https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Tek na rolkah – kako začeti?

28.04.2023 ob 8:00  

Tekaške rolke kot vadbeno sredstvo pogosteje uporabljajo športniki, ki tekmujejo v teku na smučeh. Vse bolj pa je tek na rolkah priljubljen tudi med rekreativci. Poglejmo si, kako začeti z njim.

 

Tek na rolkah je letna različica teka na smučeh, za katero potrebujete podobno opremo in tudi tehnika gibanje je zelo podobna.

Če ste v tem že izkušeni, potem s tekom na rolkah ne boste imeli težav. Če pa ste v tem popolni začetnik, vam bo prišlo prav nekaj nasvetov, kako z njim najbolje začeti.

Tek na rolkah – aerobna aktivnost, s katero krepite celo telo

Tek na rolkah je v svoji biomehaniki gibanja zelo podoben teku na smučeh. Torej gre za aerobno aktivnost, ki ima tudi zelo podobne blagodejne učinke na naše telo.

Pri aktivnosti aktiviramo več kot 90 % vseh mišic našega telesa, zato je odlična vadba za celo telo. Z njo krepimo mišice nog, rok, zgornjega dela telesa, zadnjice in jedra.

Tek na rolkah poskrbi, da v eni uri izgubimo med 900 in 1000 kalorij, kar je odvisno od intenzivnosti in trajanja napora. Poleg skeletnih mišic pa krepimo tudi srčno žilni sistem in z redno vadbo izboljšamo delovanje srca.

Za vse tiste, ki imate težave s sklepi, je tek na rolkah odlična alternativa. Gre za aktivnost, ki blagodejno vpliva tudi na sklepe, zato lahko v njej vztrajate tudi po več ur brez bolečin.

Katero opremo potrebujete za tek na rolkah in kako se nanj najbolje pripraviti?

Glede na to, da je tek na rolkah zelo podoben smučarskemu teku, je tudi oprema zelo podobna.

Potrebujete tekaške rolke in pripadajoče vezi, v katere vpnete smučarsko tekaške čevlje. In ko k temu dodate še smučarske palice, ste že pripravljeni na to sproščujočo aktivnost.

Tekaške rolke se razlikujejo glede na tehniko teka. Torej poznamo rolke za klasično tehniko teka in drsalno tehniko teka:

  • Za rolke, ki so namenjene klasični tehniki, je značilno:

- njihova dolžina je 70 – 80 cm in širina 40 mm;

- imajo širša kolesa;

-  sprednje kolo ima zaporo, zaradi katere se vrtijo samo v smeri naprej.

  • Za rolke, ki so namenjene drsalni tehniki, je značilno:

- njihova dolžina je 53 – 70 cm;

- imajo ožja kolesa, ki imajo obseg 80 – 100 mm.

V spletni ponudbi trgovine Vita Proshop so vam na voljo kakovostne tekaške rolke blagovne znamke Fischer.

Izbirate lahko med tekaškimi rolkami, ki so izdelane iz aluminija in karbona ter so namenjen drsalni tehniki teka. Prepričani smo, da bodo vsi izbrani modeli navdušili vse različno zahtevne rekreativne tekače.

Za tek na rolkah pa boste potrebovali le še palice, ki so prav tako enake tistim, ki se uporabljajo za tek na smučeh, le da naj bo njihova konica v tem primeru iz karbida. Obujete pa lahko zimske smučarske čevlje za tek na smučeh ali izbirate med različnimi letnimi modeli.

Na koncu pa ne pozabite tudi na ustrezno zaščito kot so rokavice, čelada, očala in ščitniki za kolena ter komolce.

Kako začeti s tekom na rolkah?

Največja težava pri teku na rolkah običajno nastane takrat, ko je potrebno izbrati ustrezen teren. Tek na rolkah je namreč dovoljen le na tekaških progah, ki pa jih je pri nas zelo malo.

Če ste začetnik, potem vam vsekakor priporočamo, da začnete na ravnem terenu, kjer ni prometa, zahtevnih ovinkov in klancev navzgor ali navzdol. Najbolje, da za to izberete prazno parkirišče ali drugo neprometno asfaltno površino 

Tehnika teka na rolkah je popolnoma enaka kot je tehnika teka na smučeh, zato se boste tudi osnov tehnike teka najbolje naučili pri učiteljih ali trenerjih smučarskega teka.

Če ste pri teku na smučeh že izkušeni ali obvladate rolanje, potem smo prepričani, da z osvajanjem tehnike ne boste imeli težav. Če pa ste v tem začetnik, potem vam priporočamo, da začnete postopoma.

Osnova tehnike teka na smučeh je drsalni korak. Če ga ne znate, se njegovih osnov naučite kar na rolerjih. In ko osvojite dovolj spretnosti in ravnotežja, šele nato sledijo različne aktivnosti na tekaških rolkah. Rolke nimajo zavor, zato je pomembno, da se spustov lotevate še posebej previdno.

Upamo, da smo vam odgovorili na najpomembnejša vprašanja o teku na rolkah in vas morda navdušili, da ga celo preizkusite. Zagotovo vam ne bo žal!

* Oglasni prispevek

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.