https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Rekruti so se tradicionalno zbrali v Beltincih

Beltinci, 05.05.2023 ob 11:30  

Na grajskem dvorišču beltinskega gradu se je danes odvila že 17. tradicionalna rekrutacija, ki so se je udeležili mladi, letniki rojstva 2005. Na tradicionalni seznanitvi z vojaško dolžnostjo je mlade nagovoril tudi minister za obrambo Marjan Šarec. 


88 vojaških obveznikov iz petih občin

»Seznanitev z vojaško dolžnostjo, kot tukaj pravimo rekrutacija, se je začela leta 2004, ko je bilo ukinjeno obvezno služenje vojaškega roka. Takrat so mladi dali pobudo, da bi ohranili tradicijo in potem jim je takratna uprava za obrambo Murska Sobota prišla na proti, da so organizirali ta dogodek. Letos je to že 17. tradicionalna rekrutacija,« pove Branko Mohorič iz Uprave za obrambo Maribor in doda, da so povabili 88 vojaških obveznikov iz občin Beltinci, Črenšovci, Odranci, Turnišče in Velika Polana, ki se bodo seznanili z možnostjo vključevanja v Slovensko vojsko. 

Prireditev se je uradno začela z dvigom zastave in slovensko himno. Sledil je nagovor Marka Viraga, župana Občine Beltinci, in pa slavnostni govor ministra za obrambo Marjana Šarca.

Beltinski župan Marko Virag je izpostavil, da je pomembno ohraniti tradicijo in "vrednote, ki so nam jih privzgojili naši predniki, starši, kajti obujanje dediščine je pomemben pokazatelj domoljubja."

"Danes imamo samostojno Republiko Slovenijo in ob ustanovitvi naše države smo se odločili, da bomo imeli svojo, slovensko vojsko, ki bo razvijala domoljubje, prijateljstvo, skrb za sočloveka, predvsem pa bo skrbela za mir. Kajti prava vojska si vedno prizadeva za mir," je dejal minister za obrambo Marjan Šarec. Poudaril je, da je tudi danes pomembno zavedanje o teh vrednotah in o tem, kaj pomenita domoljubje ter obramba naše domovine.

Po besedah ministra Šarca je vojaški poklic časten: "Kot narod smo dokazali, da se znamo v težkih trenutkih vedno povezati. Verjamem, da znajo to danes tudi mladi, torej da sodelujejo in si pomagajo, kar je bistvo Slovenske vojske. Ni prostora za individualizem ali sebičnost, saj vsi delujemo za skupni cilj."

"Delež zaposlenih v Slovenski vojski iz tega konca je velik, kar pomeni, da tukajšnji ljudje vedo ceniti domoljubje. Vedo, kaj je obramba domovine, kaj domovina pravzaprav je in to me veseli," pove minister.

Dogajanje se je nato preselilo v kulturni dom, kjer je bila uradna seznanitev z vojaškimi dolžnostmi. Predstavili so tudi možnosti vključevanja v SV, od zaposlitve, štipendiranja, prostovoljnega služenja vojaškega roka in drugo.

Slovenska vojska je pripravila predstavitev sodobne oborožitve in opreme, predstavili so se tudi uspešni vrhunski športniki zaposleni v SV, med njimi slovenski alpski smučar Žan Kranjec.

   

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija