https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Danes praznujemo praznik dela

01.05.2023 ob 7:30  

Tako v Sloveniji kot v večini držav danes obeležujemo praznik dela. Pri nas smo ga začeli praznovati že na začetku 20. stoletja, kot državni praznik pa je bil uzakonjen leta 1948. S praznovanjem je v Sloveniji poleg jutranjih budnic, nošnjo nageljnov, prižiganja kresov na predvečer povezan še en običaj, postavljanje mlaja.


Danes praznujemo praznik dela, mednarodni praznik delavstva, ki ga 1. maja vsako leto praznujejo ljudje po celem svetu že od leta 1890. Ta dan obeležuje krvave demonstracije, ki so se dogajale v dneh okoli prvega maja, leta 1886 v Chicagu. Delavci so takrat zahtevali več delavskih pravic, med drugim uzakonjen 8-urni delovnik, vendar jih je pri tem ovirala policija. Demonstracije v spomin na te dogodke so prerasle v proslave, ki so postale oblika delavskega boja.

Danes praznik predstavlja največje praznovanje socialnih in gospodarskih dosežkov mednarodnega delavskega gibanja in opozarja predvsem na kratenje teh težko pridobljenih pravic.

Praznik delavcev je postal eden najpomembnejših praznikov po drugi svetovni vojni, kot državni praznik in dela prost dan je bil uzakonjen leta 1948, mnogo večjo težo kot danes pa je v Sloveniji imel v socialističnih časih. Takrat se je dan začel navsezgodaj zjutraj z budnicami delavske godbe, ki so jo imela vsa industrijska središča ali večji obrati, čez dan so se vrstili številni sprevodi in kulturne prireditve, ki so se navadno zaključile zvečer s kresom in veselico. Ljudje so imeli pripete rdeče nageljne, oblečeni pa so bili v najboljša oblačila.

Pomembno mesto pri praznovanju so imele rdeče zastave in mlaji. Velik del takratnega praznovanja smo prevzeli po Sovjetski zvezi, simbolika tega dne pa je bila v vseh vidikih povezana s solidarnostjo delavcev in bojem za pravice.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.05.2023 ob 9:41 X gost

      Skozi desetletja so ustvarili mit , da so sindikati , ki so imeli zaledje v socialističnih delavskih strankah , ideološko pa so se napajali pri Karlu Marxu (ironično je , da ta človek nikoli v življenju ni delal in je živel na račun družine Engels) . Če takrat ne bi bilo sindikatov , tako so nas učili in nas še vedno preprečujejo bi še danes delali 10 ali 12 ur vsak dan ,ves teden vse leto . Henry Ford je leta 1914 svobodno in brez sindikatov odločil za 8-urni delovni čas . Sindikati pri tej njegovi odločitvi niso imeli prav nič , so mu pa sledili drugi industrialci .Brez prisile , brez uzakonitve , brez socialistov in komunistov in njihovih sindikatov . Zato je 1. maj kot zmaga sindikatov za 8 urni delavnik , je najbolj fundamentalnih laži levičarjev , ki se je tako razširila , da danes velja za resnico . Ta zmaga nima popolnoma nič opraviti s sindikati .

      34 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.05.2023 ob 18:23 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐣𝐨𝐛𝐬𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐜𝐨𝐦

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.05.2023 ob 10:42 resnica gost

      Delo je za delavca in delavec mora biti plačan za dobro opravljeno delo,ogromno delavcev si ne zasluži plačila za delo,ker se norčujejo iz dela in izkoriščajo delodajalca naprimer da so dosti nabolniškem in mu nič ni ker ima zdravnika v žlahti ali se dobro poznata.Tudi ogromno delodajalcev je pa nepoštenih do delavca in njegovega plačila katerega si delavec z trdim delom zasluži.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.05.2023 ob 10:59 drugače gost

      Zgodovina glorificra sindikate , češ kako super so , saj bi bili brez njih danes delavci brez kakršnihkoli pravic in bi za pohlepne kapitaliste delali dlje .Vsa stavr je tudi tragokomična , ker je tako praznovanje karikatura , ob kateri se zdravorazumski človek lahko samo še nasmehne . Danes je drugače , saj zlobni in pohlepni kapitalisti pehajo ljudi v revščino .

      22 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.05.2023 ob 11:16 gost

      Jaz pa bi vprašal vlado ali bo tudi minister za socialo šmrkavec Luka praznoval 1. maj ?

      21 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.05.2023 ob 11:28 gost

      Porkaduš Golob si je pa res zaslužil dopust v Italiji , saj je delal kot zamorc , z laganjem , časovnicami , hinavščino , zavajanjem .Uf takšnega dobrega P.V še nismo imeli v zgodovini Slovenije . Vzornik pa mu je srbski opankar Zoki .

      22 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.05.2023 ob 12:58 123 gost

        Bolje srbski opankar kot šiptarska svinja, pa ne mi zamerit večina šiptarjev je poštenih,ne vem kje se je našel izrodek Janša

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.05.2023 ob 12:03 gost

      Lendavski VSIPANEC živel 1.maj z močno koreninskim delom na pisalnem stolu ali na čučkalici !!!!!!!!!!!!

      11 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      01.05.2023 ob 12:34 gost

      Delo je pravica vsakega človeka. Pred leti so to pravico vzeli ukradli delavcem v Pomurju. Mura, pomurka, panonija, kartonaža, papirnica, itd. Gdo njim je vrnil to pravico nihče ne občinski veljaki ne poslanci ne vlada nobena v 30 letih in od tega največ Janez Janša najmanj so pa za to naredili sindikati keri so največ pripomogli da so ti vodilni direktorji delavce oguljefali in jih na cesto postavili. Kajti vsi sindikati so vednoo za vse vedeli kar se dogaja v podjetjih in niso nikoli in res nikoli ukrepali raje so za podkupnino glasovali za propad fabrik. Od raspada Jugoslavije sindikati niso kar bi morali biti zastopati delavca in njegove pravice. Sindikati so organizacija za pobiranje "članarin od delavcev in jih zavajati pa se postavljati za vodilne. To smo videli pred kratkim pri Milani moreci kako se je sindikalna zastopnica postavila z njega in pograjalla išpekcijo kera pa tudi roko na srce ni sposobna narediti nič konkretnega. Samo kar počnejo je pihanje megle.

      15 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      01.05.2023 ob 13:26 gost

      To je čista resnica sindikat je sam sebi namen. Edino da jih delavci plačujejo vsak mesec okrog 20 evrov to nanese okrog 240 na leto. In kaj dobi delavec od tega,,,, figo,,, todi za njega se sindikat nebo postavil ko pride do nesoglasij med delavcem in delodajalcem. Takrat se sindikat potegne vstran ker niso kao pristojni zato. In se delavec mora sam znajti kako ve in zna.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      01.05.2023 ob 13:35 gost

      3. maj ob 15 uri protest upokojencev !! Srčno vabljeni !

      12 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      01.05.2023 ob 14:42 gost

      Pernati bo le za spanje šuknil 6 jurjev , če pride v sredo nazaj , ČE,,,,,,,,,Le kako naj takšna oseba razume , kako je mecec preživeti le z 600 ali manj eur . In klobasal nekaj o tem , da je tu zato , da bo vsak nekaj od tega imel !!!!!!

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      01.05.2023 ob 15:10 Pohorčan gost

      Pernati holobar in kujska tina! Potle pa še pire musaka! Pa še jajoš, banda!

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      01.05.2023 ob 16:13 Karel K. gost

      Sindikati v titoizmu so bili podaljšana roka partije in so bili le tone peska v oči takratnemu delavskemu razredu. Bili so namenjeni temu, kot so to danes, da kurijo kresove, delili so par hrenovk in včasih poleg kakšno pivo ali kokto, poneumljali so delavski razred z govori, da je titoizem najbolj pošten politični sistem na svetu, vse ostalo je gnili divlji kapitalizem. Ko pa si prišel v ta gnili kapitalizem, pa si videl, da so tam bili delavci spoštovani in tam si videl pravo lice in pomen sindikatov katerih so se bali delodajalci in politika, saj če sonapovedali stavko, je bilo joj, jim je trpela banka, politikom pa ugled. Gnili politični sistem je bil takratni Titov politični sistem, kateri je na tako plehki način izkoriščeval delavski razred in ga zlorabljal za svoje koruptivne in lopovske orgije, ko so temu delavskemu razredu krali njegov zaslužek, da so lahko nahranili sebe kot lenuharje in svoje privilegirance lenuhe v državi. In tudi danes je sindikalizem podaljšana roka sedaj veljavnega titoističnega političnega sistema v državi, delajo v korist te podaljšane v samostojno slovenijo Titove partije. Da je to res, je pokazala tista sindikalistka v primeru Möreca v Gornjih Petrovcih in sindikalista v Murski Soboti ob priliki postavljanja mlaja, katera sta se hudovala, da inüpekcije gredo nad njega, saj on ni dejansko niö kriv sam niö ne more narediti, da bi plaöal delavke v tej tovarni. Kje pa so ti sindikati napravili kaküen koristen ütrajk v samosotjni Sloveniji, le lepotilni nastop je bil to. Marksa pa morate analizirati in potem reöti, kdo ali kaj je bil, ni pa bil komunistz ampak je bil ekonomist, ni #ivel na pleöih Engelsa, ampak je tako #ivel po sili prilike.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      01.05.2023 ob 16:16 Karel K. gost

      Nemški socialni filozof Frank Fischbach je moral priti v Ljubljano in je slovenskim družboslovcem, ekonomistom, politologom, obramboslovcem in filozofom moral povedati, da Marx ni bil komunist. Seveda ni bil, saj je on že takrat, ko je ustvarjal, le to hotel, da bodo dobrine bolj pravično porazdeljene. Torej je Marx svoje delo naslanjal na ekonomsko področje, ne pa na področje politike. Slovenski filozofi, politiki obeh barv, ekonomisti pa le flancajo tja v en da, da je on oče komunizma. Morda je ravno to vzrok, da »cvetober« slovenske filozofije, na temelju prepričanja slovenske titoistične srenje, Slavoj Žižek, mnogokje po svetu obstane pred zaprtimi vrati, saj marsikdo po svetu noče poslušati njegovega nenehnega lajnanja o socializmu in komunizmu v okviru titoistične logike in Marxa kot komunista.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      01.05.2023 ob 16:17 Karel K. gost

      V ta namen so Marxovo ekonomsko teorijo na ta način, da so jo pripisovali kot temelj Titovega, Stalinovega, Castro, Mao komunizma, omadeževali. V namen diskreditacije Marksovega ekonomskega dela so mu povrhu še pripisali politični pomen, ko so ga označili za utemeljitelja komunizma v obliki kot so ga prakticirali v praksi pri obvladovanju oblasti z nasiljem, zločini, dovolitvi le enoumskega razmišljanja, Tito, Mao, Stalin, Castro. Tako sta tudi Marx in komunizem bila s strani divje kapitalistične srenje, zlorabljena ko so ga neupravičeno kriminalizirali v tej smeri, da vodi človeški rod v pogubo. Nihče ne more trditi, da bi dejanski komunizem zares uničil svet ali bi prispeval k bolj pravično urejenemu svetu, ko bi vsi ljudje živeli v dokaj enakih razmerah glede na sadove svojega dela in ustvarjenih dobrin, saj v praksi ni bil nikoli izpeljan kot politični in ekonomski sistem. Ta pohlep tega divjega kapitalizma, da je vse drugo, politično in ekonomsko razmišljanje od njihovega, tudi komunizem kateri je kot takšen obstajal le teoretično, pogubno za obstoj človeštva, je temelj sedanje norosti, ko ima nekaj odstotkov zemljanov v svoji lasti skoraj 90 odstotkov vsesvetovnega premoženja v svojih rokah. Morda je Marx, ko je ustvarjal svoj ekonomki sistem, že takrat slutil ali celo vedel, da pohlepnost katera se je pojavila in razmahnila takrat, ko je on ustvarjal, pripelje do današnje ekonomske in politične katastrofe za človeštvo.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      01.05.2023 ob 16:31 gost

      Kaj pa če nebi imeli sindikalistov,bi nas kapitalisti še bolj ožemali?! Več nič ne razumem,nekdo se še mora zavzemati za delavske pravice.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.05.2023 ob 17:08 gost

        Gost ob 16:31 sam delavec se mora boriti za pravice ! Sindikaliste pa nadzirat , ker najprej gledajo za svoj žep .... če bi pa bili sindikalisti brez državnega proračuna in če bi živeli samo od članarin ,,,, bi se pa prekleto močno borili za delavca .

        14 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.05.2023 ob 18:06 Karel K. gost

        Tako je, delavce tudi danes poneumljajo, plačuje pa jih poolitični sistem v rokah katerega je danes v Sloveniji kapital. V Sloveniji teh 30 let ni bilo kapitalizma, zato ne poslušajte Meseca in tistega njegovega Maljeviča, kateri govori in goni negativno propagando o kapitalizmu, mi imajo lopovski ekonomski sistem kjer ti privilegirani socialistični kapitalisti kateri so na kopanjah države polnijo svoje žepe. Kaznujejo čle tiste resne podjetnike, kateri poizkušajo delati kot zahodni kapitalisti, najbolj pa izkoriščajo delavcve ti privilegirani s strani politične elite takoimenovani podjetniki. To niso podjetniki, saj niso odvisni od zaslužka, če tega ni potem jim politična elita katera se predstavlja kot država izgubo poravna in s pomočjo medijev to lopovstvo razširi, da je to bilo v korist delavcev, da ti niso ostali brez dela. Torej to v Sloveniji ni kapitalizem ampak neko sprpucalo titoisitčnega kapitalizma kot je to bilo pred letom 1990

        7 3 Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      01.05.2023 ob 17:12 gost

      Kakšno izobrazbo pa potrebuješ in kako lahko v podjetju postaneš sindikalist,ki se bori za delavske pravice?? Hvala vam za odgovor.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      01.05.2023 ob 19:57 gost gost

      Karčiji je že pa dugi čas. E,vej si pa nekše delo najdi, makar bi šol na kresovanje. Nekda si z veseljen odo, zdaj pa pisariš svoje blodne halucinacije. Naj te že ednouk janiuš grozni v nekšo svojo službo zeme, takše on nuca.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.05.2023 ob 7:16 Karel K. gost

        Koliko jaz poznam tega človeka, ta nikoli ni hodil po kresovanjih. Si pa ti zelo zverziran populist in manipulator na plačilni listi čebinarjev saj hočeš dejanske probleme te države in lažnive trditve tvojih političnih vzornikov po njihovem nareku skriti, ko omalovažuješ moje resnične zapise. Najdi si neko delo, če sploh veš kaj drugega delati kot sloneti na državnih jaslih in na ta način živeti. Zagotovo bi bil dober sindikalist, saj za to ni treba biti brihten človek v državi, sindikalisti so takšni kot to opisuje spodnji gost, hinavci in hujskači in vse te lastnosti ti imaš.

        5 1 Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      01.05.2023 ob 19:59 gost

      Ne rabiš izobrazbe samo moraš biti hinavski in delavca hoskati proti delodajalcu delodajalca pa proti delavcu. Pri vsem tem pa največ zasluži prav sindikalist keri dobi od delavca članarino od delodajalca pa podkupnino ko dvigne roko proti delavcu.kajti vsi sindikalni zastopniki se samo borijo za svoje provizije in nagrade jih pa boli,,,, kurac,,, za delavce. Marsikeri podjetje bi ostalo če bi sindikat opravljal svoje delo se pravi ščitil delavca in njegove pravice. Ampak tega sindikat ni naredil in je vsako drugo podjetje vzel hudič. Ljudje pa na cesto in se zdaj životarijo marsikje braz služb. Novodobna prosta delovna mesta pa zasedajo iz 43 tujih držav sveta. Seveda ker se za delodajalca splača tujca bolj zaposliti kot Slovenca.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      02.05.2023 ob 7:37 Lendavčan gost

      Pička materina pa kres, pa holobar, ko je meni vrag vzel moje sadno drevje!!!! Jebo sunac japansko!!! Pa granatne - handgranatne jabuke, pa še marsikaj. Holobar - špagetar pa ga tam namaka. Pa jajoš tudi!!!!

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.05.2023 ob 7:39 Lendavčan gost

        Mogoče mi bo Orban Bacsi pomagal ali pa Lendavski Jančika???? Jutri ga pojdem prositi.

        1 2 Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      02.05.2023 ob 7:37 Lendavčan gost

      Pička materina pa kres, pa holobar, ko je meni vrag vzel moje sadno drevje!!!! Jebo sunac japansko!!! Pa granatne - handgranatne jabuke, pa še marsikaj. Holobar - špagetar pa ga tam namaka. Pa jajoš tudi!!!!

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.05.2023 ob 8:07 realnost gost

        Tebi se redno trga iz dneva v dan . Poišči si pomoč pa tega ne kaži na portalu !!! Lendavčan

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      02.05.2023 ob 11:25 resnica gost

      Človek je največje zlo na tem svetu,in ni pametnega človeka na tem svetu, pameten je samo bog.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.