroji za izmet glinastih golobov. Olimpijsko strelišče ima 15 strojev za izmet glinastih golobov, tako je v Rakičanu pri Budinskem mlinu. Golob je plošček okrogle oblike, premera 12 cm, iz kremenčevega peska in na koncu pobarvani z oranžno barvo. "Je dinamičen olimpijski šport, zanimiv in nikoli ti ni dolgčas."

Maček pove, da treningi na začetku sezone potekajo intenzivno. "Na začetku potrebuješ malo več časa za obnovitev občutka, kako zadeti goloba, treniraš več. Ko se pa tekme začnejo, pa po občutku. Eni malo več, drugi pa manj."

* Foto: B. M. osebni arhiv 

    Fotogalerija