https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Aleksander Bassin v Murski Soboti predstavil svojo avtobiografijo

21.04.2023 ob 18:00  

V Galeriji Murska Sobota je v četrtek, 20. aprila, potekala predstavitev avtobiografije Aleksandra Bassina "Obris mojega časa." Pogovor z avtorjem je vodila Tadeja Petrovčič Jerina.

Pravnik, umetnostni kritik, publicist in kustos

Avtobiografija slovenskega likovnega kritika je pogled avtorja na čas, v katerem je živel. Bassini je diplomiral na ljubljanski Pravni fakulteti, študiral je tudi umetnostno zgodovino. Med drugim je bil zaposlen kot tajnik na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, bil je tudi direktor Ljubljanskega regionalnega zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine in ravnatelj Mestne galerije v Ljubljani. Je eden izmed vodilnih slovenskih umetnostnih kritikov in publicistov druge polovice 20. in začetka 21. stoletja, ima pa tudi licenco za sodnega cenilca in izvedenca likovne umetnosti.

Z umetnostjo je povezan tudi preko soproge, kiparke Mojce Smerduh.  

Knjiga je slikovno opremljena. V posameznih poglavjih bralec opazi upodobitve kipov od njegove soproge in Tobiasa Putriha. Knjiga tako ne prinaša samo obrisa časa, ampak slikarsko predstavi obdobja odraščanja, v posebnem poglavju pa so predstavljena tudi izbrana pomembna dogajanja v Murski Soboti.

"Razstavni paviljon arhitekta Franca Novaka v Murski Soboti je bil nosilec mednarodne razstave Pannonia," izpostavi Bassin in v nadaljevanju doda postavitev kipov malih dimenzij v Murski Soboti, ter izredno zanimanje za Jugoslovanski bienale male plastike, pomembne razstavne manifestacije, za katero je bil pobudnik in eden od ustanoviteljev.

Njegov ded, znameniti kulturni mecen dr. Fran Windischer, mu je že v zgodnjih letih odprl pot v svet velikih duhov slovenstva, med katerimi sta bila Plečnik in Jakopič.

Dogodek sta soorganizirala Galerija Murska Sobota in Slovenska matica. Dogodek je bil del projekta literarnih prireditev, ki jih sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

      • gost
        21.04.2023 ob 22:49 julia gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit------------------>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐉𝐨𝐛𝐬𝐑𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    1. gost
      21.04.2023 ob 18:24 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Kritik je tisti,ki nikoli ni uspel in je zavisten.Amen.

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.04.2023 ob 19:29 Pavel gost

      V Jugoslaviji je bila kultura veliko bolj spoštovana. Za umetnike so skrbela podjetja, kupovala so njihova dela, podjetja so imela svoje zbirke, organizirale so se pomembne mednarodne razstave, pisale so se kritike, ljudje so množično obiskovali razstave,.... Vsekakor ni bilo vse idealno, je pa bilo veliko več kulture, kot danes! V dekadentni, hremenistični družbi, pa se kulturo zavestno uničuje. Manj ko je kulture, lažje je manipulirati z ljudmi. Na mesto kulture smo sprejeli tekmovalno miselnost, vsak za sebe in vsak proti drugemu. Deli in vladaj! Na koncu se bomo med sabo požrli oziroma uničili. In to je cilj trans humanih voditeljev. Vse to počno pred našimi očmi, mi pa se sprenevedamo. Kako to, da nobeden ne pomisli na posledice! Čudi me, da se spoštovani kritik ne oglasi oziroma napiše kritiko. Spoštljivo je, da se ovrednoti delo iz preteklosti, vendar je potrebno nekaj naredi tudi za prihodnost. Ljudje smo socialna bitja, odvisni eden od drugega. Ni napredka, ni evolucije, če drug drugega ne spoštujemo, smo pravični do sebe in drugih, sprejemamo odgovornost za svoja dejanja,.... Bog nam pomagaj!

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.04.2023 ob 19:35 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      In kdo je ta kulturnež,povej . ... ?Slini se na našij pejnezaj .

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.04.2023 ob 19:35 gost gost

      Bravo Pavel, zadel si glavico na žebljico. Resno mislim. Zelo dober komentar.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.04.2023 ob 4:20 lepec gost

      Kaj je to za enega Baska???? Nekoč je bil Bassin košarkaš tale pa je brezveznjakovič, nakladač in sedaj prišel Prekmurcem prodajat knjigo.Strinjam se z nadvojvodo.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.04.2023 ob 4:31 lepec gost

        Kdo, kaj je dosegel tale človeček, da bi naj nas zanimala njegova avtobiografija? NIČ........

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      22.04.2023 ob 4:41 Pohorčan gost

      Ku j voham vonj po cipresah......!!!!!

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      22.04.2023 ob 9:15 gost

      Lepec za tvojo noro tintaro 4:20

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      22.04.2023 ob 9:17 gost

      4:41 je že čas ,da jih odvohaš

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      22.04.2023 ob 11:21 lepec gost

      Ti pa zagotovo vohaš svoj drek in skisane kurjmožgane...hahhahaha, šizofrenija je huda zadeva!!!!!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.