https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V Lendavi odprli razstavo Andy Warhol ...

Galerija - Muzej Lendava, 22.04.2023 ob 6:00  

Galerija – Muzej Lendava je pripravila razstavo z naslovom Andy Warhol … Iz zbirke Muzeja moderne umetnosti Andyja Warhola iz Medzilaborc. Z razstavo, ki so jo odprli v petek, 21. aprila 2023, se v lendavski grad vračajo velikani svetovne likovne umetnosti.

Goste sta uvodoma nagovorila direktor Galerije – Muzeja Lendava Dubravko Baumgartner in župan Občine Lendava Janez Magyar. Strokovno predstavitev razstave je podal mag. Martin Cubjak, direktor Muzeja moderne umetnosti Andyja Warhola iz Medzilaborc. Razstavo sta odprla Jamie L. Harpootlian, veleposlanica Združenih držav Amerike v Republiki Sloveniji in Peter Zelenak, veleposlanik Slovaške republike v Republiki Sloveniji.

Ameriški slikar, filmski ustvarjalec, ilustrator in pisatelj Andy Warhol (1928–1987) je eden najpomembnejših ustvarjalcev v povojni Ameriki, ki je s svojimi deli zaslovel po vsem svetu. Bil je eden izmed utemeljiteljev umetnostnega gibanja popart in velja za njegovega najbolj eminentnega predstavnika. V svojih delih je izražal vrednote kapitalistične družbe, kot so potrošništvo, denar, blišč, slava, prestiž.

Andy Warhol se je rodil v Pittsburghu v ZDA kot Andrej Varchola. Starša, Julija in Andrej Varchola, sta bila slovaška Rusina. Mama se je rodila v bližini mesta Medzilaborce, kjer je danes Muzej moderne umetnosti Andyja Warhola. Gostujoča razstava iz omenjenega muzeja v lendavskem gradu prikazuje Warholov bogat ustvarjalni opus. Obiskovalcem ponuja znana umetnikova dela, kot so Marilyn Monroe, Cvetlice, Mao Cetung in Električni stol, ki so v Andyjevi interpretaciji postala svetovno uveljavljene ikone poparta.Izjemnost predstavitve v Lendavi je tudi to, da so ob Warholovih umetniških stvaritvah na ogled njegovi osebni predmeti.

Z razstavo Andyja Warhola na lendavskem gradu nadaljujejo s ciklom razstav Velikani svetovne likovne umetnosti, ki so v preteklih letih nemalokrat odmevale v mednarodni strokovni in splošni javnosti: razstava Victorja Vasarelyja, Oskarja Kokoschke, Francoise Gilot, Alfonsa Muche, japonskih mojstrov erotičnih lesorezov Shunga, keramike znamenite madžarske manufakture Zsolnay, Rembrandta, Francisca de Goye in razstava najslavnejšega likovnega umetnika 20. stoletja Pabla Picassa.

V Galeriji – Muzeju Lendava bodo razstavo Andyja Warhola gostili do 31. julija 2023.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.04.2023 ob 9:23 gost

      Alo srbin ti poznaš Mojco Šašek ? Samo vprašam !

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.04.2023 ob 11:53 trdi gost

      Pridejo tudi, Miroslav Čopić, Mirjana Barvica, Feri Kulica, Marko Papir, Franci Oglje, Marjana Vodenka, Atilla Tempera, Marika Akril ;) . Drugače pa čestitke za razstavo .

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.04.2023 ob 12:49 LUX gost

      Bravo Lendava, bravo lendavski muzej, vsaka čast občini in županu Janezu Magyaru, da je to financiral. V Lendavi pravijo, da ministrstvo za kulturo za razstavo ni dalo niti enega evra. Če je to res, potem je to res SRAMOTA.

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.04.2023 ob 14:57 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Evo,občestvo ,torej mi,nima pojma o teh velikanih in reprodukcijah njihovih del,originale v Lendva ne boste videli.Je pa dobro tisto,Janez nima pojma o čem je blebetal,Dubravku se nekaj sanja,je pa kar ta umetnik in diretore priseben pri dvigovanju svoje plače,ki mu jo mi delavci dajemo za en velik nič .Amen ..pa tak naprej.......P.s.župan naj zgradi kakšno javno stranišče v Lendavi,bo ga lahko sral še naprej .Zdaj pa res Amen,trava raste.

      12 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.04.2023 ob 16:04 gost

        Se ti vidi ,da si srb , da pišeš takšne komentarje ..... saj nima ne repa ne glave..... bože pomože....Kakšni izmečki !!! 14:57

        7 1 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.04.2023 ob 16:00 170 gost

      Lendava je ponovno, že dvatisočtriindvajsetič prehitela Soboto s 170 na vöro. Sia Sobota, ote v Lendavo Warhola gledat. Že pa...

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      23.04.2023 ob 8:22 Pavel gost

      Ne čudi me, da so častilci, OBOŽEVALCI pop kulture (veliko zabave, razvrata, opiatov, resničnostnih šovov,...) povlekli tega avtorja iz preteklosti. Pop kulturna umetnost se zelo sklada z ideologijo trans humane vladajoče elite. Trans humana ideologija propagira novo definicijo o spolnosti in družini ( homoseksualne zveze, umetne oploditve, posvojitve otrok istospolnih zvez, operativna sprememba spola,...), naravno inteligenco poskuša nadomesti z umetno inteligenco, prizadeva si pa tudi za popoln nadzor nad ljudmi oziroma jih hoče zasužnjiti. Worhol je postal s svojimi deli ikona homoseksualcev. Njegova dela pa častijo kot fetiš (predmet, ki ima nadnaravno moč in se časti po božje; za posameznika ali skupino nedotakljiva, slepo oboževana, priznana stvar; del telesa, oblačila druge osebe ali predmet, ki pri posamezniku vzbuja spolno poželenje). Zakaj kritiki javnosti prekrivajo dejstva in se obnašajo kot transvestiti, ki ne vedo kaj bi radi bili. Enkrat se preoblečejo v moškega drugič v žensko. Bog nam pomaga!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.