https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Se obeta centralizacija upravnih enot? Kako bo v Pomurju?

22.03.2023 ob 11:00  

Na ministrstvu za javno upravo poudarjajo, da predlog reorganizacije upravnih enot prinaša optimizacijo organiziranosti poslovanja, ki bi zagotavljala bolj kakovostne storitve in enakovredno obravnavo. Župani pozivajo k dialogu in vključitvi njihovih stališč ter predlogov.  

Vlada se zavzema za modernizacijo upravnega poslovanja, katerega cilj je tudi reorganizacija in modernizacija upravnih enot. Po mnenju vlade je ta nujna, a poudarjajo, da je predlog v fazi zbiranja možnih rešitev in je za zaključke še prezgodaj.

Po predlogu bi bilo namesto 58 le 12 upravnih enot po celi Sloveniji, ostale upravne enote pa bodo tako imenovane izpostave, kjer se ne bo dalo urejati ne gradbenih dovoljenj ne zadev za tujce. Vzrok za pobudu, kot je povedala ministrica za javno upravo, pa je, da so naše upravne enote po velikosti in obremenjenosti neenake in da želijo z reorganizacijo poskrbeti tudi za kadrovski manko.

Upravne enote bi po reorganizaciji bile naslednje: UE Ljubljana, UE Maribor, UE Celje, UE Kranj, UE Novo mesto, UE Nova Gorica, UE Murska Sobota, UE Koper, UE Slovenj Gradec, UE Brežice, UE Zagorje ob Savi in UE Postojna. UE Murska Sobota bi pokrivala območje Murske Sobote, Lendave, Ljutomera in Gornje Radgone.

Ministrica za javno upravo Ajanović Hovnik pojasnjuje: "Na teh upravnih enotah beležimo velike zaostanke predvsem na področju obravnav enotnih dovoljenj za prebivanje in delo tujcev." Opozarja, da zaposlenih na upravnih enotah ni dovolj, da pa bodo tudi to rešili z reorganizacijo.

"Tiste storitve, ki ne potekajo pred strankami je potrebno reorganizirati, da dobimo dovolj kritične mase ljudi, ki bodo to lahko počeli na enem mestu," je še dodala ministrica.

Poslanci SD so v poslanski pobudi ministrstvo pozvali, da koordinacijska skupina za reorganizacijo in modernizacijo upravnega poslovanja upravnih enot v pripravo predlogov o reorganizaciji upravnih enot, aktivno vključi izkušnje in potrebe županov v zvezi s krepitvijo upravnega poslovanja upravnih enot, prav tako pa tudi opravi terenske obiske sedežev upravnih enot in pridobi njihova stališča ter predloge o ukrepih za reorganizacijo in modernizacijo upravnega poslovanja upravnih enot, piše STA.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.03.2023 ob 12:18 gost

      Nej na pamet ka ni dovolj zaposlenih. Zaposlenih je dovolj na javni upravi. Ampak ni dovolj sposobnih zaposlenih. Vse tiste keri so za časa Jugoslavije zaposleni na javni opravi v pokoj in zamenjati z mladimi keri so na zavodu za zaposlovanje in se razumejo v tehnologijo kera pa jugo zaposlenim povzroča sive lase še bolj kot jih že imajo. Ne pa ka mladi bežijo v tujino ker se je tem debeluhar čez 60 let stolpec na ta zadnjo zalepil.

      24 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.03.2023 ob 17:27 Karel K. gost

        Ne dovolj, prevče je zaposlenih vendar neukih politično pravovernih potikvašev, kateri bi znali delati morda z motiko, ne pa z računalniki. Saj ko gledaš te reveže, koko tipkajo po računalnikih in če je potrebno kaj poiskati so zgubljeni. Mladi izobraženi in sposobni bežijo v tujino, doma pa ostajajo potomci teh kateri se ne morejo dvigniti in oditi iz državnih služb. Pa ti tudi niso kaj prida, saj le čakajo ko bodo njihovi predniki šli v penzijo, da bodo pri petdesetih letih zasedli njihova mesta in bodo enako funkcionalno pismeni kot so njihovi predniki. To je problem katerega si začel in pravilno opredelil. Seveeda je tistih iz Jugoslavije že malo, torej velja moja trditev, da so tudi mladi poliitčno pravoverni tudi nesposobni.Problem so Kučanovi in Janševi, saj katerikoli priudejo na občlast ostaja vse isto, saj oboji rastejo iz istega ideološkega korena in so lenuhi in funkcionalno nepismeni. Te treba zamenjati in jih poslati v tujino, da ne bodo še naslednjo generavijo mladih poneumili in vzgojili po svoji podobi.

        5 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.03.2023 ob 2:43 Zapreti nepotreben vladni aparat gost

        24ur/novice/slovenija/reorganizacija-upravnih-enot-razburja-sds-zahteva-sklic-nujne-seje-odbora

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.03.2023 ob 12:19 gost

      Stolček,,, popravek.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.03.2023 ob 14:29 gost

      Verjetno se bo pojavil kompromis glede UE, in sicer da bo edina UE v Ljubljani.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.03.2023 ob 17:26 GOST gost

      ZDAJ PLEŠITE PA BICIKLIN VOZITE OKOLI SPOMENIKA UKINITI VSE PA NA PAŠO KOGA STE VOLILI RESNICA JE TU EVO VAM

      19 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.03.2023 ob 18:16 gost

      GAMAD LEVOJAJA !!!!!!!!!!

      12 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      22.03.2023 ob 18:59 gost gost

      Ti ob 16.18 še vednom si zarukano budalo? oćitno ti nega pomoči-. Ja tudi taši bedniki se skotijo.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      22.03.2023 ob 20:53 4433 gost

      naj nakdo poslancem SD pove da so oni sedaj Vlada, in vladajo, zato se naj med sabo zmenijo na vladi.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      23.03.2023 ob 0:15 Ukiniti corupciju gost

      24ur/novice/slovenija/minisovo-odstranjevanje-ograje-revizija-odkrila-vec-nepravilnosti ... proizvajalca te nevarne ograje za ljudi u zapor

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      23.03.2023 ob 8:04 gost

      Ko so leve vlade, je vse narobe, ko so leve vlade, so tudi take neumne ideje.....nikoli več leve vlade!

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      23.03.2023 ob 8:40 gost

      Da jih res temeljito poslušaš pri njihovih idejah te srat porine ali pa se njihovi noriji dobesedno nasmejiš ,,,, takšno vlado in takšne kekce kot so pa sedaj pa še svet ni videl ,,,, To Slovenijo bodo uničili še tisto kar je dobrega ostalo ,,,,, odhajamo naproti Venezuele ,,,, žal !!! Prokleta drhal kateri ste jih volili !!!

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.