https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Odkritje spominskih plošč Bohoriču in Dalmatinu v Wittenbergu

22.03.2023 ob 13:00  

V Luthrovem mestu Wittenberg je potekala slovesnost ob odkritju spominskih plošč Juriju Dalmatinu in Adamu Bohoriču. Slovesnosti se je na povabilo Evangeličanske cerkve v Sloveniji udeležila tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, prireditev pa je povezovala Klaudija Sedar.


Slovesnost je potekala v organizaciji Evangeličanske cerkve AV v Republiki Sloveniji, Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar in Mestne občine Krško skupaj z Občino Lutherstadt Wittenberg in Rotary club. Plošči sta nameščeni na steni nekdanje univerze Leucorea. Prireditve se je udeležila tudi delegacija visokih gostov pod vodstvom predsednice Državnega zbora Urške Klakočar Zupančič in veleposlanice Republike Slovenije v Berlinu Ane Petrič Polak.

Reformatorja Bohorič in Dalmatin sta v Wittenbergu slovenski jezik postavila ob bok jezikom tedanjih velikih narodov in temelje slovenstva gradila ne le na stvarnem, ampak tudi na kulturnem in duhovnem področju. Po Trubarju sta postavila temelje slovenskega knjižnega jezika in zagotovila ohranitev slovenščine za prihodnje generacije, je v nagovoru izpostavila Urška Klakočar Zupančič. Kot je poudarila, se z obeležji zavemo in se prepričamo o svoji lastni vrednosti in zgodovini, z njimi krepimo lastno identiteto, izrazimo ponos na prednike, ki so zaznamovali tedanji čas in zato so obeležja pomembna.

Veleposlanica Republike Slovenije v Berlinu, Ana Polak Petrič, je poudarila pomen dosežkov njunega dela in njunih sopotnikov, saj so prav ti slovenski narod v 16. stoletju povzdignili med napredne in moderne evropske narode. Ob tem je poudarila tesno povezanost Slovenije in Nemčije na vseh področjih delovanja družbe. Kot je povedala, sta obe zavezani tako vrednotam demokracije, spoštovanja človekovih pravic in vladavine prava kot iskanju skupnih interesov s ciljem ustvariti boljši in bolj pravičen svet danes in v prihodnje, k čemur so stremeli že reformatorji pred petsto leti.

O ključni vlogi jezika, ki je duša naroda, ljudstva, njegove zgodovine, tradicije, kulture, vere, običajev in je značilnost ljubezni do domovine, je spregovoril Leon Novak, škof Evangeličanske cerkve AV v Republiki Sloveniji.

Na slovesnosti so o dveh zaslužnih Slovencih spregovorili še nadžupan mesta Lutherstadt Wittenberg Thorsten Zugehör, deželni škof Saška-Anhalt dr. Johann Schneider, Luka Ilić, duhovnik in pobudnik projekta postavitve spominskih plošč, Matjaž Gruden, predsednik protestantskega društva Primož Trubar, podžupanja Mestne občine Krško Ivanka Černelič Krošelj in v menu Rotary kluba Hans-Joachim Herrmann.

Po prireditvi je potekal kulturni program, v sklopu katerega sta bila predstavljena dva referata. Predsednica Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar – podružnice Posavje, Alenka Černelič Krošelj, je predstavila protestantsko kulturno dediščino v Posavju, dr. Klaudija Sedar pa slovenske reformatorje v Wittenbergu.

Foto: evang.si

    Fotogalerija