https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Razstrupite telo s čemažem

26.3.2023  

Čemaž ali divji česen je eden izmed prvih znanilcev pomladi, ki poskrbi za naše zdravje in nam pomaga pri razstrupljanju. Je ena najbolj zdravih užitnih divjih rastlin, ki jo lahko uporabimo na številne načine. Sezona čemaža se je že začela, mnogi so se ga že odpravili nabirat v gozdove ob reki Muri.


Koristne lastnosti čemaža

Čemaž ureja prebavo, odvaja odvečno vodo iz telesa in deluje kot antibiotik. Mnogi zdravilni učinki segajo tudi v področje srčno žilnih bolezni, saj znižuje krvni tlak in nivo holesterola. Preprečuje nastanek krvnih strdkov in notranjih krvavitev. Čisti kožo, dihala, ledvice in mehur. Je dober za prebavo, saj blagodejno učinkuje na želodec in celotni prebavni trakt. Ker deluje razstrupljevalno, je idealen za obnovitveno spomladansko kuro.

Uporaba čemaža

Uživamo lahko liste, cvetove, popke, plodove in čebulice, vendar ga ne smemo uživati v prevelikih količinah. Čemaž lahko uporabljamo kot dodatek ali kot začimbo k omakam, prikuham, juham ali kot nadev za ribe ali meso. Najbolje ga je uživati svežega, saj tako ohrani vse svoje zdravilne lastnosti. Sveže nabran in sesekljan čemaž dodamo k solati ali pa iz njega naredimo naravne sokove, ki očistijo organizem.

Če ne marate njegovega pekočega okusa, ga uporabite med kuho. Tako bo postal nekoliko bolj nežen in sladek. Čemaž lahko tudi vložimo in ga tako uporabljamo skozi vse leto. To pa storimo tako, da ga na drobno nasekljamo, dodamo nekaj soli in ga vložimo v hladno stisnjeno olivno olje.

Čemažev pesto

150 g čemaža v terilniku ali električnem mešalniku zmeljite skupaj s 30 g praženih pinjol. Dodajte sol, poper, 125 ml ekstra deviškega oljčnega olja in 30 g naribanega parmezana ter dobro zmešajte, da pesto postane kremast. Majhne steklene kozarčke do roba napolnite s pestom, zalijte z žlico olivnega olja in tesno zaprite s pokrovčki. Tako pripravljenega lahko dodate solatam, testeninam ali ga uporabite na pici.

Čemaževo maslo

250 g masla kremasto stepite. Pripravite 7 listov čemaža in jih na drobno narežite. Vmešajte jih v maslo ter solite in poprajte. Čemaževo maslo se odlično poda h krompirju, popečeni bageti, ramsteku in ribam. Namig: za k jedem z žara ga do poletja shranite v zamrzovalniku.

Previdno pri nabiranju čemaža!

Paziti moramo, da čemaža ne zamenjamo z dvema, na videz zelo podobnima, a strupenima rastlinama, šmarnico in podleskom. Nobena od njiju pa ne diši po česnu, kar je glavno vodilo pri prepoznavanju čemaža.Šmarnica se od čemaža razlikuje predvsem po cvetovih. Ima prav tako bele cvetove, vendar povsem drugačne oblike. Cvetovi šmarnice spominjajo bolj na kronice, med tem, ko so pri čemažu cvetovi bolj suličaste oblike.Jesenski podlesek pa ima prav tako suličaste liste kot čemaž, vendar so le ti nekoliko temnejše barve, rastejo skupaj in so žlebaste oblike.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.03.2023 ob 15:43 gost

      Tisti čemaž kje se gor polulajo gozdne živali je pa še bolj zdravilen.

      5 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.03.2023 ob 18:48 gost

      Pa malo divje kukarce zraven tole je odlično !

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.03.2023 ob 20:09 gost

      Čemaž in šmarnica skupaj še bolj deluje !

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.03.2023 ob 22:16 Cigan iz Vanča vasi gost

      Ges ga rad gejn šmarnico pa san ga malo munjene pa ga zatou delan pri leder fabrikuše. Hansi ga je moj šejf........

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.