https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Rekordno nizko število registriranih brezposelnih

07.04.2023 ob 6:00  

Število registriranih brezposelnih je marca drugi mesec zapored upadlo in pristalo na najnižji ravni doslej. Konec minulega meseca je bilo uradno brez dela 50.327 oseb, kar je 5,8 odstotka manj kot februarja in 16,9 odstotka manj kot marca lani. Nov padec je posledica večjega zaposlovanja brezposelnih, je objavil Zavod RS za zaposlovanje.

Marca se je v evidenco brezposelnih na novo prijavilo 4321 oseb, kar je 1,6 odstotka manj kot februarja in približno enako kot marca 2022. Med novoprijavljenimi je bilo 411 iskalcev prve zaposlitve, 1888 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, 24 brezposelnih zaradi stečajev in 748 presežnih delavcev.

V primerjavi s predhodnim mesecem je bilo 6,6 odstotka manj prijav brezposelnih po izteku zaposlitve za določen čas, 27,3 odstotka manj brezposelnih zaradi stečajev, 0,1 odstotka manj prijav presežnih delavcev in 6,6 odstotka manj iskalcev prve zaposlitve.

V primerjavi z lanskim marcem pa se je na novo prijavilo 3,3 odstotka več iskalcev prve zaposlitve in 1,5 odstotka več presežnih delavcev, medtem ko se je brezposelnih po izteku zaposlitve za določen čas prijavilo 5,6 odstotka manj, stečajnikov pa 52,0 odstotka manj.

Od 7398 brezposelnih oseb, ki jih je marca zavod odjavil iz evidence, se je zaposlilo oziroma samozaposlilo 5230 oseb, kar je 14,0 odstotka več kot februarja in 10,0 odstotka manj kot marca lani.

Med tistimi, ki so se zaposlili, je bilo največ tajnikov, prodajalcev, delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, izvajalcev suhomontažne gradnje, štukaterjev ipd., zidarjev, delavcev za preprosta dela pri nizkih gradnjah, čistilcev, strežnikov in gospodinjskih pomočnikov ipd. v uradih, hotelih in drugih ustanovah, skladiščnikov in uradnikov za nabavo in prodajo, komercialnih zastopnikov za prodajo, voznikov osebnih vozil, taksijev in lahkih dostavnih vozil, natakarjev, poslovnih sekretarjev, kuhinjskih pomočnikov ter vrtnarjev in drevesničarjev.

Tako kot februarja se je tudi marca brezposelnost na mesečni ravni zmanjšala v vseh območnih službah zavoda, najbolj v službi Ptuj, za 13,5 odstotka. Sledile so službe Murska Sobota (-10,2 odstotka), Maribor (-7,0 odstotka), Koper (-6,9 odstotka), Velenje (-6,4 odstotka), Kranj (-6,2 odstotka), Celje (-5,3 odstotka), Nova Gorica (-5,3 odstotka), Ljubljana (-4,0 odstotka), Trbovlje (-3,5 odstotka), Sevnica (-3,1 odstotka) in Novo mesto (-2,7 odstotka).

Na letni ravni še vedno največji upad beleži območna služba Trbovlje (-25,1 odstotka), najmanjšega pa služba Novo mesto (-8,4 odstotka).

Delodajalci, med katerimi je bilo največ delodajalcev iz predelovalnih dejavnosti, gradbeništva ter zdravstva in socialnega varstva, so marca zavodu sporočili 16.494 prostih delovnih mest, 18,7 odstotka več kot februarja in 3,8 odstotka manj kot marca 2022.

Največ oglasov je bilo za delavce za preprosta dela pri visokih gradnjah (1110) in delavce za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih (1109), veliko povpraševanja pa je bilo še po čistilcih, strežnikih in gospodinjskih pomočnikih ipd. v uradih, hotelih in drugih ustanovah (882).

V prvem tromesečju letošnjega leta je bilo na zavodu v povprečju prijavljenih 53.039 brezposelnih oseb, kar je 17,6 odstotka manj kot v primerljivem obdobju leta 2022. Pri tem je zavod zabeležil 45.458 prostih delovnih mest, kar je 2,2 odstotka manj kot v enakem obdobju lani, poroča STA.

Zavod je objavil tudi podatek o stopnji registrirane brezposelnosti, in sicer za januar. Takrat je bila stopnja 5,6-odstotna, kar je 0,2 odstotne točke višje od decembrske brezposelnosti in 1,3 odstotne točke nižje od lanske januarske brezposelnosti.

* Foto: arhiv Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.04.2023 ob 7:12 Karel K. gost

      V sosednjih državah in malo bolj oddaljeno se industrij in ostale gospodarske panoge prebujajo iz zimskega mirovanja in so si opomogle, zato so se mladi napotili čez mejo. Ko greš po mnestnih ulicah in tudi po vaseh srečaš samo ljudi 60 plus kateri so v penziji. Murska Sobota je sprehajališče teh 60 plus ljudi, pa tudi ko greš v banko, v trgovine, trgovske centre je tu 80 odstotkov teh starosti. Edino ko so ob njih še kakšni vnuki, da tudi za njih kupujejo s svojimi penzijami dobrine, prehrano. Zato se ne hvalite s to nizko nezaposlenostjo, saj ta ni posledica tega, da je slovenski narod zaposlen v državi, da zaradi tega slovensko gospodarstvo cveti. Zaposleni iz Bosne in drugih balkanskih držav so skoraj 100 odstotno le ti. Torej je slovenska industrija katera bi proizvajala izdelke z visoko dodano vrednostjo na ničli na mokro nivoju. Ne samo, da mladi gredo delat v tujino ampak se že srednješolci izobražujejo v sosednjih državah. Zato bi morala ta brezposelnost biti alarm za politično elito, ne pa propaganda za to, da se hočejo prikazati kot dobri voditelji, gospodarji.

      21 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.04.2023 ob 4:44 Denar se deli gost

        rtvslo/gospodarstvo/bs-bruto-zunanji-dolg-slovenije-decembra-lani-dosegel-50-8-milijarde u javni upravi, administraciji, npu, Policiji, davkariji ... Kjer se ne dela ampak samo zapravlja

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.04.2023 ob 7:57 kilonja gost

      rekorda brezposelnost in rekordna draginja . Imamo stotisoče bosancev in albancev od katerih 1 v družini dela, ostali pa črpajo socialne transferje, ti ki delajo pa v bistvu sami sebi zidajo bloke, SLovenec ne pride do stanovanja če ni socialno ogrožen, takšnih pa je sila malo . Smo država za tuje prebežnike in za kapitalisti ki služijo z njimi, država pa si vsak dane pridela kak milijon € izgube z njimi .

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.04.2023 ob 12:56 AAAAAAAAAAAAA gost

        kilonja te pa še napijši ka Slovenci za takšne pejneze kak delajo tujci neščejo delati. Slovenci z osnovno šoulo bi radi delali fina dela tou pa nejde. Da san bio ge brez službe san sprejel prvo delo kero san doubo nej pa sociala. Da delaš si še izdak lejko službo iščeš samo enin je ležej narajo socialo vlejčti, da pa prijde starost pa preklinjanje nad držav okakšno penzijo davle za 20lejt delovne dobe.

        3 14 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.04.2023 ob 14:57 Dejan gost

        Dokler bo butast narod namesto domačih desničarjev volil vedno znova in znova raje raznorazne postkomunajzarske wannabe socialistične naslednike raznih jugofilov, srbofilov tipa Braščurek, golop, ipd., nikoli ne bo bolje. S sloganom "samo da ni janša"... Saj ni samo v LJ tako, tam v prekmurju ste isti naivneži, vsake volitve isto. Prav norca odkrito se že norca delajo iz slovenstva in vse kar je slovenskega, narod pa še kar dalje naseda...

        11 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.04.2023 ob 17:26 Štef gost

        Južnjaki so nam zgradili Slovenijo, v tem času pa naši delovodje posedajo po kafičih, pomgradovi avti so parkirani v delovnem času pred kafiči

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.04.2023 ob 19:23 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐣𝐨𝐛𝐬𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.04.2023 ob 9:06 činčila gost

      In za koliko se je znižalo število svetovalk na zavodu za zaposlovanje, glede na to, da nimajo kaj delati ?!?

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.04.2023 ob 11:14 123 gost

        Tam delajo tudi take ki so že napolnile 40let delovne dobe in samo izčrpavajo državo poleg tega pa med delovnim časom še trgovine obiščejo, to sem sam videl

        12 2 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.04.2023 ob 14:31 Dejan gost

      8.marec, pa njihova nikica se naj spravijo delat za minimalca, pa oni otrok komunistov jaša jegulj in podobni paraziti, ne pa da jih vaš taubi zasipava z našim davkoplačevalskim dnarom! Vso to frocovje naših starih komunajzarjev nima skupaj enega leta delovne dobe, za njih so kučko & company lepo poskrbeli, zato pa majo cajt kolesatit ob petkih in lajat v kamere kak je janša za vse kriv

      10 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.04.2023 ob 14:39 X gost

      TARČA : To je negledljivo , je cirkus na najnižji možni ravni . Vse to je dokaz , da smo padli zelo nizko in da smo dobesedno v prostem padu . Prepirajo se o številkah in vsak pove samo tiste , ki njemu ustrezajo in to ljudje , ki sodijo v isti krog , od katerih bi pričakoval neke vsebinske predloge . Ko kolesarski šerif nastopi v tako oddaji mora biti vsem jasno , da smo res v hudi krizi , da lahko o zdravstvenem sistemu razporeja kolesar , ki zastopa - koga ? Keber kdo je on , je v opoziciji ? Ne tu je samo bolj kdo bo pobral največ , kdo bo bolj uspešno vodil strica . Loredan deluje kot bi igral v filmu ,,, izgubljeni v vesolju ,,,, Očitno se je prišel učit na ministerstvo , samo njegovo učenje je izjemno drago in ja ljudje umirajo , pa naj to zveni še kako črno , vedar to drži . Človek preprosto ne dojame , da sistem ne deluje , da so ti nepremišljeni posegi naredili veliko škode in da se gre reformo pa ne ve kaj bo končni pokazatelj reforme ? Kaj bodo spremenili , tega še danes ne vemo , oziroma ne vemo nič . Najbolj odgovorni na tem področju niso javnosti predstavili niti ene oprijemljive točke , kaj bomo pridobili s to reformo ? Paradoks vseh paradoksov je , da zdravstveni sindikati napovedujejo stavke , zahtevajo svoj plačni steber .... a stanje v zdravstvu je katastrofa !Mar res mislite , da bo ta strateški svet predlagal rešitve , ki bodo v korist pacientev ? Za levico je javno samo tisto kar obvladuje politike , ker je neodvisna- zasebna pa ni potem adijo reforma ! Ob napovedi povečanja prispevkov za dopolnilno zavarovanje je posledica samo izjenmo slabe zakonodaje in sedaj imamo krasen dokaz , da javno zdravstvo sploh ne deluje , ker nihče ni deležen osnovne zdravstvene oskrbe brez plačila dopolnilnega zavarovanja , ki pa ni ustrezno regulirana in na koncu bomo za dopolnilno plačali več kot za osnovno ? In na koncu Nizozemski model .... vse kar komu pade na pamet je samo dokaz , da se igramo reformo pa nihče ne ve kaj sploh želimo doseči , vsak bi imel nek svoj model , ki mu najbolj ustreza ! Loredan pojma nimate , žal in dr. Brecelj , stopili ste na mino in to na tankovsko.......

      24 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.04.2023 ob 14:54 gost

        Prostovoljno zdravstveno zavarovanje se deli na dopolnilno zdravstveno zavarovanje in dodatno zdravstveno zavarovanje. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje krije doplačila zdravstvenih storitev, ki niso v celoti krita s strani obveznega zdravstvenega zavarovanja. Dodatno zdravstveno zavarovanje krije stroške nadstandardnih zdravstvenih storitev, ki niso krite v okviru javnega zdravstva in jih mora sicer uporabnik kriti samoplačniško. Prostovoljno zdravstveno zavarovanje je do leta 1999 nudil ZZZS, nakar je bila ustanovljena zavarovalnica Vzajemna, na katero je ZZZS prenesel vsa prostovoljna zavarovanja.

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      07.04.2023 ob 14:44 Dejan gost

      Ps.: tistega AAAAAAA-ja pa jaz sploh nič ne zastopim, vsaka druga beseda je neka tujka. Pa se tak ne vem niti al je prekmurska, al ciganska, al kakšna... Kaj zaen jezik je to... Taki se raje naj vzdržijo komentiranja, ki niti pogojno slovensko ne znajo, ali pa jim administrator naj sproti briše njihova skropucala. "Gdeu pa bou breu tou jihoveou pejsaje pa razma ka bé radé splauh ščjejljé povedatéj"...

      14 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.