https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Prvi posredovalci lahko rešijo življenje

22.04.2023 ob 11:00  

Prvi posredovalec je vključen v mrežo nujne medicinske pomoči, saj z usposabljanjem pridobi znanje za posredovanje pri življenjsko ogroženih bolnikih pred prihodom ekipe službe NMP z reševalnim vozilom na kraj dogodka. V Zdravstvenem domu Murska Sobota bodo organizirali prvo izobraževanje in preverjanje znanja za vse, ki bi želeli postati prvi posredovalci.


Prvi posredovalec praviloma nima zdravstvene izobrazbe in se odzove na poziv dispečerske službe zdravstva ter pride na kraj dogodka z namenom izvajanja ukrepov za ohranitev življenja. Prvi posredovalci lahko pri srčnem zastoju odraslih in otrok oživljajo z uporabo AED, prav tako pa lahko posredujejo še pri hudih krvavitvah in tujkih v dihalih, obvladajo pa še pomoč pri možganski kapi in bolečini v prsnem košu.

Ko pokličete na 112, dispečer ali dežurni zdravnik oceni, ali gre za stanje, pri katerem bi lahko pomagali tudi prvi posredovalci, ti pa zatem dobijo poziv. Hkrati s prvimi posredovalci se proti kraju posredovanja oziroma nesreče usmeri tudi reševalno vozilo z ekipo.

O pozitivnih izkušnjah s prvimi posredovalci govorijo tudi mnoge raziskave iz tujine. Stockholmski podatki kažejo, da je srčni zastoj, ki se je zgodil izven bolnišnice, preživelo kar 70 odstotkov bolnikov, ki so jim najprej pomagali prvi posredovalci. Švicarski prvi posredovalci so na kraju nesreče pred reševalnimi vozili nujne medicinske pomoči v kar 84 odstotkov primerov, na Nizozemskem reševalce prehitijo za kar dve minuti in pol.

Z opravljenim izobraževanjem bo vsak posameznik, ki bo uspešno opravil praktično in teoretično preverjanje znanja, vpisan v register prvih posredovalcev. Licenca, ki si jo bo sodelujoči pridobil velja eno leto in jo bo potrebno vsako leto, z obnovitvenim tečajem ponovno potrditi.

Izobraževanje in preverjanje znanja bo potekalo v Zdravstvenem domu Murska Sobota v okviru 10 ur v dveh terminih, in sicer 19. maja 2023 (od 15. ure do 20. ure) in 20. maja 2023 (od 8. ure do 13. ure).

Foto: arhiv Pomurec.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.04.2023 ob 11:33 kilonja gost

      Prvi posredovalci lahko rešijo življenje...pod to vlado je možno tudi drugače, lahko da te živega prepoznajo za mrtvega, ali pa se moreš ponoči sam voziti na urgenco, do bridke smrti. Ogroženi predvsem tisti iz Savinjske in šaleške doline .

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.