https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: V Vrtu spominov in tovarištva zasadili spominsko drevo in vrtnici

15.04.2023 ob 6:00  

Včeraj so v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih slovesno zasadili novo amorfo v spomin na talce v Gramozni jami in vrtnici, cvetni simbol Mestne občine Ljubljana. Zasaditve se je udeležila delegacija Mestne občine Ljubljana na čelu z županom Zoranom Jankovičem, predsednica ZB Ljubljana Julijana Žibert, nekdanji predsednik Milan Kučan, soboški župan Damjan Anželj in drugi.

Ustanovitelj Vrta spominov in tovarištva Vanek Šiftar je že pred desetletji ob pomoči prijateljev iz Ljubljane prinesel in v vrtu zasadil spominsko drevo navadno amorfo iz Gramozne jame pri Ljubljani, v spomin na žrtve fašističnega nasilja v Ljubljani.

Spominska amorfa je pred časom na žalost končala svoje življenje, zato so se v Ustanovi dr. Šiftarjeva fundacija odločili, da jo nadomestijo z novo, saj spomin na ustreljene talce v Gramozni jami mora ostati v spominskem mozaiku Vrta spominov in tovarištva, ki je botanični spomenik žrtvam trpljenja zaradi fašizma in nacizma ter opomin bodočim rodovom.

Hkrati z zasaditvijo amorfe pa so zasadili tudi cvetni simbol Ljubljane, vrtnici Rosa Ljubljana.

Z obema izbranima živima obogatitvama vrta so tako še dodatno utrdili povezanost Vrta spominov in tovarištva na Petanjcih in Poti spominov in tovarištva v Ljubljani. 

"Danes je lep dan, zato ker krepimo izjemno povezanost tega vrta z Ljubljano. Pred mnogimi leti je naš velik skupni prijatelj akademik Matjaž Kmecl dejal, to kar je Pot spominov in tovarištva v Ljubljani je Vrt spominov in tovarištva tukaj na Petanjcih oziroma v Prekmurju. To sta dela ene celote, kajti temeljita na istih vrednotah in imata enaka sporočila," je povedal predsednik uprave Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija Marjan Šiftar.

"Želeli smo dobiti vrtnico Ljubljane iz posebnega razloga, da bi jo lahko zasadili ob vrtnici Prešeren in Trubar, kjer jima bo sedaj ta cvetni simbol Ljubljane, mesta heroj, delala družbo," je še dodal.

Za kulturni program so poskrbeli pevski zbor Prekmurci in Marjetka Popovski.

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija