https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Slovenci spimo premalo

17.03.2023 ob 8:00  

Danes, 17. marca, obeležujemo 16. Svetovni dan spanja, ki letos poteka pod sloganom »Spanje je ključno za zdravje«. Na NIJZ ob tem opozarjajo, da na vzroke pomanjkanja spanja lahko vplivamo sami.


Spanje je poleg zdrave prehrane in telesne dejavnosti eden od ključnih gradnikov posameznikovega telesnega, duševnega in socialnega blagostanja. Vpliva na vsa področja človekovega delovanja in kakovost življenja v vseh starostnih obdobjih.

Premalo spimo

Nacionalna raziskava o vplivu pandemije na življenje, ki jo je izvedel Nacionalni inštitut za javno zdravje, je pokazala, da je 42 % odraslih prebivalcev in prebivalk Slovenije (starih 18 let ali več) v času pandemije covida-19 med delovnim tednom spalo manj kot 7 ur na noč in tako ne dosegajo priporočil o dolžini spanja 7-9 ur/noč pri odraslih. Tudi raziskava med slovenskimi mladostniki (Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju 2018 – Health Behaviour in School-Aged Children) je pokazala, da le 54 % 11-letnikov in 26 % 13-letnikov med šolskim tednom spi skladno s priporočili 9 do 11 ur na noč. 

Za urejeno spanje so poleg zadostne dolžine spanja pomembni tudi kakovost, primerna časovna umeščenost in reden urnik spanja. O kakovostnem spanju govorimo, kadar zvečer potrebujemo čim krajši čas, da zaspimo, se preko noči čim manjkrat prebujamo in so prebujanja kratka, se zjutraj večinoma zbudimo sveži in spočiti ter čez dan normalno opravljamo vsakodnevne aktivnosti. Dolžina nočnega spanja, ki ima najbolj ugoden vpliv na zdravje pri zdravih osebah, je priporočena glede na starostno obdobje posameznika.

Spanje je po navedbah NIJZ  ključni pokazatelj splošnega zdravja in dobrega počutja. "Blagodejno vpliva na srce in ožilje, znižuje krvni tlak, vpliva na celično obnovo in presnovo, uravnava količino inzulina in glukoze, tek in telesno težo, ohranja bogat mikrobiom črevesja ter vpliva na raven razpoložljive energije in našo telesno pripravljenost. Spanje je pomembno za normalno delovanje možganov saj okrepi vrsto možganskih funkcij, vključno s sposobnostjo za učenje, pomnjenje ter sprejemanje logičnih odločitev in dobrih izbir. Povezanost spanja in delovanja možganov je obojestranska, saj tudi zdravje možganov ugodno vpliva na spanje. Urejeno spanje krepi imunski sistem, pri čemer izboljšuje našo odpornost in imunske odzive ter na ta način pomembno prispeva k preprečevanju okužb, rakastih obolenj in ostalih kroničnih nenalezljivih boleznih. Tudi zdrav imunski sistem ugodno vpliva na spanje. Nenazadnje pa ima spanje ugoden vpliv tudi na naše duševno zdravje in dobro počutje, kar omogoča, da se zbrano in trezno lotimo družbenih in umskih izzivov."

* Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.03.2023 ob 8:44 gost

      Kako lahko spiš , če imaš toliko norosti v deželi Sloveniji . Gradnja CO kanala , gradimo 2 TDK vse brez presoje vpliva na okolje draginja itd ......,ki je podivjala in z njim vred tudi Golob ....Državna mafija se zbere in pravi ,da gradi državo ... da pa to uspe dobijo nevladnico , ki z r.tjo pomaha za vladni strateški svet . Ali je kje še večja zmešnjava in predvsem duševna izpirjenost !

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.03.2023 ob 10:02 X gost

      Ko smo se osamosvojili in po tisočletjih dobili svojo državo , se nam niti sanjalo ni kaj nas čaka . In če bi vedeli kaj bi storili ? Ali bi dopustili , da si našo slovensko domovino prisvoji peščica komunistične elite , ki smo ji hoteli ubežati in živeti po vzoru demokratičnih držav ! Zakaj smo jim dopustili , da se je to zgodilo da so nam ukradli državo , nas Slovence pa pustili na cedili ? Ali smo Slovenci res slovenceljni , kot nas prezirljivo naslavlja Makarovičeva , ki ne znamo samostojno razmišljati v svojo dobro , ampak vedno znova in znova nasedemo propagandi tistih , ki mislijo le na svojo korist . Dolga stoletja smo pod prisilo živeli pod tujo peto , da pa dopustimo to , da nas tlačijo lastni sorojaki in tuji priseljenci dobesedno brijejo norca , pa je popolnoma nerazumljivo in za razumnega človeka nenormalno . Upam samo , da se bomo čimprej prebudili in temu naredili konec , saj nič ne traja večno in bodo zvonovi zapeli tudi vsem tistim , ki nam sedaj škodujejo . Vse je odvisno od nas samih .

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.03.2023 ob 16:27 gost

      Zrihtajte delovni za šest ur na dan in od pon do pet pa bomo vsi naspani. Ker bomo manj zmatrani. Če pa delamo 8 ur ali več pa še vikende pol pa ni čudno da se ne naspimo. Kje pa so ostale zadeve izven službe? Mi smo res narod bedakov. Zaradi drugih ki nam izbirajo kako bomo živeli ne dočakamo niti penzije.. pa celi život se matramo za par € na dan. Saj ni časa spat!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.03.2023 ob 16:40 gost

      Če izračunamo: s prevozom vred nam služba vzame kakih devet ali deset ur (nekaterim dvanajst ali več) pa če taki ljudje spijo sedem ali osem ur jim za preostalo življenje preostane samo nekaj ur na dan. Pa nekateri delajo še vikende. Kdaj in kako se sploh takim uspe naspati? Posledica je da na ta račun dobro živijo zdravstvene ustanove in pogrebni zavodi. Ljudje od takega življenja nimajo skoraj nič (če odštejemo plače ker itak pol plače ali več morajo dati na vse konce -večinoma državi). Za neko mizerno življenje nam ostane nekaj evrov, slabo zdravstveno stanje, nenaspanost, nezadovoljstvo, slaba socialna vključenost (nimaš časa za prijatelje) in še marsikaj.. življenje v tej državi je recept za bedo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.