https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Najboljši novinar med nevladniki postal Tadej Buzeti

Ljubljana, 02.12.2011 ob 14:44  

Urednik in novinar spletnega portala Pomurec.com Tadej Buzeti je v okviru akcije Vsak dan novinar – en dan nevladnik na nacionalni ravni prejel nagrado za najboljšega novinarja med nevladniki po mnenju občinstva. Nagrado si je prislužil s prispevkom Ko Neda Ukraden spi, njen glas v Sončku doni.  

 

Koordinator akcije Vsak dan novinar – en dan nevladnik za našo regijo je Lokalna razvojna fundacija za Pomurje, kateri je po osvojeni nagradi Tadej Buzeti odgovoril na nekaj vprašanj.

Namen akcije »Vsak dan novinar – en dan nevladnik« je bil, da se novinarji za en dan prelevite v »nevladnika«, na lastni koži »doživite« izkušnjo nevladništva in na podlagi le-te pomen ter poslanstvo nevladnih organizacij. Kako ste se počutili v tej vlogi?

Ko govorimo o nevladnih organizacijah ne smemo preveč zapasti v miselni kalup v smislu, da smo prestopili v drugo vlogo. Novinarji bi morali biti vsakodnevno »nevladniki«. In tako, kot s(m)o se počutili ob tej priložnosti, bi se morali na delu pogosteje.

Zato moramo pljuniti v lastno skledo in si priznati, da mediji pogosto plavamo nekje v oblakih, daleč vstran od zanimivih, pristnih in nezaigranih zgodb, ki jih piše realno življenje. Ob akciji »Vsak dan novinar – en dan nevladnik« sem poskušal dojeti to bistvo. Bistvo nezaigranih zgodb, razmišljanja in doživljanja uporabnikov v Sončku. Še enkrat več so me navdušili s svojo bistroumnostjo, humorjem in skromnostjo. So zanimivi. Veliko bolj kot večina ljudi, ki jih sicer poznam.

Bistvo akcije je približati novinarjem svet nevladnih organizacij in jim preko akcije zagotoviti večjo vidnost v medijih. Se vam zdijo akcije kot je ta, ki poteka pod koordinacijo regionalnih stičišč po celotni Sloveniji, dobra zamisel za povezovanje medijev in NVO?

Absolutno. Mediji in nevladne organizacije bi morali često hoditi z roko v roki. Na »margini« se dogajajo zanimive in slikovite zgodbe, ki lahko skozi medije spreminjajo določene stvari v sistemu. To je najpomebnejše. Da se skozi oči javnosti odslika realnost in da se v tej odslikavi potem zgodi dejanska sprememba. Tudi če samo v glavah ljudi. To je že lahko osnova za nekaj velikega.

Kakšen nasvet bi kot urednik dali NVO-jem, da bi postale bolj vidne v medijih? Kaj je pomembno, da se neka novica uvrsti v objavo?

Javnost in novinarji imajo radi zgodbe, ki jih človek »požre«. Verjamem, da jih imajo NVO-ji veliko na zalogi. Pomembno je, da si vzamejo čas za to, da ohranjajo stik z novinarji in uredniki ter da jih zalagajo z informacijami, iz katerih lahko nastanejo zanimive zgodbe. Vsak normalen urednik ali novinar bo tako zgodbo z veseljem pograbil in jo delil s širšo javnostjo.

Članek Ko Neda Ukraden spi, njen glas v Sončku doni, si lahko preberete TUKAJ.

Fotografija iz VDC Sončka, kjer je nastal nagrajeni prispevek ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. maych
      02.12.2011 ob 17:48 maych

      Čestitke :)

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Iophiniac
      03.12.2011 ob 1:00 Iophiniac

      bravo ;)

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. samosim84
      03.12.2011 ob 14:15 samosim84

      Čestitan.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.