https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Literarna nagrada vstajenje Dušanu Mukiču

12.04.2023 ob 8:00  

Novinar, prevajalec in literarni ustvarjalec Dušan Mukič je prejemnik letošnje zamejske in zdomske literarne nagrade vstajenje. Dela v Porabju kot novinar televizijske oddaje Slovenski utrinki, katere je tudi odgovorni urednik. 

Nagrado bo prejel za knjigo Ljubljana skoz moja očala/Ljubljana skaus aukole moje, avtobiografsko pripovedno besedilo, v katerem se avtor osredotoča na sedemletno obdobje, ko je na začetku 21. stoletja študiral v Ljubljani. 

Literarno nagrado vstajenje so ustanovili leta 1963 v Trstu. Namenjena je zamejskim in zdomskim pesnikom, pisateljem in znanstvenikom, ker ustvarjajo v težjih razmerah kakor v matični domovini, imajo manjši odziv in navadno tudi ne dosežejo nobenega drugega javnega priznanja.

Dušan Mukič je pisatelj, novinar, prevajalec in glasbenik. Diplomiral je na Filozofski fakulteti v Ljubljani iz slovenistike in zgodovine, poleg zaključenega študija računalništva. Aprila 2019 pa je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, celotni družini Mukič, podelil visoko državno odlikovanje, medalje za zasluge pri ustvarjanju, raziskovanju in ohranjanju slovenske kulture in kulturne dediščine v Porabju.

Avtobiografski roman »Ljubljana skoz’ moja očala = Ljubljana skaus aukole moje,« opisuje pisateljevo pot, kako je iz meglene podobe Slovenca na Madžarskem končno prišel do identitete Porabskega Slovenca. Avtor na začetku poudari, da je njegova materinščina slovenski knjižni jezik. Rojen je bil v Sombotelu, ki je 60 kilometrov oddaljen od Porabja. Tam je odraščal v slovenskem knjižnem jeziku in prekmursko oziroma porabsko se je začel komaj učiti v Ljubljani, pri svojih 18 letih, ko je v času svojega študija dobil sostanovalca z Goričkega. Tega sostanovalca je nato prosil naj mu govori samo po "svoje". Na ta način se je od njega začel laično učiti narečja. Obiskovalci prireditve so nato lahko spoznali avtorjeve začetke pri pisanju, od pisanja haikujev, do pisanja pesmi v porabskem narečju, pisanja prvega soneta, preusmeritve v prevajanje ter kako je prišel do ideje za omenjen roman, ki se navezuje na njegova študentska leta.

* Foto: arhiv Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.