https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Dan, ko je vse v znamenju zelene barve

17.03.2023 ob 15:00  

17. marca goduje sv. Patrik, ki velja za glavnega zavetnika Irske. To je tudi največji irski državni praznik. Sveti Patrik je eden izmed najbolj priljubljenih svetnikov, saj je združil nezdružljivo – vero in pivo. 

 

Praznik sega v leto 1737, ko je v ameriškem Bostonu, na dan svetega Patrika, potekala prva parada. Parado so priredili irski priseljenci obarvani v zeleno. Šlo je le za sprehod nekaj irskih protestantov po sredini ulice v Bostonu, da bi počastili zavetnika svoje domovine. Prva parada ob dnevu svetega Patrika v New Yorku je bila leta 1762, 14 let pred podpisom Deklaracije o neodvisnosti, organizirale pa so jo irske enote, ki so služile v britanskih kolonijah. Danes je največje praznovanje dneva svetega Patrika na svetu vsakoletna parada v New Yorku, kjer se na poti parade zvrsti več kot dva milijona gledalcev, vsi trdijo, da so Irci.

Chicago 

V tem času je praznovanje postalo simbol irske razpoznavnosti po vsem svetu in tudi že močno prerasel meje domovine. Postal je del evropskega kulturnega izročila, zato ga praznuje vedno več »neircev«. Na irskem so ta dan zaprte šole, banke, uradi in trgovine, po drugi strani pa so v zakonu do nedavnega imeli napisano celo, da se ta dan pubi in gostilne »ne smejo zapreti«.

Zelena barva

Danes je na Irskem vse v znamenju zelene. Irci se med drugim oblačijo v zelene barve, jedo irsko hrano in pijejo irska piva. Zelena barva je simbol Irske in spominja na popularno deteljico. Parade potekajo v Dublinu na Irskem po nekaj dni. Praznovanja potekajo tudi širom po svetu, in to v različnih krajih: London, San Francisco, Philadelphia, New Orleans, Montreal, Birmingham, na Japonskem, Singapur, Avstraliji itd. 

Tradicionalni simbol

Glavni irski simbol v času celotnega festivala so irska glasba, z značilnimi zvoki dud in flavte, keltska obleka, triperesna deteljica, Leprechauni, tradicionalna pijača itd.

* Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.03.2023 ob 18:26 gost

      Tole so kulturni , napredni narodi , kar za današnjo slovensko vodilno srenjo nikakor NE moremo trditi !! Tile debili ne spoštujejo tradicije in identitete naroda ! Balkan jim je bližje ob naporih za Bosno in njihovo mentaliteto ! Saj tele slovenske vlade tudi nihče nič ne vpraša ker se zaveda njihovega letečega cilja ! NIČ !!!!!!!!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.03.2023 ob 18:33 Angelo Welch gost

        I make over 13,000 a month working part-time. I listened to different humans telling me how a good deal of cash they may make online,N255 so I was determined to locate out. Well, it turned into all actual and it absolutely modified my life. Everybody must try this job now by just using this site......... 𝗪𝘄𝘄.𝗷𝗼𝗯𝘀𝗿𝗲𝘃𝗲𝗻𝘂𝗲.𝗰𝗼𝗺

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.03.2023 ob 15:11 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        No,samo nekaj,tile zeleni niso ravno svetci,so tudi barabe,za njimi pa čudovitost,ki jo niso videli.....Lepše bo .....

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.03.2023 ob 15:31 Drislavi lendavski nadvojvoda gost

      Včeraj smo ga se vsipali v Irish pubu v Lendavi.......

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.