https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Finska postala članica zveze Nato

04.04.2023 ob 15:00  

Finska, ki je spričo ruske agresije na Ukrajino maja lani zaprosila za članstvo v zvezi Nato, je danes v Bruslju predala dokumente o pristopu, s čimer je postala 31. članica zavezništva. Na Natu poudarjajo, da bo s tem Finska postala varnejša, Nato pa močnejši. Članice bodo Finsko kasneje pozdravile s slovesnostjo na sedežu Nata.

Finski zunanji minister Pekka Haavisto je danes na sedežu zavezništva v Bruslju ameriškemu državnemu sekretarju Antonyju Blinknu, čigar država je depozitarka za Severnoatlantsko pogodbo, predal dokumente o pristopu. S tem je Finska postala 31. članica zveze Nato.

Že pred tem je Turčija, ki je pretekli teden kot zadnja od 30 dosedanjih članic ratificirala finski pristopni protokol, pri ZDA deponirala dokumente o ratifikaciji.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je dopoldne dejal, da bo Finska s pridružitvijo postala varnejša, zavezništvo pa močnejše.

Čez približno pol ure bodo na slovesnosti v Bruslju dosedanje članice pozdravile novo zaveznico. Na drogu pred poslopjem Nata bo zaplapolala finska zastava, Stoltenberg in finski predsednik Sauli Niinistö pa bosta nagovorila zbrane.

Finska se je maja lani spričo ruske agresije na Ukrajino odločila, da se odpove svoji nevtralnosti in zaprosi za članstvo v Natu. Na junijskem vrhu v Madridu so jo voditelji skupaj s Švedsko povabili k članstvu.

Po besedah Stoltenberga gre za najhitrejši pristopni proces v zgodovini zavezništva, ki ravno danes praznuje 74. rojstni dan. 4. aprila 1949 je bila namreč podpisana washingtonska pogodba, s katero so ustanovili Nato.

Finska, ki ima 1300 kilometrov dolgo mejo z Rusijo, se je tako danes dokončno odpovedala svoji nevtralnosti, ki izhaja iz časa druge svetovne vojne. Leta 1939 jo je namreč Sovjetska zveza nenapovedano napadla. Marca 1940 sta podpisali mirovno pogodbo, a je morala Finska z njo Sovjetski zvezi prepustiti del Karelije oziroma desetino svojega ozemlja.

Po drugi svetovni vojni sta državi leta 1948 sklenili sporazum o prijateljstvu, sodelovanju in medsebojni pomoči, ki jima je prepovedal, da bi sklepali vojaška zavezništva druga proti drugi. Poleg tega se je Finska v njem zavezala, da ne bo dovolila uporabe svojega ozemlja za napad na Sovjetsko zvezo.

Finska nevtralnost tako nima korenin v mednarodnem pravu niti zanjo ni dobila mednarodnih jamstev, temveč ji je bila vsiljena. Pragmatično se je dogovorila z Moskvo, da si je zagotovila neodvisnost. Po koncu hladne vojne in razpadu Sovjetske zveze je ostala vojaško neuvrščena. Za obrambo sicer že zdaj namenja več kot dva odstotka bruto domačega proizvoda, kolikor znaša zaveza članic Nata.

Švedska, ki je za članstvo zaprosila skupaj s Finsko, bo morala medtem zaradi zadržkov Madžarske in Turčije na vstop v Nato še počakati. Finski minister Haavisto je ameriškemu kolegu Blinknu takoj po sprejetju v Nato predal dokumente o ratifikaciji švedskega pristopnega protokola, navaja STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.04.2023 ob 15:25 kilonja gost

      Glupi Putin sam sebi serje v skledo, Švedski in Finski je dal povod za vstop v zvezo NATO . Američani so zviti, Putin pa je zabit in počne točno to kar bi radi američani, obstreljuje sosednjo državo in se je zameril večini Sveta . Rusi kot SRbi, dejanja prehitevajo možgane .

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.04.2023 ob 18:59 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐣𝐨𝐛𝐬𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.04.2023 ob 16:25 gost

      Dobro za Finsko ! Za seboj ima Natovo podporo , če se rusom utrga . Sicer je pa Finska precej ozemlja izgubila ravno zaradi ruske (sovjetske ) požrešnosti in imperializma .

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.04.2023 ob 18:26 Resnica gost

      Lahko se tisoč držav stopi v ta taborniški nato, Rusije ne bodo premagali nikakor, vsi se naj zavedajo jaj bolj pa amerika, ki je vsega kriva za vse vojne, ki so se zgodile na evropskih tleh Rusija če bo hotela uniči veš svet naj se zavedajo vsi ker ogrožajo svoje otroke in njihove otroke zaradi enih kravata sov I psihičnih manipolatorjev trpi celi svet. Cejli svet je ringispil lopovi ga pa utirajo.

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.04.2023 ob 19:59 kilonja gost

        Ste vi FB resničneži, paranoiki. Rusije ne rabi noben premagat, sama se bo, oziroma Putin .

        3 3 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.04.2023 ob 19:28 Državljan gost

      Nevem in ne razumem,zakaj se Evropski voditelji neodpravijo v Moskvo k Putinu na pogovore o končanju vojne??

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.04.2023 ob 20:00 kilonja gost

        Kaj je mogoče napadena katera država iz EU ? Sicer pa zakaj bi se mi mogli pogovarjati z nekom ki pobija na tujem ozemlju ? edini pogovor za ruskega mongoloida lahko poteka na sodišču za vojne zločine .

        3 5 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      04.04.2023 ob 19:45 gost

      Zdaj je legitimna tarča za nuklearne rakete, pametno

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.04.2023 ob 20:01 kilonja gost

        Misliš da so Rusi že tako obupani da bi Svet ogrožali z jedrskim orožjem ? Kaj je zmanjkalo lopat ? :) .

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      04.04.2023 ob 22:13 Tine gost

      North Atlantic Terorist Organisation

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      05.04.2023 ob 7:21 gost

      Res ja skoraj cel svet proti Rusiji vsaka druga država pa z Rusijo še kar naprej posluje tako ali drugače. Rusija je postala ravno prejšnji teden vladajoča država združenih narodov. Vsi so proti Rusiji podrgi strani pa pol sveta brez Rusije ne more.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.