https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Kipar Jurak o BKBF: »Smo nekakšna art fabrika«

24.03.2023 ob 6:00  

Robert Jurak je kipar, ki svoje prepoznavne skulpture ustvarja predvsem iz železa. Z njim smo se v domačem ateljeju v Logarovcih pogovarjali o njegovih trenutnih projektih, umetniškem gibanju boberizem in ekipi BKBF. Razkril nam je tudi, kaj lahko pričakujemo na letošnjem festivalu Re:Pannonia.


Ste predsednik Društva 29a, pod okriljem katerega deluje tudi Art galerija Jurak. Kakšni so prihajajoči načrti za galerijo?

Letos imamo v planu osem razstav. Trenutno je na ogled razstava Tatjane Mijatović, 25. marca pa vabim na odprtje svoje razstave manjših skulptur. Na otvoritvi bodo nastopili Dežurni krivci, in sicer v akustični izvedbi. Organiziramo še druge dogodke: pesniške in literarne večere, koncerte, potopise … Poleg ostalih članov društva se angažira tudi žena Lijana - v sodelovanju z društvom Beličnik organizirajo okoljevarstvene delavnice in predavanja.

Na katerem projektu, poleg prihajajoče razstave, trenutno delate? Nam lahko zaupate kaj več o umetniški zasedbi BKBF? Kaj v sklopu tega počnete?

V ekipi BKBF smo srbski kipar Nedim Hadži Ahmetović – Mafa, likovni pedagog Izidor Zadravec in jaz. BKBF pomeni Bober Kunst Bildhauer Fabrik. Smo nekakšna »art fabrika«, ki dela najrazličnejše projekte. Večinoma je idejni vodja projektov v ekipi Mafa, ki je izvrsten kipar. Pegasus Junkers, ki je postavljen na strehi Kina Šiške, je ena izmed njegovih fantastičnih idej.

Trenutno delamo na instalaciji sedmih pištol. Začeli smo pred enim mesecem, ko smo naredili osnove, ki jih z detajli počasi zaključujemo. Sam projekt nosi protivojno sporočilo in želja je, da bi s temi »komadi« šli na turnejo in razstavljali v tujini. Želimo si, da bi to prezentirali kot art, hkrati pa bi ljudem projekt dal misliti. Naš namen je spodbuditi ljudi, da začnejo bolj kritično gledati na stvari, tudi na politično situacijo in vse ostalo, kar se trenutno okoli nas dogaja. 

Kaj je umetniško gibanje boberizem, pobudnik katerega ste in na katerem temelji BKBF?

O tem je bil posnet tudi film JURAK KIPAR, ki ne govori samo o Juraku kot Juraku, temveč o tem, da je tu hiša boberizma - osnovna celica, kjer se boberizem začne. Večkrat smo poskušali bolj natančno definirati gibanje, vendar nam še ni uspelo do te mere, da bi lahko v treh stavkih zajeli bistvo. Boberizem je zelo odprta in široka miselnost. Bistveno pa je, da se družijo ljudje, umetniki, ki radi ustvarjajo, so kreativni in pripravljeni sodelovati. Hkrati pa se znotraj tega obuja solidarnost in povezovanje med ljudmi, ki mogoče v osnovi niso v »isti témi«, pa kljub temu medsebojno funkcionirajo in sodelujejo. Pomembno je, da gremo preko svojega ega.

Ste tudi pobudnik festivala Re:Pannonia. Kaj lahko pričakujemo na letošnjem festivalu?

Festival Re:pannonia organiziramo že od leta 2016. Letošnji festival bo v nekoliko drugačni obliki, obeta se namreč kar nekaj sprememb, tako na umetniškem kot glasbenem programu. Festival je namreč živa stvar in se ves čas kaj spreminja. Letos želimo pridobiti še več lokalnih ponudnikov za stojnice in sodelovati z okoliškimi društvi.

Letos se bomo bolj osredotočili na umetniška dela. Žal pa smo tu precej omejeni, saj občina Križevci nima svoje večje galerije, tako da smo primorani iskati umetnine, ki niso občutljive na vremenske vplive. To je težava, saj umetniki večinoma ustvarjajo za notranje prostore, galerijo. Spremembe se obetajo tudi na glasbenem delu festivala, kjer bo poudarek na spodbujanju mlajših glasbenikov, predstavili se bodo mladi bandi. Želimo, da pridejo na festival s svojimi projekti in idejami. Ker domačin Aleš Ivanuša nastopa v akrobatski skupini Dunking Devils, si želimo, da bi na festivalu uprizorili svoj šov. Novost je tudi ta, da bo letos likovna kolonija potekala pred festivalom, bodo pa v času festivala potekale otvoritve nastalih del. Med temi bodo tudi kamni s kozmogrami izpod rok Marike in Marka Pogačnika.

Festival bo potekal od 29. junija do 2. julija, kot rečeno pa bodo dogodki potekali že prej, in tudi po samem festivalu. Predstavilo se bo kar nekaj zanimivih imen in ne bi želel vseh razkriti, zagotovo pa nas čaka zanimiv festival, za katerega se bomo maksimalno potrudili.

    Fotogalerija