https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Feri Lainšček predstavil roman Petelinje jajce

09.04.2023 ob 13:00  

V muzeju splošne knjižnice Ljutomer je potekala predstavitev knjige Petelinje jajce prekmurskega pisatelja Ferija Lainščka. Knjigo, ki je drugi del trilogije Kurji pastir, je predstavil njen avtor.

Petelinje jajce sledi romanu Kurji pastir, ki je bil leta 2021 najbolje prodajana Beletrinina knjiga in za katero je bil avtor nominiran tudi za kresnika. Kljub temu da je drugi del trilogije nedavno izšel, zaseda 4. mesto na lestvici najbolj prodajanih knjig v mesecu marcu. Pisatelj na izviren način tematizira svoje otroštvo, njegovo magično doživljanje sveta in vztrajno iskanje odgovorov na prva bivanjska vprašanja.

V drugem romanu je avtor, kot je povedal, obudil magično mišljenje pri otroku, ki je bilo pri njem še posebej izrazito, saj je v vaškem okolju, kjer je odraščal, bilo nasploh prisotno magično razmišljanje. Ostanki prvotnosti, vraževerja, prvinskosti ter krščanska mitologija in komunistična mitomanija, vse to je bilo v tem okolju prisotno in se je eno z drugim, kot prekmurska gibanica, nalagalo in presevalo. »Ko sem jaz bil malo čuden, me mama ni peljala k zdravniku ali psihiatru, ampak me je peljala k ciganki.«

Pisatelj v prvi vrsti piše romane zase. Pri pisanju se je vračal v obdobje otroštva s pomočjo metode aktivne imaginacije psihoanalitika Carla Gustava Junga, za katero pravi, da mu je omogočila dostop do kolektivnega nezavednega.


»Pobrisala je mizo in zlila postano prežganko iz krožnika nazaj v lonec na štedilniku. Nato je iz prta odmotala že načeti hlebec rženega kruha, odrezala dolgo, tanko rezino in nanjo namazala slivovo marmelado. Zadišalo je po sladici, ki so si jo redko privoščili, in Fêreku so se naposled le pocedile sline. Vedel je, da je ta slastno namazani kruh mama pripravljala zanj, ni pa razumel, s čim si ga je prislužil. Prej bi namreč pomislil, da si zaradi prepira, ki ga je skoraj zakuhal, zasluži kazen. A mama je rekla le: »Na, da ne boš šel lačen spat.« Z obema rokama je prijel kruhovo rezino in se z jezikom najprej dotaknil namaza. Mamljivi sladki in kisli okus, ki se ga ni dalo z ničimer primerjati, je imel čudežno moč in ga je na mah prestavil v čas, ko sta z mamo kuhala marmelado. Slive so bile z njihovega edinega drevesa, ki je raslo ob vrtu, dve košari sta dobila pri Fújsinih, eno pri Gorénjih, veliko pa sta jih tudi nakradla,« odlomek iz knjige Petelinje jajce.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.04.2023 ob 14:08 Karel K. gost

      Morda bi bil naslov bolj udaren, če bi se glasil Petelinje jajce za zajtrk. Že je bil neki naslov Petelinji zajtrk. Vse se vrti okrog petelina in ti so zdaj postali ponosni.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.04.2023 ob 19:49 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐣𝐨𝐛𝐬𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐜𝐨𝐦

        0 3 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.04.2023 ob 17:26 gost

      Večji bedak si , bolj delaš ljudi na norce ,ki ti verjamejo samo zato ker si pač nekje negdaj nekaj uspel !!?? Peščica naivnežev na predstavitvi pa vse pove ! Narod si piše usodo sam !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.04.2023 ob 18:16 gost gost

      Ob 17.26, si pa res primitivno budalo.

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.04.2023 ob 18:35 gost

      Ka je bil pri urologu?

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.04.2023 ob 19:15 gost

      Zakaj je blokirano komentiranje pravljic na https://www.pomurec.com/vsebina/72693/Skofje_v_velikonocni_poslanici__%C2%BBVelika_noc_je_najlepsi_in_najvecji_praznik_clovestva%C2%AB

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      21.04.2023 ob 16:20 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      A bodo spet Indijci glavni?

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.