https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Bodo mladi sedaj lažje prišli do kredita za stanovanje?

17.04.2023 ob 6:00  

Na drugo povabilo bankam k oddaji ponudb za dodelitev jamstvene kvote za stanovanjsko jamstveno shemo za mlade, ki ga je izvedla SID banka, so se odzvale BKS, Delavska hranilnica in NLB. Razdelili so 70 milijonov državne jamstvene kvote.

Banka BKS je oddala ponudbo v višini 15 milijonov evrov, Delavska hranilnica v višini pet milijonov evrov in NLB v višini 50 milijonov evrov. Po razdelitvi jamstvene kvote bankam, zainteresirani kreditojemalci lahko pri teh bankah, povprašajo za najem posojila za financiranje nepremičnine z jamstvom države, izhaja s spletne strani SID banke, ki za državo opravlja posle, povezane s tem zakonom.

Rok za sklenitev kredita je 31. januar 2024

"Tovrstne kredite, ki so ugodnejši od redne ponudbe banke, lahko mladi kreditojemalci sklenejo najkasneje do 31. januarja 2024 oziroma do porabe kvote," so sporočili iz NLB in dodali, da lahko pri njih mladi dobijo kredit tako po fiksni kot po variabilni obrestni meri. "Za vse zainteresirane smo oblikovali posebno namensko spletno stran, kjer lahko pridobijo vse potrebne informacije in pogoje," je povedala članica uprave NLB Hedvika Usenik.

Jamstva namenjena mladim do 38 let

Jamstva za stanovanjska posojila so namenjena mladim do 38 let, hkrati pa morajo izpolnjevati pogoj, da so člani mlade družine bodisi zaposleni za določen čas ali nedoločen čas s povprečno neto plačo v treh mesecih pred vložitvijo vloge za posojilo enako ali nižjo od 1,5-kratnika povprečne mesečne neto plače v Sloveniji, njihovi skupni obdavčljivi dohodki, ki niso oproščeni plačila dohodnine, pa v letu pred najemom posojila ne bodo smeli presegati 1,5-kratnika povprečne letne neto plače v Sloveniji.

Posojila največ 200 tisoč evrov, do 30 let

Država bo jamstvo v višini 100 odstotkov obveznosti lahko izdala za posojilo v znesku največ 200 tisoč evrov, do največ 30 let. Pri tem bo moral kreditojemalec posojilo zavarovati s hipoteko in zagotoviti lastno udeležbo v višini vsaj 20 odstotkov glavnice posojila.

Skupni znesek državne kvote v okviru jamstvene sheme znaša 300 milijonov evrov letno in se bo letno obnavljal v tej višini do konca leta 2032, določa zakon o stanovanjski jamstveni shemi za mlade, ki se je uveljavil lansko pomlad, piše STA.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.04.2023 ob 8:46 gost

      Posojilo v znesku 200 tisoč evrov stanovanja ali hiše bo preplačal do konca kredita 400 tisoč evrov . Z hipoteko pa je tako če ne plačuješ ti vzamejo nepremičnino . Plače pa so takšne , da si ne moreš tega kredita privoščiti . Problem stanovanj je mogoče v Ljubljani in predvsem velikih podjetjih ,ki imajo tam sedež . Osebno menim ,da je stanovanj drugače dovolj , saj je veliko takih ki imajo po več stanovanj in jih oddajajo , po drugi strani pa imajo starejše , ki živijo v velikih hišah sami , ker so se mladi odselili , a jih ne prodajo zaradi čustvene navezanosti . V današnjem času je to tvegano , prekleto dobro za premislit ........

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.04.2023 ob 9:01 kaplar gost

        Bodo mladi sedaj lažje prišli do kredita za stanovanje? Bolj neumnega vprašanja ni mogoče zastaviti, pravilno zastavljeno vprašanje bi bilo, če bodo mladi lahko prišli do primernega dela, da bodo lahko odplačevali kredite !!

        11 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.04.2023 ob 9:10 gost

      Pravilen zapis !!! kaplar

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.04.2023 ob 12:59 gost

      Vse lepo in prav samo mladi izobraženi ljudje doma sedijo. Kajti njihova delavna mesta zasedajo tisti ki bi morali biti že v pokoju. Od 65 do 80 ali pa še plus. Ker mislijo da je Slovenija njihova.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.04.2023 ob 20:49 sobočanec gost

        To kar si zapisal ti ne pomaga nič, zraven je še potreben ustrezen priimek in ime !

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.04.2023 ob 21:04 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Mene nobeden bolonjski "izobraženi" ne bo nikoli presegel,delal bom do triinosemdesetih svojih let,torej ......še tedaj bom sposobnejši od vseh vas novodobnih,BEDAKI BOLONJSKI....SVOBODA INTELEKTU.AMEN.

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.04.2023 ob 21:06 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Toliko je potrebnega kadra,da samo nesposobni sedijo doma .AMEN .

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.