https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ob 60-letnici ljutomerske gimnazije posadili potomko najstarejše trte

17.04.2023 ob 14:45  

Ob 60-letnici Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer so 12. aprila 2023 na zelenici ob zgradbi šole posadili potomko najstarejše trte na svetu, ki že več kot štiristo let raste ob reki Dravi na mariborskem Lentu. Potomko sta posadila ravnatelj Zvonko Kustec in predsednica dijaške skupnosti.


Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer je ponosna prejemnica potomke najstarejše trte na svetu. Mestna občina Maribor vsako leto izbere določeno število prejemnikov, ki predhodno zaprosijo za cepič trte. Ljutomer z okolico ima bogato tradicijo vinogradništva in vinske kulture. Tudi bivši in sedanji dijaki ter zaposleni rastejo iz te tradicije.

Potomko najstarejše trte sta posadila ravnatelj Zvonko Kustec in predsednica dijaške skupnosti Doroteja Bojnec, ob asistenci oskrbnika najstarejše trte Staneta Kocutarja, znanega radijskega novinarja. Za skrbnika trte je bil imenovan Franc Čuš.

Bogastvo vinogradniške tradicije v teh krajih se kaže tudi v bogati društveni tradiciji in dejstvu, da so njihovo šolo obiskovale kar štiri slovenske vinske kraljice in veliko število društvenih vinskih kraljic. Društvo Kelih, ki ga vodi Tjaša Kos, prav tako vinska kraljica Slovenije in bivša dijakinja ljutomerske gimnazije, je nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije.

Na prireditvi je bila poleg Tjaše Kos tudi bivša vinska kraljica Slovenije Tadeja Bratuša. Prisotne je nagovorila aktualna vinska kraljica Društva vinogradnikov in ljubiteljev vin Ljutomer ter prav tako bivša dijakinja tamkajšnje šole Sandra Kaučič, ki je bila letos okronana za Martino XXI.

Trti v bogato življenje so zapeli pevci združenih oktetov Arion in Ljutomerskega okteta. Poleg zaposlenih in dijakov so sajenju prisostvovali tudi predstavniki organizacij oz. lastniki potomk najstarejše trte, ki rastejo v okolici: v atriju Mestne hiše, na hipodromu, pred zidanico v Železnih Dverih in pred Miklošičevo domačijo.

Foto: GFML

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.04.2023 ob 15:38 Marko gost

      G. Kustec bi že lahko šel v penzijo, mislim da je čas.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.04.2023 ob 18:23 gost

      Vaupotič Miro--ti pa menda ja nisi hoda v gimnazijo !!!!?? no prisostvuješ pa že lehko !

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.