https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ste občudovali izjemen severni sij?

24.04.2023 ob 11:00  

Preteklo noč smo lahko tudi v Sloveniji občudovali izjemen severni sij oz. auroro.

"Severni sij povzroči Sončev veter. Morje nabitih delcev potuje od Sonca proti Zemlji s hitrostjo nekaj sto kilometrov na sekundo. Ker Zemljo obdaja nekakšen magnetni plašč, ki ščiti naše ozračje in življenje pred škodljivimi hitrimi delci iz vesolja, se ti delci zabijajo v ta plašč in povzročijo, da na nočnem nebu zažarijo različne barve - od bele, rumenozelene, rdeče, zelene, oranžne, modre do vijolične barve.

Takšnih geomagnetnih viharjev je približno 100 na sončev cikel, torej 100 na 11 let. To bi približno pomenilo 1 vihar na 2 meseca.

Ponoči je bil severni sij viden v dveh valovih. Prvi je bil rumeno zelenkast, videli so se tudi svetlo rdeči deli kot nežni oblaki. Drugi val, ki je bil šibkejši, je bil vijolične barve in nizko nad obzorjem. Slednji so bolj običajni za naše kraje,"  so zapisali pri Arso. 

Letos je bil iz Slovenije polarni sij viden drugič. 

 

Severni sij je bil viden tudi nad Stonehengeom v Združenem kraljestvu. 

 

* Foto: Amadej Bernard - Meteoinfo Slovenija

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.