https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Mladostnik naj bi mesečno popil 2,5 litra energijskih pijač

20.03.2023 ob 14:25  

Energijske pijače so povezane z vrsto zdravstvenih težav in tveganih vedenj pri otrocih in mladostnikih. Vplivajo na delovanje živčnega sistema, srce in ožilje, prebavni sistem in mišice. Povezane pa so tudi s prekomerno telesno težo, nastankom sladokorne bolezni in propadanjem zob.

Energijske pijače, ki jih največ popijejo prav mladi, niso primerna pijača za otroke in mladostnike. Zaskrbljujoče pa je, da imajo nekateri otroci do njih dostop tudi v domačem hladilniku in da jih pijejo z vednostjo staršev.

Raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje je leta 2018 pokazala, da energijske pijače pije več kot tretjina mladostnikov, od tega vsak šesti 11-letnik in vsak drugi 15-letnik. Po ocenah naj bi slovenski mladostnik v povprečju popil 2,5 litra energijskih pijač mesečno, kar Slovenijo uvršča v evropsko povprečje, vendar se starostna meja uživanja energijskih pijač znižuje. 

Pomembno je vedeti, da energijske pijače niso običajne brezalkoholne pijače. Vsebujejo predvsem kofein in ostale snovi za poživitev, večji delež sladkorja ter barvila in arome. Nekatere od teh snovi sicer najdemo tudi v običajni hrani, vendar v veliko manjših količinah in odmerkih.

Zaradi nižje telesne mase se pri otrocih in mladostnikih neželeni učinki pojavijo hitreje in bolj intenzivno kot pri odraslih. Za določitev varnega vnosa kofeina pri otrocih in mladostnikih ni na voljo dovolj podatkov, zato se pri njih uporabo energijskih pijač popolnoma odsvetuje. Ker je kofein, ki je pomembna sestavina teh pijač, precej grenak, pogosto vsebujejo še velike količine sladkorja.

Z eno popito pločevinko energijske pijače (500 ml) v telo vnesemo tudi do 55 g sladkorja oziroma 11 vrečk (5g) sladkorja. Za zmerno aktivnega 12-letnika to pomeni dobrih 10 odstotkov dnevnega energijskega vnosa, piše NIJZ.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.03.2023 ob 2:08 gost

      Cuker je, velki strup , betek za vse notranje organe. Je pa najbolj nevaren v vseh barvnih napitkih in hitri hrani katero nam ponujajo vedno z sladkorjem, kateri je skrivnostni del trga, prodaje in da vas napravi odvisne na sladkor kakor mamilo. Zato so zdravstveni domovi in bolnice polni mlade raje, a trgovine pa naprej porivajo napitke vse vrste barv in okusov na policah. Briga njih za vase zdravje, isto kot alkohol in tobak. Samo poglednite pri blagajnah, ka lidje kopujejo....te pa, doktor me je poslal na preiskave....

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.03.2023 ob 8:23 AAAAAAAAAAAAAAAAA gost

        Ge san tudi prouti skadkin pijačan samo ka grataš odvisen od cukra ta pa zmaga.

        3 2 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.