https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Mladim na voljo brezplačne železniške vozovnice za potovanje po Evropi

20.03.2023 ob 6:05  

Evropska komisija je odprla nov krog prijav za pobudo DiscoverEU, preko katere lahko mladi iz Evrope in partnerskih držav dobijo brezplačne vozovnice za potovanje z vlakom po Evropi. Razdelili bodo 35 tisoč brezplačnih železniških vozovnic, s katerimi bodo mladi lahko odkrivali evropsko zgodovino in njene kulturne raznolikosti. Zainteresirani morajo na evropskem mladinskem portalu do 29. marca do 12. ure odgovoriti na pet vprašanj v kvizu in dodatno odločilno vprašanje.

Za vozovnico se lahko potegujejo kandidati in kandidatke, rojeni med 1. julijem 2004 in 30. junijem 2005. Mladi, ki so bili izbrani za vozovnico, v katerem izmed prejšnjih krogov, se znova ne morejo prijaviti. Izbrani kandidati in kandidatke bodo lahko po Evropi potovali od 15. junija letos do 30. septembra 2024, in sicer do 30 dni.

Prijavijo se lahko kandidati iz vse EU in iz tretjih držav, pridruženih programu Erasmus+ (Islandija, Lihtenštajn, Severna Makedonija, Norveška, Srbija in Turčija), so dodali na Evropski komisiji.

Mladi morajo na spletni prijavnici vpisati svoje osebne podatke ter odgovoriti na pet vprašanj in dodatno vprašanje. Ob prevelikem številu enako ocenjenih prijav na meji, ki jo določa kvota, se bo kot upošteval čas prijave. Za Slovenijo je predvidenih 167 vozovnic.

Kot so še izpostavili v sporočilu za javnost, je v zadnji anketi 72 odstotkov sodelujočih navedlo, da so prvič potovali z vlakom zunaj države prebivališča. Številni med njimi so tudi prvič potovali brez staršev ali drugih odraslih, ob čemer je večina navedla, da so postali samostojnejši.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.