https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Članice EU potrdile prepoved vozil z motorjem z notranjim zgorevanjem

28.03.2023 ob 16:00  

Ministri za energetiko so potrdili uredbo, s katero bo od leta 2035 prepovedana prodaja novih vozil z motorjem z notranjim zgorevanjem. Še naprej bo sicer dovoljena prodaja tovrstnih vozil pod pogojem, da jih bodo poganjala sintetična goriva.

Uredba določa cilj 55-odstotnega zmanjšanja emisij ogljikovega dioksida za nove avtomobile z letom 2030 v primerjavi z ravnmi iz leta 2021. Glavni cilj dogovora pa je 100-odstotno zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida za nove avtomobile z letom 2035. Od tedaj v EU ne bo mogoče prodajati novih vozil z motorji z notranjim zgorevanjem.

Pri prepovedi prodaje vozil z motorjem z notranjim zgorevanjem bo veljala izjema za vozila, ki jih bodo poganjala sintetična goriva. Kot so sporočili s Sveta EU, bo Evropska komisija predstavila predlog glede registracije vozil na ogljično nevtralna goriva po letu 2035.

Komisija je ob potrditvi podala izjavo, v kateri se je zavezala, da bo takoj po sprejetju uredbe podala izvedbeno uredbo za homologacijo tovrstnih vozil. S tem namerava vzpostaviti stroge postopke homologacije vozil, ki jih poganjajo obnovljiva goriva nebiološkega izvora. Vozila tako na primer ne bo mogoče zagnati, če v njem ne bo sintetičnega goriva.

Po posvetovanju z deležniki pa bo predvidoma jeseni letos predstavila še delegirani akt, v katerem bo opredeljeno, kako bi lahko sintetična goriva v luči danes potrjene uredbe prispevala k doseganju ciljev zmanjšanja izpustov CO2.

Izjema za sintetična goriva je bila zahteva Nemčije, ki je skupaj s še nekaj državami članicami blokirala dokončno potrditev uredbe. V soboto sta nato Berlin in Bruselj dosegla dogovor. Danes je uredbo potrdil še Svet EU v sestavi ministrov za energetiko. Večina držav, tudi Slovenija, je glasovala za. Italija, Romunija in Bolgarija so se glasovanja vzdržale, Poljska pa je glasovala proti.

Evropski parlament je uredbo potrdil že februarja, tako da bo po objavi v uradnem listu začela veljati, piše STA.

Foto: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.03.2023 ob 17:41 Karel K. gost

      Pred leti so se na veliko odpovedali atomski energiji, fosilnim gorivom, pa ko je prišla kriza, so vse to ponovno spravili v pogon, da bi preživeli. tako se bo zgodilo tudi s to odločitvijo, saj ta temelji na nerealnih temeljih, saj je avto-motor na električni pogon še na majavih in nedoločeni in neuporabnih temeljih. Ta histerija o podnebnih spremembah je dosegla neslutene politikantske razsežnosti. V zgodovini zemlje se je podnebno stanje že mnogokrat menjalo, propadli so dinozavri opustele so ogromne površine zemlje. Jasno mora biti vsakomur, da tudi zemlja ni večna, da se bo njen čas kot domovanje za človeka in ostale živalske vrste, iztekel in bo postala pusta krogla v vsamirju. Pa ne zaradi tega ker je na temelju mišljenja krščanskih in drugih religioznih fanatikov, tako bog hotel. To se bo zgodilo zaradi zakonov narave.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.03.2023 ob 10:52 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Károly,samo tebe je še treba,in tvojo prepisovalsko pamet,pojej müslije,pridi pravočasno do stranišča,preveri plenice in ne utrujaj nas davkoplačevalske delovne ljudi,pojej juhico korenčkovo,zahvali se še enemu dnevu poscanemu.....bo prišel čas ,ko ne bom plačeval za tvojo penzijo.....zakaj,vsak si plačuje pošteno za svojo .....pa ti,si delal zanjo.....?Bil si kot Ivan ,zdaj pa.....

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.03.2023 ob 18:16 nf gost

      do leta 2035 bo že izginila večina ledenikov...

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.03.2023 ob 20:10 EU MAFIJA, NORCI gost

      Imam občutek da so vsi ti v EU popolnoma zmešani ta EU je 100 krat slabša kot je nekoč bila Jugoslavija, ves ta birokratkski aparat v Bruslju je potrebno čim prej rastirati nobene koristi od njih. DA BI PREPOVEDALI LETALSKI PROMET KI JE NAJVEČJI ONESNEŽEVALEC JIM NE PRIDE NA PAMET.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.03.2023 ob 20:30 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Evo,pojdi živet.....recimo v Azijo,Afriko,Južno Ameriko,recimo v Bosno,celo Horvátország,Magyarország,boš videl pizd ...kar,kreten ....pojdi v Haimatdienst .....kar .....ti ,prašičereja socialna .....in,,,,,Károly je brezumen,šlevasti penzič.Amen .

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.03.2023 ob 22:07 kilonja gost

      Budale elektronske, da bi vsaj ratal električni mrk leta 2035 pa da se vam bom smejal v glupi fris ko bom smrdel z bencinarjem mimo vas .

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      29.03.2023 ob 2:57 gost

      I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. … For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐣𝐨𝐢𝐧.𝐡𝐢𝐫𝐢𝐧𝐠𝟗.𝐜𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      29.03.2023 ob 10:39 lendavčan gost

      Gremo na špricergas.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.03.2023 ob 10:55 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        E,tudi Lendavčan neki se glasi......niti pameten,niti duhovit......

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      29.03.2023 ob 11:33 lendavčan gost

      Samo kost sem vrgel malo za glodat.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.03.2023 ob 11:40 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Ka zaj,jaz jem zrezke.....skuhaj si kostno juhico,boš preživel dva dni .....

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      29.03.2023 ob 11:44 Karel K. gost

      Uredništvo pomurca, na materinski dan je ta človek napisal same žaljivke na račun mater in ste komentar zbrisali. A se vam zdaj ne zdi potrebno, da bi zbrisali gornjega 10.52 29.03.2023, kateri je prav tako žaljiv za mene. Ali pa to pišete vi na moj račun ali pa mene ne računa za človeka. Hvala za izbris tega žaljivega konemtarja.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.