https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Sušno leto neugodno za kmetijske rastline

31.03.2023 ob 6:00  

V zadnjih desetletjih se pogostost kmetijske suše v Sloveniji povečuje in vpliva na pridelke vseh kmetijskih rastlin. Neposredna škoda v kmetijstvu zaradi lanske suše je ocenjena na 148 milijonov evrov. Pri večini poljščin so bili namreč povprečni pridelki v 2022 manjši, v vinogradih pa je bila letina povprečna.


Poletna suša slabo vplivala na pridelke žit in buč za olje

Pšenica, najpomembnejše krušno žito, je bila lani posejana na nekoliko večji površini, kar pa ni pomenilo večjega skupnega pridelka, saj je bil ta podoben lanskemu. Povprečni pridelek pšenice je bil za 6 odstotkov manjši kot leto prej. Poletna suša je slabo vplivala tudi na pridelke krmnih žit. Najslabše je lani obrodila koruza za zrnje, in sicer na letni ravni za skoraj 30 odstotkov manj. To je bil drugi najmanjši pridelek v zadnjih desetih letih.

Krompir so pridelovali na skoraj 2.900 hektarjih slovenskih njiv. 92 odstotkov vse površine je bilo namenjene poznemu krompirju. Pridelali so ga v povprečju za 15 odstotkov manj kot leto prej. Bolje je obrodil zgodnji krompir; povprečni pridelek je primerljiv z letom 2021.

Površina, posejana z bučami za olje, se je lani zmanjšala za skoraj 20 odstotkov za toliko je bil lažji tudi skupni pridelek – znašal je skoraj 2.000 ton. Površina s sojo pa se je ponovno povečala, in sicer za skoraj četrtino. Znašala je nekaj več kot 2.300 hektarjev, na njej pa so pridelali več kot 5.300 ton sojinega zrnja.

Zelene krme z njiv ter sena iz trajnih travnikov in pašnikov manj

Na podobnih površinah kot leto pred tem so poželi za četrtino manj silažne koruze. Povprečni pridelek je bil skoraj za 30 odstotkov manjši od povprečnega pridelka zadnjih desetih let in drugi najmanjši v tem obdobju. Zaradi poletne suše je bil za četrtino manjši tudi pridelek detelje in lucerne, ki je bil tudi najmanjši v zadnjih desetih letih. Povprečni pridelek sena s trajnega travinja in pašnikov je bil za skoraj 30 odstotkov manjši kot leto prej.

V vinogradih primerljivo z letom prej

Površina vinogradov se od leta 2017 zmanjšuje. Na skoraj 70 odstotkih vseh površin so pridelovali bele sorte grozdja. Povprečni pridelek je bil za več kot 10 odstotkov manjši od povprečja v zadnjem desetletnem obdobju. Rdeče sorte so obrodile za več kot 10 % bolje kot leto prej in za 10 odstotkov manj od povprečja zadnjih desetih let, so sporočili iz Statističnega urada Republike Slovenije.

Foto: arhiv Pomurec.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.03.2023 ob 7:37 Karel K. gost

      Tako je pač, podnebje se spreminja kot vse drugo, potrebno se bo prilagoditi in s tem stanjem živeti, dokler bo pač ta zemlja še dovoljevala življenje na njej. Ne pa nenehno "državo", to pa je vse državljane prisiljevati, da prispevajo in pokrijejo posledice teh vremenskih in atmosferskih sprememb. Moramo vsaj tisto kar še funkcionira ohraniti, da proizvaja dobrine. Hrano pa pridelovati tako in takšno, sejati in saditi tidto, kot to dovoljujejo te spremembe, ta suša.

      16 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.03.2023 ob 20:45 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐉𝐨𝐛𝐬𝐑𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.03.2023 ob 8:08 gost

      A je suša prizadela subvencije in nakup mehanizacije pri kateri smo prvi na svetu, obdelujemo 0,O8 ha zemlje na prebivalca kar je pod povprečjem EU toliko o teh naravnih nesrečah, če je čas za proteste in trošenje davkoplačevalskega denarja potem ni potrebe po sanaciji škode

      4 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.03.2023 ob 9:45 gost

        Tole tvoje početje smrdi čisto po komunizmu .... brez kmeta ni življenja......sicer pa po vsem tem ti je delo tuje ...za takšne lenuh pa mi delamo .... delat ,da si boš nekaj ustvaril z svojimi žuli ,,,,lenoba 8:8

        14 7 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.03.2023 ob 12:05 gost

        Večino hrane uvozimo ! Od kod vozi Spar, Evrospin, Lidl iz Slovenije čista laž iz Češke Poljske Slovaške kjer je hrana cenejša ! Mleko je Mlekopromet moral znižati ker ni šlo v promet. Še predobro vem in sem si tudi nekaj ustvaril v 40 let delovne dobe in mi ni nihče dal denar kot mlademu prevzemniku in subvencije k plači. Danes pa grem v Bad Radkersburg nakupovat ker je tam vse ceneje. Oderuhu paverski.

        8 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.03.2023 ob 12:30 gost

        Danes se začne razdeljevanje denarja za subvencije !!! Juhu spet bo poln žep za nič dela !!

        7 3 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      31.03.2023 ob 8:28 Gost gost

      Dvignit socialo da še kmetje ne bomo nič delali.pa nam ni treba subvencij

      5 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.03.2023 ob 15:42 123 gost

        Slovenski kmet je lopov, če kupiš v trgovini sadje ali bilo kaj drugega iz uvoza je dosti ceneje pa je tam delovna sila dosti dražja

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      31.03.2023 ob 12:19 gost

      No potem pa DEBILI pišejo kako dobrogre kmetom !! bedaki

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.03.2023 ob 13:58 gost

        🤔 Kmetje so s.p.-ji. Mislim, da za s.p.-je, ki niso iz kmetijske panoge, imajo tudi razpise. 😁

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      31.03.2023 ob 13:58 gost

      Kmet je največji uporabnik davkoplačevalskega denarja. In zakaj zato da vse kar pridela izvozi v tujino za večje plačilo tako da za eno posrano njivo dobi trikratni pridelek. Enkrat subvencija drugič proda v tujino pridelek tretjič spet od države terja za sušo in četrtič še kak hitri pridelek pred zimo kaka trava ali koruza ali rips to se vse dobijo pred zimo na hitro. Zato pa imajo na dvorišču do miljončka vrednosti na dvorišču stroje pa kak a tek za 200 tisočakov.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      31.03.2023 ob 18:11 gost

      RESNO STE BUDALE !!! kupite si zemljo pa kmetujte pa naj bo potem lepo tudi vam debilom ki toliko serjete čez kmeta !

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      31.03.2023 ob 19:58 2023 gost

      Vi ki serjete kmeta sploh veste kolko stane zemlja koliko je potrebno vložiti ??? Koliko časa kmet preživi na traktorju v hlevu? Koliko vikendov dela ko vi nekateri lepo uživate... to sploh vidite ? Komentirate tisti kateri ste v državnih službah ali na sociali uh...

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      08.04.2023 ob 18:25 kapateje gost

      Če ste vsi tak proti kmetu in kmetijstvu pa jejte svoj DREK. Zakaj kupujete zelenjavo, meso, moko, jajca , mlečne izdelke.......jejte DREK. To kar proizvaja SLO kmet, dilerji izvažajo in to dobro robo. Vi gospoda pa kupujete poceni uvoženo tretje razredno nesnago in tako vam je prav.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.