https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Nov zakon o živalih prinaša tudi prepoved privezovanja psov

14.04.2023 ob 10:30  

Poslanci koalicije s prvopodpisano Meiro Hot (SD) so v DZ vložili novelo zakona o zaščiti živali. Zakon prinaša številne spremembe, med drugim predvideva ustanovitev prehodnih hlevov za odvzete živali, ustanovitev specializirane inšpekcije za zaščito živali in vzpostavitev obveznega internega video nadzora v klavnicah.

Predlog novele zakona prinaša tudi podelitev statusa delovnih živali terapevtskim psom, uveljavitev obveznega označevanja mačk, zakonsko osnovo za vzpostavitev mobilnih klavnic, popolno prepoved privezovanja psov, prepoved uporabe vseh živali za nastopanje in prikazovanje v cirkusu ter opredelitev mučenja živali kot hude malomarnosti.

Z novelo bi predlagatelji prav tako društvom, ki so na podlagi omenjenega zakona pridobila naziv delovanja v javnem interesu na področju zaščite živali, omogočili aktivno sodelovanje pri svetovanju skrbnikom živali in sodelovanje z nadzornimi organi v primeru ugotovljenih nepravilnosti, tako da se imenuje pooblaščene svetovalce za zaščito živali.

Predlagatelji zakona želijo okrepiti odgovorno lastništvo živali, zmanjšati število zapuščenih in trpinčenih živali ter poglobiti zavedanje med prebivalci o najnaprednejših civilizacijskih vrednotah ravnanja z živalmi, so zapisali v predlogu novele, piše STA.

Klakočar Zupančič: "Smo družba, ki ji ni vseeno za druga živa bitja"

"Odnos, ki ga kažemo do drugih živih bitij, je tudi odnos, ki ga imamo na splošno do življenja in ljudi. Kot družba smo dosegli stopnjo, ko moramo pokazati, da smo čuteča družba, da smo solidarna družba in da smo družba, ki ji ni vseeno za druga živa bitja in za okolje," je ob vložitvi predloga novele povedala predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. 

Hot: "Ne gre za napad na rejce živali"

Cilj zakona je sistemska nadgradnja veljavne zakonodaje na področjih svetovanja, nadzora in odkrivanja nezakonitih ravnanj z živalmi ter njihove oskrbe. Poslanka SD Meira Hot je poudarila, da predlagana novela nikakor ni napad na rejce, kmete in skrbnike živali. "Večina nam je v resnici lahko izjemno dober zgled, v splošnem dobro skrbijo za živali, a žal so med nami še vedno posamezniki, ki držijo žival na verigah celo življenje, jih zapirajo v premajhne prostore," je dejala Hot.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.04.2023 ob 10:45 gost

      Kar se tiče psov pdpiram ! Pes ne more biti ujetnik na vrvici ! Ne more pa biti čuvaj zate in za tvojo imovino.!! Je bitje , ki ti je zvesti , ti dela družbo , je razumen itd ..

      21 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.04.2023 ob 22:43 dianaross gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit------------------>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐉𝐨𝐛𝐬𝐑𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.04.2023 ob 11:08 gost

      Ko je pes na vrvici je tudi bolj nevaren , agresiven

      17 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.04.2023 ob 12:29 gost

      Res smo rabili 30 let da smo začeli urajati stvari ki bi morale biti samumnevne. Samo v 1 letu vlade Goloba se je začela Slovenija pomikati v pravo smer. Kaj za vraga so delali vse prejšnje vlade samo pobiralec plače in nagrajevali svoje oligarhe tajkune lobiste. Največ škode in nezakonitega denarja davkoplačevalcev so zapravil desne vlade skratka eden in edini uničevalec Slovencev Janez Janša. Plačal pa je vse te svinjarije glupi slovenski narod. Kot nas desna pomlad imenuje.

      16 20 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.04.2023 ob 12:48 gost

      Janša vlada če je v koaliciji ali v opoziciji. Zdaj je spet to vidno ko zavira razvoj Slovenije iz opozicije. Na ulico pa pošilja dementne upokojence z svojim vodijo keri je bil v zaporu da je kradel davkoplačevalski denar in še 5 krat obsojen. In z tistim poslancem keri je skupaj z Janšo prav upokojencem zmanjšal odmero pokojnine. Zato gdo vodi 30 let Slovenijo se ve Januš grozni in njegov krog hlapcev.

      11 18 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      14.04.2023 ob 14:20 Janez 101 gost

      Pes ne bo povezan zato pa te vi da te v bolnici ležali do vas privezali

      9 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      14.04.2023 ob 15:24 Državljan gost

      Upam,da se še sprejme zakon,da za dolocene funkcije v javni upravi priložiš potrdilo o nekaznovanosti. Tudi o kakšni živalski policiji bi tudi lahko kaj povedali. Sicer pa podpiram ta zakon o živalih.

      8 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      14.04.2023 ob 16:31 Karel K. gost

      Malo ljudi v današnjih časih privezuje pse na verigo. Strinjam pa se s tem, da se to nebi smelo dogajati. Vendar imam problem, Klakočarjeva kot pravnica katero so nagnali iz sodniške službe, skrbi za pse, ne zavzema pa se za to, da bi na verige ne bili privezani državljani, kateri ne mislijo z njeno in njenih sotovarišev titoistov, glavo, kateri so sposobni in imajo diplome zaraadi znanja. Tem ljudem se, če ne pobegnejo v tujino, godi še hujše kot pesom na verigi. Ne zavzema se za to, da bi ti ljudje kateri namerno tem državljanom povzročajo krivice, bili procesuirani in bi bili za to kaznovani z zaporom.

      11 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      14.04.2023 ob 17:51 lendavčan gost

      inšektorji naj se peljejo od vasi do vasi naj pogledajo nekateri kako imajo pse privezano,in nekateri so zaprti cel dan ,

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.04.2023 ob 18:35 gost

        Pa malo naj pogledajo še lastnike, ki po obljudenih poteh vodijo pse brez povodca in nagobčnika, ki se zaletavajo in lajajo na ljudi, jih slinijo ...Če kaj rečeš, si sovražnik živali. Ne, ljubitelj reda pa. Zato čistim za svojimi, ker tuje in javne zelenice niso wc.

        7 1 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      14.04.2023 ob 17:55 gost

      Ja to drži !! Takšen psa ne more imet !

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      15.04.2023 ob 8:28 vihium gost

      blondinka to naj zabije raznim občinam, ki (še) nimajo prav nobenega posluha za druga živa bitja. društva pa že tako ali tako svetujejo in če je kaj takega, tudi prijavijo zadeve kot vsaka normalna fizična oseba.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      15.04.2023 ob 12:13 gost

      Ta koalicija in leva vlada se vse bolj ukvarja z vsem drugim samo z navadnim človekom ne! Živalski ljubljenčki, pravice migrantov in še marsikaj drugega ima prednost pred težavami navadnega človeka: kot je visoke cene elektrike, dvig cen prehrambenih artiklov, vse težja dostopnost do zdravstvenih storitev. Pa tako na veliko so obljubljali da bo navaden človek v ospredju, ki bi ga naj Janša zapostavljal! Zdajle pa si v ospredju marginalci, ki živijo na račun tega malega delovnega človeka in se samo derejo o svojih pravicah a nikoli o dolžnostih, kot je kaj ustvarit ne samo zahtevat, da morajo dobiti vse zastonj! A žal to je večina volila! Žal!

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.