https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Parlamentarne volitve: Pozitivna Slovenija zmagovalka volitev, SDS dobil dva poslanska sedeža manj

04.12.2011 ob 20:24  

Ob 20. uri so bili objavljeni prvi rezultati vzporednih volitev, ki jih je opravila agencija Mediana, kažejo na zmago Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića. Sledi SDS Janeza Janše, na tretjem mestu pa je SD Boruta Pahorja. Tudi po skoraj 100-odstotkih preštetih glasov uradni rezultati ne odstopajo bistveno.

Rezultati vzporednih volitev so bili preračunani glede na nekaj več kot 15 tisoč glasov, zmagovalec pa je bila Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića, ki je prejela 29,08 odstotkov, kar je dva in pol odstotka več od Slovenske demokratske stranke, na tretjem mestu pa so Socialni demokrati z 10,79 odstotkov. Sledila je Lista Gregorja Viranta, parlamentarni prag štirih odstotkov pa so presegli še DeSUS, SLS in NSi.

Zoran Janković

Tudi po štetju glasovnic se razmerje ni bistveno spremenilo, tako da so bili rezultati vzporednih volitev izredno natančni. Zmagovalec volitev Janković je dejal, da smo imeli čas Janše in Pahorja, zdaj pa so državljani izrazili, da želijo demokratično in učinkovito državo. Janković ni želel komentirati ugibanj o tem, katere stranke so tiste, ki bodo dobile povabilo v koalicijo. Dejal je, da se bo najprej s člani svoje ekipe usedel za mizo in pogovoril o tem, kakšni bodo njihovi nadaljnji koraki.

Janša je medtem že napovedal, da bo Slovenija imela spet predčasne volitve, nad doseženim rezultatom pa ni pretirano razočaran. Pahor je dejal, da je njegova stranka vstala od mrtvih, z doseženim pa so zadovoljni tudi Virant, Žerjav in Novakova.

Začasni uradni rezultati po 99,94 odstotkov preštetih glasovih:

Kot kažejo rezultati trenutno, se od parlamenta poslavljajo SNS Zmaga Jelinčiča, LDS Katarine Kresal in Zares Gregorja Golobiča.

V osmi volilni enoti Ptuj SDS pred Pozitivno Slovenijo, volitve Janković dobil v Ljubljani

V osmi volilni enoti Ptuj, kamor spadajo tudi pomurski okraji, je po zdaj preštetih glasovih zmagal SDS s 27,90 odstotki, pred Pozitivno Slovenijo (16,61 %) in SLS (13,61 %). Sledijo SD, Lista Gregorja Viranta, DeSUS in NSi. Zoran Janković je volitve zmagal v "njegovi" Ljubljani, kjer je napram Janezu Janši dobil štiri mandate več.

V volilnem okraju Lendava je po večino preštetih glasovih zmagal SLS (23,29 %), pred SDS (23,15 %) in Pozitivno Slovenijo (18,37 %).

V volilnem okraju Ljutomer je po večino preštetih glasovih zmagal SDS (21,07 %), pred DeSUS-om (18,99 %), SLS (15,08 %) in Pozitivno Slovenijo (14,98 %).

V volilnem okraju Murska Sobota I je po večino preštetih glasovih zmagal SDS (20,74 %), pred SLS (19,83 %), SD (17,92 %) in Pozitivno Slovenijo (15,82 %).

V volilnem okraju Murska Sobota II je po večino preštetih glasovih zmagala Pozitivna Slovenija (21,94 %), pred SDS (20,70 %), SLS (16,01 %) in SD (13,03 %).

V volilnem okraju Gornja Radgona je po zdaj preštetih glasovih zmagal SDS (24,62 %), pred Pozitivno Slovenijo (15,80 %) in SD (14,34 %).

Novi pomurski poslanci najverjetneje Jurša, Ficko, Horvat, Židan in Žerjav

Trenutno kaže, da bodo Pomurje v parlamentu v naslednjem mandatu zastopali Franc Jurša (DeSUS), Branko Ficko (Pozitivna Slovenija), Jožef Horvat (NSi), mag. Dejan Židan (SD) in mag. Radovan Žerjav (SLS).

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. Truplo
      04.12.2011 ob 22:15 Truplo

      Če vse drži... je tudi Janša v Soboti izgubil nemalo glasov zaradi soboške "izpostave" SDS-a. Noben kandidat ni bil izvoljen... mislim, da v zgodovini vseh volitev samo eden, torej na prvih volitvah Drago Šiftar. Sedaj me samo zanima, ali bo kompletno vodstvo SDS-a, katerega delovanje je v Soboti namenjeno itak samo nagajanju županu, odstopila? Tudi tisti iz ozadnja!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.