https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Družina iz Filovcev deložirana ali Od sanjskih kreditov do nasilnih deložacij

Murska Sobota, 01.12.2011 ob 13:41  

V torek so se v Dokležovju srečali ogoljufani pomurski kreditojemalci in aktivisti gibanja 15o iz Ljubljane. Povod za srečanje je bila predvsem nedavna deložacija družine Berden iz Filovec, danes od 14. do 16. ure pa bo na Trgu kulture v Murski Soboti potekal protestni shod v podproro deložirani družini.


Iz poročanja medijev vemo, da je 15.11.2011 bila družina Berden nasilno deložirana iz svoje stanovanjske hiše v Filovcih, potem, ko so se pred dobrimi 10 leti zapletli v afero »sanjski krediti«. Preko slovenskega posrednika so najeli za okrog 25.000 € hipotekarnega kredita pri avstrijski banki Raiffeisen Sankt Stephan. Družina je sicer odplačala cca. 35.000 € kredita, vendar se je med tem nabralo še ogromno zamudnih obresti, kar je dvignilo stroške kredita v višave. Tako naj bi dolg družine Berden še vedno znašal več kot 70.000 €. Afera se je razvila v pravo farso potem, ko je pred dvema letoma podjetje Hipoteka d.o.o, ki je v solastništvu Marije Toplak (ta je nepremičnino Berdenovih tudi kupila na dražbi za polovično ceno) in enega izmed solastnikov banke Raiffeisen St. Stephan Walterja Augusta. Berdenovi trenutno živijo pri sorodnikih in so na robu obupa, saj ne morejo v lastno hišo.

Ana Berden je namreč polnopravna dedinja polovice nepremičnine, ki pa je kljub nespregledljivemu dejstvu postala predmet dražbe! Taka aroganca sodstva in pravne države nasploh je v Prekmurje privabila tudi aktiviste gibanja 15o, ki so se srečali z družino Berden in z drugimi ogoljufanimi kreditojemalci iz regije. Po pričevanjih prisotnih, je podobnih primerov v regiji in širše v Sloveniji več sto. Zastopnica Berdenovih Vera Krivec je prepričana, da gre za sistemske kršitve, ki v ozadju skrivajo načrtno okoriščanje na račun, birokratskih mlinov nevajenega, malega človeka.

Pomenljivo je tudi dejstvo, da murskosoboško sodišče v primeru deložacije Berdenovih ni odkrilo znakov kaznivega dejanja, kljub temu, da ima Ana Berden pravnomočno odločbo, da je lastnica polovice nepremičnine. Zanemarljiv ni niti podatek, da je ista avstrijska banka omogočala zelo ugodne kredite članom sindikata slovenske policije. Podobnih indicev in zaskrbljujočih dejstev je še veliko.

Ogoljufani so zato zelo obupani in zaskrbljeni, saj se vedno bolj zavedajo , da imajo opravka s pokvarjenim sistemom gnilega in izkoriščevalskega kapitalizma, ki se nikoli ne sprašuje o posledicah in žrtvah. Zato je povezovanje, v prvi vrsti vseh ogoljufanih in seveda tudi vseh drugih ljudi, ključno. Včerajšnji sestanek je že korak k odpiranju prostora za skupni boj proti izkoriščevalskemu sistemu.

Ogoljufani kreditojemalci in aktivisti 15o so za danes najavili protestni shod na Trgu kulture v Murski Soboti, na katerem bodo žrtve »sanjskih kreditov« predstavile svoje tragične zgodbe. Shod bo namenjen tudi opolnomočenju ogoljufanih kreditojemalcev in njihovemu mreženju. Obenem se bo preko shoda skušal odpreti tudi prostor za skupen boj proti izkoriščevalskemu in nepravičnemu sistemu, v katerem so najpogostejše žrtve ravno mali ljudje. Protest se bo s sprehodom nadaljeval tudi mimo soboških bank in občine, do sodišča, kjer bodo protestniki zahtevali od sodnega sistema, naj odpravi krivice in nepravilnosti, ki smo jim vsakodnevno priča.

Foto: 15o.si

Čas je, da tudi Prekmurci pokažemo, da smo solidarni in da nam ni vseeno za stisko sočloveka. Predvsem pa nam ne sme biti vseeno, da z našimi življenji razpolaga peščica oportunističnih in grabežljivih manipulantov, ki jih ščiti zakonodajna, sodna in izvršilna veja oblasti. Zato pozivamo vse, da se pridružite protestnemu shodu, ki se bo začel danes 14.00 uri na Trgu Kulture v Murski Soboti.

Avtor: Samuel Friškič


Oglejte si tudi:

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. maych
      01.12.2011 ob 16:27 maych

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Iophiniac
      01.12.2011 ob 18:27 Iophiniac

      Žalostno je samo to, da nekateri resnično SO v težavah, kot so recimo te zaradi katerih so danes protestirali, nekateri pa prikrivajo dejstva in še naprej "stegujejo jezik" ter krivijo državo za to kar so si sami zakuhali skozi leta. Seveda je to težko priznati, tiste prikrite stvari ki so pomemben faktor pri vsem skupaj, če postaneš potem naenkrat medijska osebnost in ti je všeč ta pozornost, ki ti jo namenjajo vsi...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.