https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Velikonočni ponedeljek namenjen obiskom, izletom in sprostitvi

10.04.2023 ob 6:05  

Dan po veliki noči, na velikonočni ponedeljek, se kristjani spominjajo prikazovanja vstalega Jezusa njegovima učencema. Po običaju verniki ta dan obiščejo sorodnike in prijatelje ter delijo veselje ob prazniku Jezusovega vstajenja. Velikonočni ponedeljek je sicer podobno kot v večini evropskih držav tudi v Sloveniji dela prost dan.


Velikonočni prazniki se začnejo ob Cvetni nedelji in se končajo ob Velikonočnem ponedeljku. Nedelja pred velikonočnim ponedeljkom je največji krščanski praznik. Velika noč je določena na prvo nedeljo po prvi polni pomladanski luni, ki je nekje med 22. marcem in 25. aprilom. Datum praznovanja so določili že pred več kot 1600 leti v Nikeji. Velikonočna nedelja pa sicer pomeni vernikom dan očiščenja in dan, ko je Jezus Kristus tretji dan po križanju vstal od mrtvih.

Kristjani verujejo v njegovo vstajenje, ki se ga spominjajo na veliko noč, tudi zaradi pričevanj oseb, ki se jim je Jezus prikazal in jim z znamenji dokazal svojo istovetnost. Kot opisuje Sveto pismo, sta učenca na poti v mesto Emavs razpravljala o Jezusovem vstajenju in ga prepoznala po lomljenju kruha, tako so tudi kristjani povabljeni, da živijo veliko noč s spominjanjem na zmago življenja. 

Velikonočni ponedeljek je po ljudskem običaju namenjen obiskom. Veselo novico o vstajenju kristjani tako delijo s prijatelji in se skupaj z njimi veselijo. Dela prost dan številni izkoristijo tudi za izlete in sprostitev. Po cerkvah bodo tudi danes potekala bogoslužja, v več slovenskih krajih pa je navada, da na ta dan v krogu družine ali širše skupnosti pripravijo tudi posebne igre s pirhi, kot sta sekanje in trkanje pirhov, ponekod pa jih tudi skrivajo in iščejo, česar se najbolj razveselijo otroci.

Foto: Pixabay, arhiv Pomurec.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.04.2023 ob 7:55 gost

      Ges bom obiskal na Fazaneriji Dakuja 1

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.04.2023 ob 9:10 gost

      Jaz grem v Afriko na račun davkoplačevalcev .....hi,hi,hi,hi, pot nadaljujem na Kanarske otoke ... Kaj me briga plačajte ... potrebno vas je oguliti ..... neka živim razkoš !!!

      15 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.04.2023 ob 13:52 Resnica gost

      Jezus je umrl in je vstal za vse človeštvo. Ampak dan danes človek ne verjame v vstajenje, dan danes človek veruje v laž, zavist, sovraštvo dan danes je človek hudic samemu sebi.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.04.2023 ob 14:31 Čergoli gost

      Soboti je vstal Jezus Kristus v podobi Robert TiTAN - Felixa.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.