https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ugotovitve inšpektorjev: rekorder delal več kot 400 ur na mesec

23.03.2023 ob 11:10  

Na novinarski konferenci sta vršilec dolžnosti glavnega inšpektorja na Inšpektoratu RS za delo Luka Lukič in državni sekretar na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Dan Juvan predstavila nekatere inšpekcijske nadzore in izrečene ukrepe v zadnjih mesecih. Ugotovili so številne nepravilnosti in podali kazensko ovadbo. 

Na novinarski konferenci sta v. d. glavnega inšpektorja Luka Lukič in državni sekretar na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve predstavila delo inšpektorata v zadnjih mesecih. 

Inšpektorji so obravnavali primera dveh družb, ki sta registrirani na Slovaškem, in sta tuje delavce posredovali našim podjetjem. Stominus in Pertas sta namreč k tem delodajalcem posredovala 379 delavcev, pretežno iz Srbije, BIH in Severne Makedonije, nekaj pa tudi iz Ukrajine. Ugotovili so številne nepravilnosti, od kršitve delovnega časa, počitka, neizplačanega nadurnega dela ... Nekateri delavci so delali tudi s ponarejenimi obrazci. Večina teh pa je bila pri enem slovenskem trgovcu. 

Rekorder je delavec v Tušu s kar 413 urami v enem mesecu, delal je namreč vse dni v mesecu, vsaj 13 ur na dan. Za veliko delavcev pa je bilo ugotovljeno, da na mesec oddelajo res veliko ur, tudi več kot 200 ur mesečno. Na inšpektoratu želijo, da bi odgovorni v Tušu odgovarjali zaradi kršitev pravic delavcev.

Podali so kazensko ovadbo zoper odgovorne osebe v dveh slovaških podjetjih in dve osebi v vodstvu Tuša, ki sta imeli pregled in sta bili seznanjeni s kršitvami, ter zoper odgovorno osebo v eni od poslovnih enot, ki se je krivo izpovedala. 

Obiskali so tudi druge trgovce, tudi iz vidika drugih pravic, kot sta nadurno delo in tedenski počitek, kar pa za zdaj Lukač še ne more komentirati, ker je postopek še odprt. 

Veseli me, da je inšpektorat začel delati bolj proaktivno, kar dokazuje današnja novinarska konferenca, ki je dokaz večmesečnega poglobljenega dela, je povedal Juvan in ob tem spomnil na obljubo ob prevzemu mandata na MDDSZ s strani stranke Levica, da bo to ministrstvo postalo ministrstvo za delavce.

Foto: izrez videa

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.03.2023 ob 12:22 BEDAKI gost

      RAZLOŽITE MI PROSIM TELETA, KAKO LAHKO ČLOVEK DELA MESEČNO VEČ KOT 400 UR. TEORETIČNO NE MOGOČE, PRAKTIČNO PA NIKAKOR, GLAVNO DA SE PIŠE BEDARIJE.

      5 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.03.2023 ob 14:53 tt gost

        Jao človek kakši butec si zaj vo spadno z to izjavo. Lepo ti piše ka je delo VSE DNI V MESECU, tudi nedelje, kar pomeni ka je delo po 13ur na dan. Če glih so trgovine ob nedeljah zaprete, so te siromake izkoriščali za polnjenje polic, čiščenje in dela v skladiščih ob nedeljah.

        7 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.03.2023 ob 18:27 nf gost

        413/13 = 13.77 torej domov s šihta direktno spat, ko se je pa zbudil po 6-8 urah, pa direkt nazaj na delo.

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.03.2023 ob 17:38 Mikcar gost

      Vprasajte gradbince kako se inspektorje da nategniti.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.03.2023 ob 18:42 Gost gost

      Vsi so enaki, vsi izkoriščajo sploh pa privat sektor

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      23.03.2023 ob 20:50 gost

      I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. … For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐣𝐨𝐢𝐧.𝐡𝐢𝐫𝐢𝐧𝐠𝟗.𝐜𝐨𝐦

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.03.2023 ob 3:56 gost

      Evo ga. Takse deloholike mij nucamo v nasoj republiki Sloveniji, ka hocejo kaj zasluziti in si nekaj ustvariti, nej vij domaci lenuhi spijte po 400 ur na mesec, namesto da bi sami kaj susmarili

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      24.03.2023 ob 20:15 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Kaj pa je to takšnega.....recimo ženska,da ne bom sebe povzdigoval,ženska v službi,deca ,kuhinja,pranje,likanje ....na koncu pa je še jeb....na ...😂😀😎

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.