https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Mladi rabljenim oblačilom vdihnili novo življenje

21.04.2023 ob 14:00  

Podjetje Saubermacher - Komunala Murska Sobota je razpisala sedaj že tradicionalni natečaj "Odpadno je uporabno", v katerem so mlade povabili k ustvarjanju izdelkov iz rabljenih oblačil. Mladi iz 20 vzgojno-izobraževalnih zavodov so s svojimi mentorji ustvarili 29 unikatnih izdelkov, ki so jih postavili na ogled v Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota. Razstavo si lahko ogledate vse do 10. maja. 

Natečaj podjetja Saubermacher - Komunala Murska Sobota "Odpadno je uporabno" je sedaj že tradicionalni način osveščanja mladih in je bil pod tem imenom letos izveden že desetič, njegov namen pa v vseh teh letih ostaja enak in to je spodbuditi mlade k ponovni uporabi izdelkov, ki jih ne uporabljamo več in jim vdihniti novo življenje, hkrati pa prispevati v mozaik ohranjanja naravnih virov. 

Tokrat so mlade povabili k ustvarjanju izdelkov iz rabljenih oblačil, obutve in modnih dodatkov. Ti so rabljena oblačila uporabili v neki novi obliki ali za drug namen. V tem šolskem letu je tako na natečaju sodelovalo 20 vzgojno-izobraževalnih zavodov, v katerih je iz rabljenih oblačil, obutve in modnih dodatkov nastalo 29 unikatnih izdelkov, ki bodo na razstavi v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota vse do 10. maja. 

Nagrajenci natečaja

Izdelke je štiričlanska komisija ocenjevala po štirih vidikih: izvirnost, uporabnost, stopnja ponovne uporabe in vizualni izgled. V kategoriji vrtec je zmagal izdelek ležišče za male živali, ki so ga ustvarili otroci Vrtca Murska Sobota, enota Ringa Raja. V kategoriji OŠ I. triada si je največ točk prislužil izdelek učencev OŠ Kobilje mačji počivalnik. V naslednji kategoriji OŠ II. triada je komisijo najbolj prevzela obešanka luč, ki so jo izdelali prav tako učenci OŠ Kobilje. V zadnji kategoriji osnovnih šol III. triada pa je zmagala preproga, delo učencev DOŠ Dobrovnik. V kategoriji srednja šola je največ točk zbral izdelek multivrečka "Gina", ki so jo izdelali dijaki dijaškega doma Biotehniške šole Rakičan.

Zmagovalcem v posameznih kategorijah sta v avli Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota priznanja in nagrade podelila direktor podjetja Drago Dervarič in zaposlena v podjetju Jasmina Škaper.

"Dejavnost gospodarnega ravnanja z odpadki v pomurski regiji opravljamo že več kot 30 let in toliko časa se že trudimo z različnimi aktivnostmi, sestavni del teh aktivnosti in zelo pomembni člen pa je delo z mladimi. Naš razpis je eno od teh ključnih aktivnosti, s katerim želimo med mlade ponesti informacije gospodarnega ravnanja z odpadki, kako je potrebno pravilno z odpadki ravnati, zakaj je potrebno ločevati in katere koristi nam to prinaša," je ob dogodku povedal Drago Dervarič.

"Želimo promovirati hierarhijo ravnanja z odpadki, kjer je na prvem mestu preprečevanje nastajanja odpadkov. Če mi informiramo naše uporabnike oziroma povzročitelje odpadkov, kako lahko preprečimo nastanek odpadkov, smo dosegli prvo zmago. Če neki odpadek nastane, poskušamo informirati ljudi o tem, kako lahko ponovno nekaj uporabijo, in tako potem naprej do zadnje najmanj zaželene rešitve odlaganje odpadkov. Skozi vse te aktivnosti želimo, da se mladi naučijo kako lahko pa nekaj kar nekomu več ne služi za njegov namen še vedno s pridom uporabimo in izdelamo neki koristen izdelek za nekoga drugega," je še dodal. 

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija