https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Jasmina Opec, kandidatka SLS: Če se spremenimo ljudje, se spremeni država

28.11.2011 ob 14:55  

26-letna Jasmina Opec na prihajajočih predčasnih parlamentarnih volitvah kandidira na listi Slovenske ljudske stranke (SLS) v 5. volilnem okraju 8. volilne enote. 


Z Jasmino Opec smo se nekaj dni pred volitvami pogovarjali o njenem videnju trenutnega stanja v državi, programskih prioritetah, prihodnosti Slovenije in osebnih lastnostih. 

Ste ena izmed najmlajših kandidatk za poslanko v Sloveniji. Kje vidite  svoje prednosti in kako jih boste, če boste izvoljeni  v parlament, izkoristili?

Dejstvo, biti ena izmed najmlajših kandidatk za poslanko v Sloveniji, je zame velika čast in priznanje za že opravljeno delo. Skupaj z veliko podporo vseh generacij, ki se izraža tekom volilne kampanje, nakazuje neko novo obdobje politike. Obdobje, ko se upi predhodnih in prihodnji generacij polagajo na nov, svež obraz. In to je največja prednost. Podpora, zaupanje in upanje, ki ga izkazujejo ljudje na vsakem koraku. Samo s tem oziroma na podlagi tega lahko človek uspešno uresničuje tisto, k čemur je poklican. 

Kako komentirate dejstvo, da Vas je podprl eden najbolj priljubljenih Pomurcev, Jože Činč?

Z Jožetom Činčem imava skupno lastnost - oba imava nadvse rada pokrajino, iz katere izhajava in ljudi, ki v njej živijo. Zato mi je njegova podpora v izjemno čast in predstavlja zavedanje, da si na dobri poti, da moraš le nadaljevati s koraki, s katerimi si pričel. 

Zakaj naj volilci verjamejo, da se bo Vaš glas v parlamentu za Pomurje slišal bolj, kot glas vseh ostalih?

Želim si, da se v parlamentu ne bo slišal le en glas za Pomurje, ampak da bo teh glasov čim več in da bodo čim bolj glasni. Pomurci potrebujemo in si zaslužimo skupino pomurskih poslancev, ki se ne bo ozirala na strankarske barve, ampak ki bo v prvi vrsti skrbela za tiste, zaradi katerih je v parlament prišla. Vsak pomurski poslanec se more v prvi vrsti zavedati svojih korenin, tega od kod prihaja. Samo močna in goreča ljubezen do domače pokrajine bo tista, ki bo pomurskim poslancem vlivala moči, da bo njihov glas v parlamentu čim bolj slišan. 

Katere točke programa SLS bi izpostavili?

Program SLS določa kot formulo za razvoj trdno, močno gospodarstvo, s stabilnimi javnimi financami in racionalno oblikovanim javnim sektorjem, od zadostni domači samooskrbi in spoštovanju načela pravne države. Pri tem moramo omeniti, da je vedno v ospredju tisti, zaradi katerega smo in kateremu moramo služiti-v ospredju je vedno mali človek. Več možnosti  za občasna dela, manj birokratski upravni postopki, izgradnja neprofitni najemnih stanovanj, davčna in administrativna razbremenitev kmeta, družinska dohodnina (nižja obdavčitev dohodkov), ukinitev mature, plačevanje kazni v odvisnosti od premoženja posameznika so le eni izmed korakov,  s katerimi želimo olajšati življenje slehernega od nas. 

Katere so programske smernice, za katere se boste v parlamentu zavzemali v dobrobit Pomurja?

Verjamem, da se bo ob dobro pripravljeni državni politiki lahko uspešno razvijalo tudi Pomurje. Pri tem bo pomembno vlogo odigral vsak pomurski glas, ki bo v obliki zakonodajne ali izvršilne veje oblasti prisoten v Ljubljani.

Pomurje ima obilo naravnih danosti, odlično geostrateško lego in prekrasne ljudi. Potrebujemo samo pogoje, da te danosti uporabimo v največji možni meri in s tem dosežemo svoj razvoj. Razvoj na podlagi razvitega gospodarstva, kmetijstva in turizma. S posebno skrbnostjo na ustvarjanju  pogojev na področju izobraževanja, zdravstva, sociale, infrastrukture,.. s katerimi bomo Pomurci enakopravni preostalemu delu Slovenije. 

Kje vidite ključen problem za trenutno stanje, v katerem se je znašla naša država?

Ljudje kot posamezniki in skupaj kot družba tvorimo državo. Smo njen temelj in njeno bistvo. Odvisni smo od nje in ona od nas. Hote ali nehote, zavedno ali nezavedno, so naše medsebojne interakcije oziroma vplivi nenehni in neizogibni. Če se spremenimo ljudje, se spremeni država, in obratno. Na žalost smo se v prvi vrsti spremenili ljudje. Spremenil se je vrednostni sistem in nivo morale  v družbi. V času, ko je nekaterim dovoljeno vse, v času, ko se pozablja na malega človeka, v času, ko človek človeku ni več brat, v tem času ne moremo pričakovati, da se bo sama država razvijala in cvetela. 

So napovedi, da Pomurje skupaj s Slovenijo doseže razvojni preboj, v času krize realni, ali je po Vašem mnenju boljše umiriti strasti in govoriti o saniranju in šele nato o rasti?

Ljudje imamo radi optimizem, pravzaprav se ga moramo nenehno oklepati, če želimo sanjati o prihodnosti. Toda vedno je pri tem potreben kanček razuma oziroma je potrebno govoriti o realnem optimizmu. Verjamem, da je razvoj vedno možen, toda ob predpostavki zdravih temeljev. Vsaka stvar se lahko raste in se razvija, če ima dobre in močne temelje, ki obstanejo tudi v viharnih časih. Pregled stanja, sanacija, kjer je to potrebno, in razvoj, katerega si vsi tako želimo. Trije ključni koraki, na podlagi katerega lahko pridemo do razvojnega preboja. 

Katere Vaše osebne lastnosti bi izpostavili in zakaj naj Vam ljudje zaupajo glas na volitvah?

Težko je opisovati in izpostavljati lastne osebne lastnosti, pa ne zato, ker bi jih bilo težko definirati, ampak ker določena osebna lastnost pri nekom vzbuja prijetne občutke, drugemu se zdijo odklonilna. Vrednost posamezne osebne lastnosti je odvisna tudi od situacije, v kateri se izraža, v nekem trenutku je lahko naša prednost, v drugem pomanjkljivost. Samo skupek vseh osebnih lastnosti, predvsem pa človekova reakcija v določenih situacijah, je tisto, kar določa našo vrednost.

Zakaj mi zaupati? Verjetno bi bili pravi naslovnik za to vprašanje občani Mestne občine Murska Sobota, ki so me kot najmlajšo svetnico na podlagi preferenčnega oziroma neposrednega glasu izvolili v Mestni svet MO M. Sobota, tisti Slovenci, ki so me izbrali za svojo predstavnico v skupščino Vzajemne, tisti podporniki, ki že en mesec dneve in noči garajo v moji volilni kampanji ali tisti prihodnji rodovi, ki me v devetem razredu osnovne šole pri pouku opisujejo kot svojega vzornika. Ti ljudje bi vam verjetno velik bolj kot jaz vedeli podati pravilen odgovor na vprašanja, zakaj mi zaupati in zakaj verjeti vame. 

Več o Jasmini Opec najdete na www.jasminaopec.si

Naročnik PR intervjuja: Slovenska ljudska stranka