https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ljutomerski zdravstveni dom bo dobil nadzidavo

20.03.2023 ob 6:00  

V Zdravstvenem domu Ljutomer za prihodnje leto načrtujejo nadzidavo. Z dodatnim nadstropjem bodo pridobili 1000 kvadratnih metrov prostorov. Naložba je ocenjena na 3,6 milijona evrov, obetajo 1,4 milijona državnih sredstev. Septembra bodo odprli Center za krepitev zdravja.

"Za širitev so se odločili zaradi širitev dejavnosti in posledičnega povečanja števila zaposlenih v minulem obdobju, zaradi česar se soočajo s prostorsko stisko in neustreznimi delovnimi pogoji. Leta 2020 so imeli 100 zaposlenih, konec lanskega leta 118, do konca letošnjega leta naj bi jih bilo že 130.

Nove prostore bodo pridobili z dodatnim nadstropjem, ki ga bodo zgradili nad objektoma laboratorija in zobozdravstvenih dejavnosti. V del novih prostorov naj bi preselili upravo doma in ambulante s področja duševnega zdravja, v drugem delu bodo specialistične dejavnosti, vključno z ginekologijo. Poleg nadzidave želijo urediti še ustreznejšo sprejemnico za bolnike, pa tudi prometni režim z varno pešpotjo okoli Zdravstvenega doma in nova parkirišča," je pojasnil direktor Boštjan Pihlar.

Vrednost naložbe je ocenjena na 3,6 milijona evrov. Iz naslova Zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v slovensko zdravstvo v letih od 2021 do 2031 si glede na število prebivalcev obetajo 1,4 milijona nepovratnih državnih sredstev, preostanek bodo zagotovili Zdravstveni dom in občine ustanoviteljice, ki so pripravljene sofinancirati naložbo.

Direktor Pihlar je dejal, da bi ob odobritvi državnega sofinanciranja v kratkem objavili razpis za izvajalca del in do konca leta izpeljali vse postopke, da bi se gradnja lahko začela v začetku prihodnjega leta.

Poleg tega bodo 1. septembra v ljutomerskem zdravstvenem domu vzpostavili Center za krepitev zdravja in zaposlili dodaten kader. Potrebovali bi še vsaj enega splošnega zdravnika.

Zaradi zvišanja stroškov energije so iskali tudi rešitve za samooskrbo z električno energijo. Prihodnji teden bodo objavili razpis za gradnjo sončnih elektrarn na Zdravstvenem domu Ljutomer, ki bodo zagotovile samozadostnost z električno energijo v prihodnjih letih, je še napovedal direktor.

Potem ko so leta 2019 v ZD Ljutomer opravili 74.000 obravnav, so jih lani že 127.000. Približno polovico jih opravijo na daljavo - po telefonu ali elektronski pošti. Lani so po besedah Pihlarja poslovalni pozitivno in imeli okrog 900.000 evrov presežka, ki ga bodo namenili za nadzidavo dodatnih prostorov, poroča STA.

* Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.