https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

FOTO: Je kaj boljšega, kot regrat v solati?

18.03.2023 ob 18:00  

Regrat je razpirjen po vsem svetu in je ena prvih divjih spomladanskih rastlin, ki se v večjih količinah znajde na naših krožnikih. Sezona nabiranja se je začela, ste si že pripravili regratovo solato?

Regrat, ki požene že zgodaj spomladi, je prava zakladnica zdravja. Po svetu raste večinoma kot divja rastlina, zaradi njegovih zdravilnih lastnosti pa ga v nekaterih državah Evrope tudi gojijo. Pri nas ga najdemo na travnikih in zelenicah ter ob poteh. 

Uporaba in čas nabiranja

V kulinariki ne uporabljamo samo regratovih listov, temveč tudi cvetove in mlete pražene korenine. Mlade liste, ki jih nabiramo vse do cvetenja, največkrat uporabljamo v solatah, vendar se zelo dobro obnesejo tudi v juhah ali kuhani na pari, kot priloga. Listi vsebujejo veliko vitamina K ter A, imajo pa tudi visok delež vitamina C, B2 in B6. Od mineralov pa najdemo tudi kalcij in železo. 

Cvetove nabiramo od sredine aprila pa do konca cvetenja. Uporabljamo jih predvsem za izdelavo regratovega vina in sirupa, mlade cvetne poganjke pa lahko tudi vlagamo. 

Koristni učinki

Listi in korenine se že tradicionalno uporabljajo predvsem kot sredstvo za pospeševanje prebave. Pospešuje izločanje urina, pospešuje delovanje jeter in žolčnika, kar blagodejno vpliva na prebavne težave. Priporočajo ga sladkornim bolnikom zaradi visoke vsebnosti inulina, so zapisali na portalu prehrana. 

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.03.2023 ob 20:30 glorapaul gost

      I make over 13,000 a month working part-time. I listened to different humans telling me how a good deal of cash they may make online, so I was determined to locate out. Well, it turned into all actual and it absolutely modified my life. Everybody must try this job now by just using this site--------------------------->>> 𝐖𝐰𝐰.𝐉𝐨𝐛𝐬𝐑𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐂𝐨𝐦

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.03.2023 ob 19:05 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Seveda.....zrezek ....😂😀😎

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.