https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Franc Cigan Caki izdal drugo pesniško zbirko »Zavetje«

Lipovci  

V vaškem domu v Lipovcih je prejšnjo soboto potekala predstavitev pesniške zbirke Zavetje- »X« (ne)element za ohranitev prvih štirih. Že druga zbirka Franca Cigana Cakija predstavlja iskanje ravnovesja med štirimi osnovnimi elementi: ogenj, zrak, voda in zemlja.

 

Avtor zbirke Franc Cigan Caki je izbrane pesmi, ki spominjajo na sonete, spisal večinoma kot najstnik v 80. letih prejšnjega stoletja. Pesmi je sicer, kot je na predstavitvi tudi sam poudaril, nekoliko obnovil, vendar so le te ohranile korenit pomen iz časa, v katerem so nastale. Tako se še vedno osnovni elementi ognja, zraka, vode in zemlje prepletajo z mislijo, da si zavetje ustvarjamo mi ljudje sami in ga tudi venomer potrebujemo. Večer pa ni bil le običajna predstavitev zbirke. V program vpletena okrogla miza med avtorjem spremne besede, doc. dr. Hotimirjem Tivadarjem, profesorjem na Filozofski fakulteti v Ljubljani in Cakijem, je potekala kar v prekmurščini, za domačnost so pa poskrbeli tudi Moški pevski zbor Lipovci in Ljudske pevke iz Lipovec, člani DPM Beltinci in mladi lipovske generacije 1994.

Tivadar: »Opis prekmurske krajine«

Avtor spremne besede pesniške zbirke, doc. dr. Tivadar, o drugi zbirki (prva je »Rosenje« in je izšla leta 2005) meni, da Caki »nadaljuje svojo pesniško pot, prežeto s hotenjem in željo ne ostati samo nemi opazovalec življenja na naši prekmurski ravnici.« V zbirki se bralec namreč sprehaja skozi verze pesmi, »ki našo prekmursko krajino s spremljajočimi slikami zelo lepo opisujejo.«  Projekt sta financirala KUD Lipovci in JSKD (Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti).

Več fotografij v spodnji galeriji ...

Avtor: Tadeja Srša

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.01.2013 ob 17:29 grbanj gost

      to je en velki butalec in hinavec

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.