https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Na veliki petek strogi post in dan brez maš

07.04.2023 ob 6:05  

Na veliki petek, ki je del velikonočnega tridnevja, se kristjani spominjajo Jezusove smrti na križu. To je za vernike dan strogega posta in edini dan, ko v Katoliški cerkvi ni maše, ampak potekajo le bogoslužja velikega petka

Dan Jezusovega trpljenja in smrti na križu

Veliki petek je edini dan v cerkvenem letu, ko ni svete maše. Ob 15. uri, ko obhajamo spomin na Jezusovo smrt na križu, molimo križev pot. Opravilo velikega petka ima tri dele. Velik del besednega bogoslužja zavzemajo slovesne prošnje in čaščenje križa.

Strogi post

Danes ljudje izvajajo post na različne načine. Med najpogostejše postne običaje sodi odpoved mesnim jedem, nekateri pa precej časa posvetijo tudi vsakodnevnemu razmišljanju ob svetopisemskih odlomkih. Pepelnična sreda je, poleg velikega petka edini dan, ko v katoliški cerkvi velja strogi post. Na veliki petek pa je post tudi v evangeličanski cerkvi.

Za razliko od katoliške in pravoslavne cerkve imajo evangeličani manj obvezujoči obvezni post. Splošno veljavnih postnih zapovedi evangeličanski kristjani ne poznajo: vsak posameznik naj bi se odločil, čemu se je pripravljen za določen čas odpovedati. Martin Luther je post razumel kot individualno vajo iz svetosti, ki naj ne bi bila enaka za vse vernike in je zato po njegovem mnenju ni mogoče predpisati. Luther zato ni podpiral obveznega posta. Strogi post pa številni evangeličanski kristjani upoštevajo na veliki petek.

 

Stolna župnija Sv. Nikolaja v Murski Soboti:

Ob 15. uri križev pot – pripravlja vrtec Lavra. Ob 19. uri: Opravilo v čast Gospodovemu trpljenju. Med obredi bo za sveto spoved na razpolago škof Štumpf.


Evangeličanska cerkev Dobrega pastirja Jezusa v Moravskih Toplicah:

Na veliki petek, 7. aprila 2023, bo ob 18. uri iz evangeličanske cerkve Dobrega pastirja Jezusa v Moravskih Toplicah neposredni prenos velikonočnega bogoslužja na RTV Slovenija.

Foto: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.04.2023 ob 6:44 Pohorčan gost

      Ke bo te danes dela debeli pingvin???

      9 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.04.2023 ob 19:24 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐣𝐨𝐛𝐬𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐜𝐨𝐦

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.04.2023 ob 7:21 Karel K. gost

      Otroci imajo radi pravljce. Če bomo napisali kaj resničnega o tej pravljici o Jezusu, bodo uredniki pomurca spet zbrisali vse komentarje in preprečili komentirati kot so to včeraj v primeru tistega nekega gospodarskega srečanja, kjer je na sliki med drugimi bil stari Pavlinjek pa ona iz Lendave, ke rsmo pač nekateri komentatorji tem ljudem nalili čistega vina. Ta titoistična oblastniška srenja noče tega, da bi se resnica o njih javno slišala. Oboji som enaki kot ti križarji tako ti redečeznezdaši. Resnica je za te sovražni govor, če poveš resnico o titoizmu in tem krščanstvu katera sta se spočela in uveljavila ter prevzela oblast, na zločinih nad ljudmi kateri so govorili resnico in mislili s svojo glavo. Oboji zdaj s to svojo ideološko propagando posiljujejo slovenski narod, ko je ta v revščini in političnem upravljalskem mraku z državo. Zdaj ga poneumljajo s temi krščanskimi in rdečezvezdnimi ideološkimi zavajanji in mu skozi teh simbolov ponujajo rešitev, ker praktičnih rešitev na temelju znanosti ne znajo ponuditi, saj so funkcionalno nepismeni.

      13 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.04.2023 ob 15:01 Zzf gost

      Tudi Golob bo vesel da vsaj en dan ne jeste mesa !

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.04.2023 ob 15:12 gost

      Bodi toliko spoštljiv do drugih in se vsaj en dan vzdrži tako podlih komentarjev !! 6:44 oziroma Pohorčan

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.04.2023 ob 19:38 Pohorčan gost

      Usrane, podrislano.....jebo te jaz POHORČAN

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.04.2023 ob 21:20 REALNOST gost

        Pohorčan a ti si še vedno v POHORSKEM DOMU ??? TAM SO BILI NEKDAJ PSIHIČI KOT SE TI IZPOSTAVLJAŠ OZ. PREDSTAVLJAŠ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

        5 3 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      09.04.2023 ob 9:13 Pohorčan gost

      zDAJ PA TAK, KUJ SEN ČUJA DA JE DEBELI ŠKAFLEN, PINGOS PEDER.....

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      09.04.2023 ob 9:15 Pohorčan gost

      No bojše je to kak pa da je kuj prdofil....aha pedofil.....

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      09.04.2023 ob 9:19 gost

      Maljavac je tudi p.der pa nimaš nič proti in te ne moti ,zakaj bi te torej motili drugi !! HALO ? Pohorčan

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.