https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Ideje za naravno barvanje pirhov

06.04.2023 ob 17:30  

Naše babice so nam predale veliko koristnih nasvetov, ki so nam lahko v pomoč še danes, kako pobarvati pirhe na naraven način. Verjetno še kako dobro poznate barvanje jajc s teranom ali čebulnimi olupki, ki pa še zdaleč nista edini možnosti. 

Velika noč je pred vrati in v večini gospodinjstev že potekajo priprave na ta družinski praznik. Poleg šunke, hrena, kruha in potice na nobeni velikonočni mizi ne smejo manjkati pirhi. Barvanje pirhov pa je tudi zabavno družinsko opravilo, pri katerem zelo radi sodelujejo tudi najmlajši. 

Tradicionalno so velikonočni pirhi rdeče in rjave barve. Pobarvamo jih lahko z rdečimi in rjavimi olupki čebule, zraven lahko dodamo tudi rdeče vino, da bo barva še bolj intenzivna. Poslužimo se lahko tudi borovnic, rdeče pese, rdečega zelja ter celo pravega čaja in kave. Za intenzivno rumeno barvo izberimo kurkumo. Seveda pa jih lahko pobarvamo tudi samo z vinom, v tem primeru vsekakor izberemo teran. Ne pozabite pa dodati nekaj žlic belega kisa. 

Barvanje pirhov s čebulnimi olupki predstavlja še vedno tradicijo, ki se ji nismo pripravljeni odreči. Veliko družin nadaljuje to zgodbo, ki so jo na nas prenesle naše babice. To tehniko pa lahko popestrimo s cvetličnimi vzorci na pirhih. Za to potrebujemo sveže nabrane cvetove, liste različnih trav, ki jih najdemo v bližini. Te nastavimo na jajca, stisnemo z najlonko, zvežemo z elastiko in položimo v posodo, ki je predhodno že napolnjena s čebulnimi olupki in vodo. Izberemo lahko tudi druga naravna sredstva, ter jajca v tem skuhamo. 

Sveža jajca, ki jih kuhamo, bomo kasneje težko lupili, zato je bolje, da nakup opravimo nekaj dni pred nameravanim kuhanjem. Jajca, ki že nekaj časa stojijo, se bodo lupila mnogo enostavneje in nam olajšala delo.

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.04.2023 ob 23:42 juliansands gost

      I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit------------------>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐉𝐨𝐛𝐬𝐑𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐂𝐨𝐦

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.