https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

TOP 10

10 živil, ki lahko povzročijo slabe sanje

2.5.2023  

Strašljivi filmi, vznemirljive televizijske kriminalne oddaje, zdravila in stres lahko povzročijo nočne more. Toda ali ste vedeli, da lahko prigrizki, ki jih izberete, tudi zmanjšajo kakovost vašega spanca?

Hrana, ki jo uživate, lahko neposredno vpliva na vaš vzorec spanja in nadzoruje vrste sanj, ki jih imate ponoči. Če uživate v prigrizkih pred spanjem, boste morda želeli dvakrat premisliti, katero hrano boste izbrali.

1. Sladoled

Sladoled je poln maščobe in sladkorja in telo nima dovolj časa, da bi jih porabilo, ko ga zaužijemo pred spanjem. Ogljikovi hidrati bodo vaše telo dejansko napolnili z energijo, ko boste poskušali spati. To možganom pošilja mešana sporočila, ki na koncu povzročijo nočne more. Skledica sladoleda ponoči med gledanjem televizije se zdi nedolžna, a svojemu telesu naredite več škode, kot se zavedate. Ne samo, da se s tem postavite v položaj, da doživite slabe sanje, ampak se tudi ves ta sladkor spremeni v maščobo, ko ga zaužijete. Zagotovo ni srečnega konca te nočne more!

2. Ocvrt krompirček

Večina ljudi ve in verjame, da ocvrta hrana ni zdrava, vendar je težko zanikati njen slasten okus. Čeprav je zdaj na izbiro toliko ocvrtih živil, se zdi, da je ocvrt krompirček še vedno priljubljen med mnogimi. Nekateri potrošniki jih imajo radi potopljene v kečap, nekateri jih uživajo dušene s čilijem in sirom, tretji pa jih imajo radi preprosto s soljo. Vendar so ljudje, ki so zaužili mastno hrano, kot je krompirček, poročali o nočnih morah. Telo potrebuje več časa, da predela hrano, bogato z ogljikovimi hidrati, kar zmanjša kakovost zaprtih oči ponoči. Uživanje pečenega krompirčka je bolj zdrava možnost, ki zmanjša količino maščobe in število nočnih mor, ki jih boste doživeli.

3. Čokolada

Raziskovalci v poročilu New Scientist trdijo, da lahko čokolada moti spanec in bolnikom povzroča hude nočne more. Tako kot soda tudi čokolada vsebuje kofein, ki bi ljubiteljem čokolade lahko povzročil slabe sanje. Študija kaže, da je prizadetih več moških kot žensk in lahko celo povzroči, da tisti, ki imajo nočne more, kričijo, ko sanjajo. Znano je, da čokolada vsebuje spojine, ki imajo psihoaktivne učinke na možgane, kar lahko povzroči izboljšane sanje. Po drugi strani pa se je izkazalo, da temna čokolada vsebuje zdrave antioksidante , vendar tudi moti nočni spanec.Sladka poslastica vsebuje tudi teobromin, alkaloid, ki pospeši srčni utrip, zaradi česar ste ponoči budni. Vemo, da povzroča odvisnost in je okusen, vendar ga poskusite jesti kot popoldansko poslastico namesto polnočnega prigrizka.

4. Soda

Tehnično brezalkoholne pijače niso hrana. Toda kaj pijete pred spanjem je prav tako pomembno kot hrana, ki jo zaužijete. Kofeinske pijače zelo otežujejo spanec. Obstaja več razlogov, zakaj so gazirane pijače škodljive za telo. Na primer, lahko prispevajo k povečanju telesne mase, povzročijo sladkorno bolezen in povečajo tveganje za bolezni srca. Gazirane pijače so odgovorne za različna zdravstvena stanja, lahko pa povzročijo tudi nočne more zaradi vsebnosti sladkorja in kofeina. Kofein neposredno stimulira možgane, tudi med spanjem, kar lahko privede do neprijetnih sanj.Ko se možgani trudijo, da bi se popolnoma sprostili zaradi vnosa kofeina, povzroči, da rahlo spite in ustvarite nekaj bizarnih sanj. Izogibanje kofeinu štiri do osem ur pred spanjem lahko zmanjša tveganje za slabe sanje. Če ste občutljivi na kofein, se mu poskušajte izogibati do 12 ur pred spanjem.

5. Krompirjev čips

Mastna hrana, kot je krompirjev čips, je škodljiva za vaše zdravje, saj vsebuje veliko kalorij, povečuje tveganje za srčno-žilne bolezni in izriva zdravo hrano, ki jo potrebujete. V eni študiji so raziskovalci ugotovili, da je uživanje hrane, kot je čips, udeležencem povzročilo manj krepčilnega spanca in se zbujali vso noč. Njihovi rezultati so pokazali, da je dobro spanje odvisno od vrste in količine zaužite hrane. Študija, objavljena v Frontiers of Psychology, je pokazala, da je približno 12,5 odstotkov vseh motečih sanj povzročila mastna hrana, kot je čips. Mastni prigrizki lahko tudi motijo vaš prebavni trakt, zaradi česar ponoči težko mirno spite. Vaše telo bo delalo nadure, da prebavi hrano, medtem ko poskušate spati. Zamenjava za bolj zdrav prigrizek pred spanjem lahko pomaga zmanjšati slabe sanje, vendar je popolno izpuščanje prigrizkov edini način, da zagotovite dober nočni počitek.

6. Testenine

Ogljikovi hidrati so bistveni del dobro uravnotežene prehrane, saj jih telo pretvori v glukozo, ki je oblika sladkorja, in jih porabi. Čeprav so ogljikovi hidrati pomembni za telo, je najbolje, če jih zaužijete veliko pred spanjem. Ker vemo, da sladkor moti vzorce spanja, ni presenetljivo, da ogljikovi hidrati storijo enako nekomu, ki si želi spočiti oči. Udeleženci nedavne študije so poročali o motečih sanjah, ko so šli spat po jedi testenin ali kruha, majhna skupina pa je poročala celo o bizarnih sanjah. Študija je pokazala, da testenine povzročajo bolj moteče sanje kot vsa druga hrana, razen mlečnih izdelkov in začinjene hrane.

7. Solatni preliv

Eno bolj presenetljivih živil, ki lahko povzročijo slabe sanje, so solatni prelivi in druge sladke omake. Ti prelivi in omake vsebujejo skrite sladkorje, zaradi katerih bi lahko ostali budni vso noč ali celo motili vaš spanec. Preden si za večerjo privoščite solato, preverite oznake hranilne vrednosti na svoji najljubši steklenici preliva, da poiščete tiste skrite sladkorje. Študija v Frontiers in Psychology je pokazala, da so prelivi in druge sladke omake nekaterim udeležencem povzročili grozljive sanje. Presežek sladkorja in neustrezna prilagoditev maščobe bosta zmotila vaš spanec, tako da bo povzročila sanje ali povzročila, da se boste ponoči zbujali. Če se boste izognili skritim sladkorjem, se boste izognili pošastim v spanju.

8. Sir

Ko gre za hrano, ki vam bo najverjetneje povzročila nočne more, je sir blizu vrha. V isti študiji, ki je bila omenjena prej, je bilo mleko najvišji odstotek povezanih s slabimi sanjami. Skoraj 44 odstotkov udeležencev je poročalo, da so imeli po zaužitju sira in drugih mlečnih izdelkov moteče sanje.

9. Piškoti in torta

Kot otroku so vam govorili, da je sladkor pred spanjem slaba ideja. Vemo, da lahko sladkor poveča tveganje za povečanje telesne mase, srčne bolezni, sladkorno bolezen in raka . Lahko pa povzroči tudi slabe sanje. Zato je dobro, da se izogibate piškotom in tortam, preden skočite v posteljo. V raziskavi, ki je bila objavljena v Frontiers in Psychology, je 31 odstotkov preučevanih poročalo o bizarnih sanjah po zaužitju hrane, kot so piškoti in torta. Ta sladka živila lahko spremenijo sanje med fazo REM (hitro gibanje oči) spanja. Zato se prepričajte, da jih zaužijete vsaj šest ur pred spanjem .

10. Pekoča omaka

Verjetno ste že slišali, da začinjena hrana in pekoča omaka povzročata slabe sanje, in morda ste to tudi sami izkusili. Glede na nedavne študije so govorice resnične. Študija, objavljena v Frontiers in Psychology, je pokazala, da so ljudje, ki so pred spanjem uživali pekočo omako, imeli težave s spanjem in so imeli stresne sanje. Začinjena hrana spremeni telesno temperaturo , kar spremeni sanje.Da pekoča omaka moti vzorce spanja, je pokazala tudi študija univerze v Avstraliji. Udeleženci študije so ob večernih obrokih dobili pekočo omako in gorčico, da bi ocenili morebitne spremembe njihovih spalnih navad.Omaka je podaljšala njihov skupni čas budnosti, zaradi česar so slabo spali in sanjali. Ker omaka zviša telesno temperaturo, je moteno delovanje možganov in lahko nastanejo nočne more. Zaradi slabih sanj se boste bolj spotili kot zaradi pekoče omake. 

* Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.05.2023 ob 18:15 Nejči iz zaprtoga odelka gost

      Kaj bluzite tu z čokolado, meni nič od tega ne škodi, edini, ki mi ne pusti spati in se mi pojavlja v sanjah in je moja nočna mora je eden in edini Janez Janša in njegovi domobrani v belih haljah.

      8 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.05.2023 ob 19:27 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐣𝐨𝐛𝐬𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐜𝐨𝐦

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.05.2023 ob 18:22 gost

      Meni škodi Golobova župa ne samo pred spanjem, tudi podnevi, in na bruhanje me zelo sili po zaužitju le te.

      14 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.05.2023 ob 18:42 gost

      Mene pa napinja od Urše

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      02.05.2023 ob 18:45 gost

      Ja Urško kdaj vidim, mam celi teden drisko pa še občasno kozlam. Zadnji čas, da to kuro blontno Golobovo umaknejo iz tv ekrana, drugače bom dobil gastritis in tožil pop tv.

      10 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      02.05.2023 ob 19:00 NN gost

      Na psihiatričnem oddelku so jim vklopili internet...komentiranje se lahko začne...

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.