https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Mag. Radovan Žerjav: Za Prekmurje so ključni infrastrukturni projekti

30.11.2011 ob 14:06  

Pred nedeljskimi predčasnimi parlamentarnimi volitvami smo se pogovarjali z mag. Radovanom Žerjavom, predsednikom SLS, ki kandidira v 8. volilni enoti v volilnih okrajih Lendava in Murska Sobota I.

V zadnjem času v Sloveniji veliko govorimo o problemih. Kako jih je po vašem mnenju mogoče reševati mimo raznih lobijev, ki stegujejo prste po političnih odločitvah? Kako boste to storili vi?

Z osamosvojitvijo političnih strank in prepovedjo financiranja političnih strank s strani lobijev, omrežij. 

Katere ukrepe boste v SLS kot prve predlagali, če boste sestavljali naslednjo vlado?

Zmanjšanje števila ministrstev ter ključne in za Slovenijo nujne ukrepe s področja gospodarstva, varčevanja v javni upravi in povečanje samooskrbe Slovenije predvsem z domačo hrano.   

Prekmurje je vaš rodni kraj. Kje vidite največje razvojne potenciale in za katere ukrepe za pomursko območje se boste najprej zavzeli, če boste v vladi?

Za Prekmurje so ključni infrastrukturni projekti: vodooskrba z zdravo pitno vodo, visokovodni nasipi ob reki Muri in železniška povezava Beltinci – Lendava z navezavo na Madžarsko. Razvojnega preboja Prekmurja ne bo brez gospodarskega razvoja. Ne strinjam se, da bi bili Prekmurci samo natakarji in kuharji ter kmetje, ampak mora biti tu tudi industrija, gospodarstvo, tudi ljudje morajo biti zaposleni v dejavnostih, ki bodo ustvarjale dodane vrednosti. Razvoj kmetijstva v Prekmurju je pomemben tudi v prihodnje, a tu ne sme ostati zgolj kmetijstvo, imamo avtocesto, ki daje odlične pogoje za razvoj tudi drugih panog.      

Kaj so po vašem mnenju vaše najizrazitejše osebne kvalitete, ki vas kot politika odlikujejo?

Učinkovitost in razmišljanje z zdravo pametjo. 

Kje vidite največji izziv za Slovenijo in Pomurje v naslednjih desetih letih?

Zagotovo povečanje gospodarske rasti, nadaljevanje z razvojem turizma in nadgradnja kmetijske pridelave hrane za celotno Slovenijo. Velik pomen v SLS za razvoj Prekmurja in Slovenije dajemo tudi geotermalni energiji. Področje vetrne, sončne, vodne in biomase; tudi geotermalna (v zadnjih 10 - 15 let so se naložbe (stroški) v te vire energije zmanjšale za več kot polovico. Slovenija ima tu odlične priložnosti, zato bomo pripravili ciljne programe za vzpostavitev nekaterih sistemov za obnovljive vire energije: financirali bomo vsaj 5 reinjekcijskih vrtin oziroma samostojnih sistemov za izkoriščanje geotermalne energije). 

Kako lahko slovenski politiki ponovno povrnete zaupanje volilcev?

Zaupanje volivcev lahko povrnemo z načelnostjo, kulturnim političnim dialogom ter doslednostjo. 

Zakaj naj volilci na volitvah obkrožijo SLS?

Zato, ker ima SLS dober Delovni načrt z jasnimi cilji in ukrepi ter zato, ker smo vredni zaupanja. 

Več o mag. Radovanu Žerjavu najdete na www.radovanzerjav.si.

Naročnik PR intervjuja: Slovenska ljudska stranka