https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Srečko Gabor: »Stare kuharske recepte želim izboljšati«

21.03.2023 ob 6:00  

Tokrat smo se o poklicni kuharski poti pogovarjali s Prekmurcem Srečkom Gaborjem, ki si je kuharske izkušnje nabiral tudi v Nemčiji.

Kuhalnico je začel vihteti v najstniških letih. "Če se prav spomnim, je bilo to pri 13. letih," pove Gabor in doda, da je takrat za kuhanje dobival navdih iz receptov, ki so bili objavljeni v tedniku Vestnik. Recepte je pisal priznani prekmurski kuharski mojster Branko Časar.

Svoje kuharske izkušnje ste nabirali tudi v Nemčiji. Kje se je začela vaša kuharska pot in kako vas je pot vodila do Nemčije?

Tako je, v Nemčiji sem delal zadnjih 16 let. Sama kuharska pot se je začela v gostišču Gaj Odranci, kjer sem opravljal prakso in še potem v gostišču Žabjek pripravništvo. Kasneje sem si v Sloveniji nabiral izkušnje po domače povedano od Lendave do Portoroža. Želel sem nekaj novega spoznati in se naučiti, zato sem se odpravil v Nemčijo. Prva moja zaposlitev je bila v Sieg bei Bonn. Kasneje sem odšel za Műnchen, kjer je bila moja odskočna deska. Tu sem spoznal ljudi in z njimi delal, kateri so prej delali v kuhinji z dvema ali tremi Michelinovimi zvezdicami. Pot me je vodila nazaj v Slovenijo, kjer sem zaposlen v dvorcu Rakičan, kot vodja kuhinje.

Če bi še enkrat bili otrok in se morali odločiti za poklic, bi bili še vedno kuhar?

Da, še enkrat bi se odločil za ta poklic.

Katera je vaša najljubša jed? Kaj najraje kuhate?

Moja najboljša domača jed so dödoli in ajdova kaša z mesom. Najraje kuham mediteranske in azijske jedi, kjer je dosti zelenjave in riže.

Kaj vas navdihuje oz. kje dobite ideje za recepte?

Navdihuje me lep izgled jedi na krožniku in da je še zraven okusno. Ideje mi prihajajo kar same od sebe oz. iz starih receptov, katere si jih želim izboljšati.

Kdo so vaši kuharski vzorniki?

Obožujem Steffena Hensslera, kateri je mojster sushija, in Franka Rosina. Oba pa prihajata iz Nemčije.

 

Kaj bi svetovali mladim, ko se odločajo za poklic kuharja?

Odločite se za ta poklic, kajti ta poklic je nekaj posebnega. V njem lahko dosti ustvarjaš in nadgrajuješ.

Zaposleni ste kot vodja kuhinje v rakičanskem dvorcu. V mesecu aprilu in maju pripravljate s Petro Trofenik kulinarične delavnice. Nam zaupate kaj več o teh delavnicah?

Tako je. S Petro bova imela kuharske delavnice, da malo pokaževa najine izkušnje na tri različne teme in, da odnesemo vsi nekaj iz tega. Pripravljala bova veganske, sladke in žar delavnice vse v različnih terminih. Podrobnosti najdete tukaj.

Kaj radi počnete v prostem času?

V prostem času sem najraje z družino, če pa mi ostane še kaj časa sem v kuhinji in preizkušam nove recepte.

* Foto: osebni arhiv in Pomurec.com

    Fotogalerija