https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Ana Marwan v Murski Soboti predstavila roman Zabubljena

Murska Sobota, 15.04.2023 ob 12:15  

V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota je potekala predstavitev romana Zabubljena, avtorice Ane Marwan. Z avtorico dela, ki je del letošnjega Fabulinega izbora, se je pogovarjala Lučka Zorko.

Zabubljena je druga knjiga Ane Marwan, rojene v Murski Soboti, in njena prva knjiga, napisana v slovenščini. Skozi zgodbo o pedantnem gospodu Ježu, za katero ne vemo, ali je izmišljena, resnična ali prikrojena, bralce vodi pripovedovalka Rita. Roman natančno in predano secira odnose, ob tem pa nas nenehno pušča v sladki negotovosti, da se strani obračajo kar same od sebe. 

Roman Zabubljena je v Fabulin izbor uvrstila kritičarka Martina Potisk, o delu pa zapisala: "Roman Ane Marwan sledi dikciji dvotirnega odstiranja pripovedi, ki nazadnje postane presunljivo poenotena; prikazani razkorak med obzorji dejanskega in povedanega, stvarnega in navideznega, notranjega in zunanjega neprestano pronicljivo preskakuje in priklicuje privlačne pripovedne preobrate. To nadalje premišljeno podneti in dograjuje dimenzija nezanesljive pripovedovalke, ki zanesenjaško zabrisuje protagoniste, perspektive in prostore, a v svoji upovedovalski praksi ostaja prodorna in preprečljiva. V osrednji plan praviloma prehaja podstavljanje ogledala odraščanju, omejevalnemu okolju in pomalem tudi sodobnim medosebnim in družbenim odnosom. Pisateljica vztrajno vzdržuje ravnotežje med ukrojeno kompozicijo, prizvoki razdrobljenosti, gostobesednimi pregibanji in izmuzljivimi podobami tudi skozi sedimentacijo subtilnega sloga, sprijetega s pikrimi prebliski in odločnejšo ironijo."

Ana Marwan se je pri dveh letih in pol z družino iz Murske Sobote preselila v Ljubljano, a v Prekmurje so se redno vračali. Po študiju primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani leta 2005 preselila na Dunaj, kjer je leta 2008 prejela literarno nagrado Schreiben zwischen den Kulturen. Zadnjih šest let se posveča izključno pisanju daljših in krajših proznih besedil v nemškem in slovenskem jeziku. Leta 2019 je pri avstrijski založbi Otto Müller Verlag izšel njen knjižni prvenec Der Kreis des Weberknechts. Zabubljena je njen drugi roman, ki je (drugače kot prvi) nastal v slovenskem jeziku. Avtorica je za roman prejela nagrado kritiško sito 2022. Za dvojezično knjižico Krota (Wechselkröte) je avtorica Ana Marwan prejela prestižno nagrado Ingeborg Bachmann, eno izmed najpomembnejših literarnih nagrad v nemškem prostoru.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.